Gescheurde voorste kruisband
Herkent u dit?
- Bij het scheuren hoorde en/of voelde u iets ‘knappen’ in de knie
- Er komt snel zwelling rondom de knie
- Een gevoel van instabiliteit; u heeft het gevoel/of u bent daadwerkelijk door de knie gezakt
- U kunt niet goed op het been steunen
- U kunt uw knie niet volledig strekken of buigen na het incident, als u dit doet kan dit pijn doen

Een voorste kruisband; wat houdt het in?
De voorste kruisband zit midden in de knie samen met de achterste kruisband. Samen zorgen ze ervoor dat het onderbeen niet te ver naar voren of naar achteren kan bewegen. Ook houden ze het onderbeen op de plek bij draaibewegingen. De voorste kruisband is ontzettend belangrijk voor de stabiliteit in de knie.
Oorzaken en risicofactoren gescheurde voorste kruisband
Het scheuren van de voorste kruisband gebeurt meestal tijdens een acuut moment, bijvoorbeeld bij sporten zoals voetbal, volleybal, handbal, basketbal maar ook bij skiën. Meestal gebeurt het bij een onverwachte draaibeweging of wanneer je land na een sprong en verkeerd terecht komt. Er komt op dat moment te veel kracht op de kruisband waardoor deze beschadigd raakt en kan (af)scheuren. Soms kunnen er tegelijkertijd ook andere structuren beschadigd raken zoals de binnenste of buitenste knieband of de meniscus.
Symptomen gescheurde voorste kruisband
Klachten die na een gescheurde kruisband ontstaan zijn vaak pijn, zwelling en een instabiel gevoel. Veel patiënten met een gescheurde kruisband kunnen ondanks de pijn wel lopen, maar net na het afscheuren gaat dat heel moeizaam.
Diagnose
Een goede diagnose kan pas gesteld worden als de zwelling is afgenomen. In sommige gevallen is het daarom nodig de knie na een aantal dagen nog een keer te laten beoordelen door een huisarts of fysiotherapeut. Bij het vermoeden van een gescheurde kruisband, wordt u doorverwezen naar de orthopedisch chirurg. Deze vraagt naar het ontstaan van het letsel en brengt uw huidige klachten in kaart. Ook worden testen uitgevoerd tijdens een lichamelijk onderzoek.
Om de diagnose te bevestigen wordt een MRI-scan gemaakt. Ook wordt gekeken of er sprake is van ander letsel, bijvoorbeeld aan een binnenband of de meniscus.


Behandelmogelijkheden gescheurde voorste kruisband
Na het ontstaan van het letsel is het belangrijk om te starten met het herstel. Het verminderen van de pijn en zwelling door het been te koelen en rust te geven is belangrijk. Om de knie te ontlasten, kan het verstandig zijn om krukken te gebruiken. Daarnaast kunt u ondersteuning krijgen van de fysiotherapeut. Deze begeleidt u met het starten van oefeningen om de bewegingsvrijheid van het kniegewricht terug te krijgen.
Als de pijn en de zwelling is verminderd en de belastbaarheid en bewegingsvrijheid van de knie zijn toegenomen, kunt u starten met de oefeningen. Onder begeleiding van de fysiotherapeut gaat u de kracht en stabiliteit in de knie opbouwen. Niet bij alle patiënten is een operatie noodzakelijk. Dit is afhankelijk van de stabiliteit van knie, overig letsel en de werkzaamheden of hobby's die u doet. Belangrijk is wel dat u een goed behandeltraject volgt waarin u de kracht en coördinatie van de knie optimaliseert.
De keuze om wel of niet te opereren bespreekt u met de orthopedisch chirurg. Dit is afhankelijk van het effect van het niet-operatieve behandeltraject en wat u met uw knie wilt doen. Als u een intensieve sport zoals skiën, voetballen of hockeyen beoefent en wilt blijven beoefenen is een voorste kruisbandreconstructie meestal noodzakelijk. Ook kan een operatieve behandeling uitkomst bieden als u in het dagelijks leven instabiliteitsklachten blijft ervaren en als u intensief werk heeft.
Meer informatie over de operatieve behandeling en het revalidatietraject vindt u op de pagina Voorste kruisbandoperatie.
Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie
Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.
Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2
Bekijk alle patiëntervaringenDit mag u van ons verwachten
