terug
Hoe kunnen we u helpen?


PLUS staat voor Preventing LUmbar Disc Surgery of terwijl ‘voorkomen van een hernia operatie’. Deze studie onderzoekt de kosteneffectiviteit van een combinatietherapie voor mensen met een lumbale (lage rug) hernia. 

Ieder jaar ondergaan ongeveer 12.000 patiënten met beenpijn in Nederland een hernia operatie. Uit de resultaten van wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat de effecten van deze operaties op lange termijn (na 12 maanden) gelijk zijn aan die van niet-operatieve behandelingen, zoals injecties en fysiotherapie. Eerder is in een kleine studie de werkzaamheid van een combinatietherapie bij mensen die een operatie vanwege hun herniaklachten zouden moeten krijgen onderzocht. Deze combinatietherapie bestond uit een beweegprogramma dat specifiek op de individuele patiënt was afgestemd met mogelijk één of meer injecties. Het bleek dat veel deelnemers na de combinatietherapie geen hernia operatie meer nodig hadden. Omdat deze resultaten veelbelovend zijn, voeren we nu een grote studie uit naar de werkzaamheid van deze combinatietherapie.

In deze kosteneffectiviteit studie werkt ViaSana samen met EMGO Instituut van het VU/VU Medisch Centrum. Er wordt o.a. gekeken naar het verschil in aantal uitgevoerde hernia operaties, de kosten, verschil in pijnvermindering, functieverbetering en kwaliteit van leven.

Deelname onderzoek

Het aantal deelnemers voor deze studie is bereikt. De resultaten worden verzameld.

Meer informatie?

Bezoek de website van het VU medisch centrum

Heeft u bewegings- of pijnklachten? Wij luisteren graag.

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: