terug
Hoe kunnen we u helpen?

Lichamelijk onderzoek is niet altijd voldoende om te bepalen waar bewegings- of pijnklachten vandaan komen. Met een röntgenfoto, MRI-scan of CT-scan kunnen we zien wat er in het lichaam aan de hand is. Diagnostisch centrum DiaSana ligt in hetzelfde pand als ViaSana en voert deze onderzoeken uit. Dankzij de korte lijnen kan een röntgenfoto vaak op dezelfde dag als de afspraak. Een MRI- of CT-scan kan niet altijd op dezelfde dag, soms moet de radioloog de gemaakte scan beoordelen.

Röntgenfoto voor artrose

Een röntgenfoto is handig om naar de botten in het lichaam te kijken. Hiermee kunnen breuken vastgesteld worden. Kraakbeen is niet goed zichtbaar op de röntgenfoto, toch kan artrose goed vastgesteld worden. Als de afstand tussen twee botdelen groot is, dan weet je dat er veel kraakbeen tussen zit. Als de botten te dicht bij elkaar zitten (of soms zelfs bot-op-bot), dan is er weinig kraakbeen. Er is dan sprake van artrose. 

Een röntgenonderzoek in DiaSana duurt ongeveer 10 minuten.

MRI-scan voor spieren en pezen

Een MRI-scan gebruikt magnetische- en radiogolven. Hierdoor worden weke delen zoals bloed, vet en andere weefsels goed zichtbaar. De MRI scanners worden veel gebruikt door ViaSana, bijvoorbeeld voor uitgebreidere diagnostiek van rug, schouders en kniebandletsels. Een MRI heeft bij mensen ouder dan 50 jaar vaak geen meerwaarde. Dat komt omdat bij hen bijna altijd afwijkingen te zien zijn, ook bij mensen die geen klachten hebben.

Tijdens het onderzoek ligt de patiënt meestal in een tunnel. Patiënten die claustrofobisch zijn of overgewicht hebben hoeven niet in een tunnel-MRI, maar kunnen in de open MRI van DiaSana. Een MRI-onderzoek bij DiaSana duurt 15 minuten tot een uur.

CT-scan voor protheses en beenstandcorrecties

ViaSana gebruikt de CT-scanner bij patiënten die beoordeeld worden voor restklachten na een geplaatste knieprothese. Dankzij de scanner kan de medisch specialist goed beoordelen hoe de prothese geplaatst is. De scanner wordt ook gebruikt bij patiënten die een schouderprothese krijgen en bij patiënten die in aanmerking komen voor een beenstandscorrectie. 

Tijdens het onderzoek ligt de patiënt op een onderzoekstafel. De patiënt hoeft niet door een tunnel, maar gaat door een ring. De gemiddelde duur van een CT-onderzoek is vijf tot tien minuten.

Heeft u bewegings- of pijnklachten? Wij luisteren graag.

Corona maatregelen
laatste nieuws