terug
Hoe kunnen we u helpen?


Bij een knieprothese operatie worden versleten kraakbeen en een laagje onderliggend bot uit de knie genomen zodat de prothese kan worden geplaatst. Dit restweefsel verdwijnt vervolgens in een speciale prullenbak en wordt elders vernietigd met al het andere speciale ziekenhuisafval. Dat restweefsel heeft tenslotte toch geen doel meer, tenminste dat zou je zeggen. Recent is ViaSana een samenwerking aangegaan met dr. Simon Mastbergen van het UMC Utrecht om toch iets met dat restweefsel te doen. 

Onderzoekslijnen 

Dr. Simon Mastbergen is universitair hoofddocent bij de afdeling Reumatologie & Klinische Immunologie van het UMC Utrecht. Daarnaast is hij verbonden aan het Regenerative Medicine Centre Utrecht waar hij zich volledig focust op onderzoek naar artrose. “Ik en mijn team houden ons binnen dit thema bezig met drie verschillende onderzoekslijnen: één onderzoekt de oorzaken en progressie van artrose, de andere twee onderzoeken de effecten van pijnstillers en gewrichtsdistractie op artrose. Om goed onderzoek te doen, hebben we kraakbeen nodig dat onderhevig is aan artrose. ViaSana verzamelt voor ons het restweefsel van patiënten zodat wij er onderzoek mee kunnen doen.” 

Geen protheses meer 

Mastbergen licht toe: “Mijn droom is om mensen met artrose te kunnen helpen zonder dat ze een prothese nodig hebben. Zo’n operatie geeft goede resultaten, maar het is natuurlijk beter om artrose te genezen of te voorkomen. Maar goed, voordat we zover zijn, ben ik waarschijnlijk nog eens twintig jaar verder. Als we in de tussentijd een beter begrip krijgen van wat artrose is en mensen die nog niet toe zijn aan een prothese, op andere manieren kunnen helpen, dan is in ieder geval al een deel van mijn droom verwezenlijkt.”

Deelname onderzoek

Voor dit type onderzoek wordt u niet expliciet om deelname gevraagd. U mag echter altijd aangeven dat u bezwaar maakt tegen het gebruik van uw gegevens en restweefsel. Dit heeft geen enkel gevolg voor uw behandeling en de relatie met uw specialist. Meer informatie ontvangt u hierover bij uw bezoek aan ViaSana.

Heeft u bewegings- of pijnklachten? Wij luisteren graag.

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: