terug
Hoe kunnen we u helpen?

Bicepstenodese: wat houdt het in?

De biceps ontspringt aan de voorkant van de schouder en eindigt kort onder de elleboog. Bij de voorkant van de schouder heeft hij twee koppen: een lange en een korte kop, beide koppen hechten aan op een andere plek.

De biceps zorgt voor buiging van de elleboog, het opendraaien van de onderarm en het heffen van de bovenarm. Naar de functie van de lange kop van de biceps is veel onderzoek gedaan en tot op heden is hierover nog geen eenduidigheid. Er wordt zelfs gezegd dat de lange kop van de biceps geen functie heeft. Dit wordt gebaseerd op het feit dat mensen waarbij de lange kop is doorgeknipt (=tenotomie) geen/weinig beperkingen hebben.

Bij pijnklachten in de schouder speelt de lange kop van de biceps mogelijk een rol. Tijdens een kijkoperatie beoordeelt de orthopedisch chirurg wat de rol van deze pees op de schouderklacht is. Als het behandelen van de bicepspees een goed gevolg kan hebben op de klacht, kan de orthopedisch chirurg besluiten tot een tenodese of tenotomie. Dit is moeilijk voorafgaand aan de operatie te bepalen.

Voorbereiding op de bicepstenodese

Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een brochure mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.

De bicepstenodese

Hoe lang duurt een bicepstenodese?

Een bicepstenodese duurt gemiddeld een uur.

Wat wordt er gedaan bij de operatie?

Bij een bicepstenodese snijden ze de lange kop van de biceps door, deze wordt vervolgens buiten het schoudergewricht of op de bovenarm vastgezet.

Is het een dagbehandeling?

Deze operatie kan niet in dagbehandeling worden uitgevoerd. Vaak moet u een nachtje blijven.

Revalidatie

Complicaties

  • De wond kan wat nalekken. Na vijf dagen moet de wond wel droog zijn, lekt deze nog dan willen we dat u contact opneemt met Kliniek Viasana. Is de lekkage fors dan graag eerder contact. Met forse wondlekkage wordt bedoeld: De pleister is totaal verzadigd en pleister moet vervangen worden. De wond gaat opeens lekken en pleister is half verzadigd. Meer lekkage dan hierboven aangegeven.
  • Bij ontslag uit de kliniek krijgt u een extra pleister mee naar huis. Indien u meer dan één pleister nodig heeft dan kunt u deze met een recept ophalen bij uw apotheek. Hieraan zijn kosten verbonden.

Naast specifieke complicaties bij deze operatie, zijn er overige complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen. Lees er hier meer over.

Leefregels en adviezen

  • Tijdens genezing sluit de wond in principe vanzelf. De eerste dag na de operatie mag de pleister worden verwijderd, mits de wond droog is. Hierbij gelden de volgende richtlijnen: was uw handen, voordat u de pleister verwijdert. Plak geen nieuwe pleister als de wond dicht is. Douchen mag zonder pleister, de wond mag nat worden (met pleister niet te lang douchen anders kan er water onder de randen van de pleister komen). Dep de wond en het gebied rond de wond goed droog met een schone handdoek. Niet wrijven.
  • Na de operatie wordt u doorgestuurd naar een fysiotherapeut. Deze fysiotherapeut begeleidt u in uw herstel en is uw aanspreekpunt bij problemen. In grote lijnen zal uw revalidatie vier fasen doorlopen. Bij elke fase horen criteria om door te gaan naar de volgende fase. De snelheid van de revalidatie is dus afhankelijk van hoe het gaat (pijn, zwelling en functie) en niet zozeer afhankelijk van een aantal weken. Het is belangrijk om te realiseren dat een bicepsprobleem vaak samengaat met andere schade en operaties aan de schouder. De restricties en tijdsindicaties van deze folder kunnen daarom ondergeschikt zijn aan richtlijnen voor het behandelen van de mogelijke andere schade. Overleg altijd met uw fysiotherapeut als dit bij u het geval is! De eerste fasen zijn met name gericht op het verminderen van pijn en zwelling en het herstel van de beweeglijkheid van de schoudergordel. Tevens wordt een start gemaakt met het trainen van de spieren rondom de schoudergordel.
  • Na de operatie draagt u een immobiliser. Deze zorgt ervoor dat uw arm gestabiliseerd is, u mag de eerste 4 weken niet teveel kracht op uw bovenarm zetten. Door 4 weken de immobiliser dag en nacht te dragen houdt u uw schouder in rust. Wel is het belangrijk om 5-6 maal per dag steeds 10-15 minuten de immobiliser af te doen en pendeloefeningen uit te voeren.
  • Na 8-12 weken kunt u waarschijnlijk al uw activiteiten van algemeen dagelijks leven uitvoeren. Naarmate de revalidatie vordert, wordt de krachttraining uitgebreid en wordt er gewerkt naar terugkeer van werk-, en sportactiviteiten, dit is ongeveer na 16-20 weken.
  • Autorijden mag zo gauw u er zelf van overtuigd bent dat u weer veilig aan het verkeer kunt deelnemen, meestal is dit na 6-8 weken.

Patiëntervaringen

Luisterde de zorgverlener(s) goed naar u? Was de uitleg van de zorgverlener(s) begrijpelijk? Had u vertrouwen in de deskundigheid van de zorgverlener(s)? Zijn de voor- en nadelen van de behandeling of operatie aan u verteld? Bepaalde u samen met de zorgverlener(s) welke zorg of behandeling u krijgt? Was er een goede samenwerking tussen de zorgverleners in het ziekenhuis of kliniek?

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: