terug
Hoe kunnen we u helpen?

Frozen shoulder; wat houdt het in?

Een frozen shoulder, ook bekend als een bevroren schouder of een stijve schouder, komt veel voor en klachten kunnen lang aanhouden. Gelukkig is de kans op herstel goed en verdwijnt de pijn na verloop van tijd meestal volledig en de bewegingsbeperkingen ook grotendeels.  

Oorzaken en risicofactoren frozen shoulder

De oorzaak van een stijve schouder is in de meeste gevallen moeilijk te achterhalen. Er zijn wel een aantal factoren die het risico op een frozen schoulder vergroten:

  • Leeftijd tussen de 40 en 60 jaar
  • Aandoeningen zoals diabetes, schildklieraandoeningen, ziekte van Parkinson
  • Een val op de schouder kortgeleden
  • Een breuk in de schouder, bovenarm of sleutelbeen
  • Een schouderoperatie kortgeleden
  • Langdurige rust van de schouder (immobilisatie), bijvoorbeeld na een operatie
  • Overbelasting (langdurig)

Symptomen frozen shoulder

Bij een frozen shoulder is de schouder pijnlijk. De pijn wordt langzaam erger en kan ook uitstralen naar uw bovenarm. De schouder wordt ook stijver. Na een aantal maanden zal de pijn langzaam afnemen, maar de stijfheid nog blijven. De klachten ontstaan geleidelijk en doorlopen 3 fases. De totale duur kan 1,5 tot 3 jaar bedragen.  

Fase 1: ‘Freezing fase’ (bevriezende fase)
Deze fase kan 2 tot 9 maanden duren. Pijn in de schouder, nek en/of bovenarm staat op de voorgrond en het neemt langzaam toe. Het liggen op de schouder wordt moeilijker door de pijn. De beweeglijkheid van de schouder neemt langzaam af. Zolang de schouder nog mobiel is en de pijn op de voorgrond staat is het in deze fase vaak moeilijk te bepalen of er echt sprake is van een frozen shoulder of iets anders, zoals een ontsteking in de schouder. 

Fase 2: ‘Frozen fase’ (bevroren fase)
Deze fase kan 4 tot 12 maanden duren. De pijn wordt langzaam minder, maar de stijfheid blijft aanwezig. Pijn is meestal aan het einde van een beweging nog wel aanwezig.

Fase 3: ‘Thawing fase’ (ontdooiende fase)
Deze fase duurt van 1 tot 3 jaar. De pijn zal langzaam verdwijnen, en u kunt uw schouder steeds beter bewegen. De schouder voelt minder stijf aan.

Diagnose frozen shoulder

In het begin is het vaak nog moeilijk te zeggen of de klachten door een frozen shoulder komen of toch iets anders, bijvoorbeeld een ontsteking in de schouder. Doordat de schouder geleidelijk stijver wordt en eventueel door andere oorzaken uit te sluiten wordt de diagnose duidelijk. De huisarts of fysiotherapeut stelt eerst vragen over het ontstaan en beloop van de klachten, bijvoorbeeld hoe de pijn begonnen is en of de klachten toe- of afnemen. Na het vraaggesprek volgt er een lichamelijk onderzoek waar er naar de bewegelijkheid van de schouder wordt gekeken. Ook wordt het in kaart gebracht welke bewegingen pijn doen. 

Een röntgenfoto of echo van de schouder maken helpt niet met het diagnosticeren van een frozen shoulder, meestal is er namelijk niks bijzonders in de foto te zien. Wel kan een huisarts een röntgenfoto of een echo van de schouder laten maken om mogelijk andere aandoeningen uit te sluiten.  

Niet-operatieve behandelmogelijkheden

De behandeling is gericht op het verminderen van pijn en het onderhouden/verbeteren van bewegelijkheid van de schouder zodat u zo min mogelijk hinder ervaart in het dagelijkse leven. 

Blijf bewegen

Probeer uw schouder te blijven bewegen ook al doet het pijn. Doe uw arm niet in een mitella om de schouder te ontzien, dit helpt het herstel niet. Als een bepaalde beweging heel veel pijn doet, kunt u deze beweging tijdelijk vermijden of op een andere manier doen. Het is van belang om gedurende de dag te blijven bewegen. 

Pijnmedicatie

Eventueel kan aanvullende pijnmedicatie gebruikt worden volgens het advies van de huisarts. Als u veel pijn heeft is het ook mogelijk om een injectie met pijnmedicatie en een ontstekingsremmer in de schouder te zetten. Dit kan de pijn verminderen zodat u weer makkelijker kunt bewegen. Hier wordt de schouder niet minder stijf van. 

Fysiotherapie

Als u moeilijk met de schouder kunt bewegen kan een fysiotherapeut u hierbij begeleiden. De fysiotherapeut geeft advies welke oefeningen u kunt doen om de schouder zo soepel mogelijk te houden. Een fysiotherapeut kan u ook het advies geven over het vinden van een goede slaaphouding en hoe u dagelijkse activiteiten tijdelijk op een andere manier kunt doen.  

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen
Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: