terug
Hoe kunnen we u helpen?

Kniebanden verrekt

In de knie zitten vier banden die stabiliteit bieden. Dit zijn de voorste- en achterste kruisband (VKB en AKB), de mediale band (MCL) en het postero-laterale band complex (PLC). De voorste kruisband zit in het midden van de knie schuin voor de achterste kruisband. Het vormt de verbinding tussen de achterkant van het bovenbeen en de voorkant van het scheenbeen. Als u een of meerdere kniebanden verrekt geeft dit instabiliteit en soms ook pijn.

Belangrijk om te weten voor uw afspraak met de medisch specialist

  • Een verrekte knieband of gescheurde voorste kruisband hoeft lang niet altijd operatief behandeld te worden;
  • Als u een knieband verrekt of voorste kruisbandletsel oploopt is samen met een sportfysiotherapeut revalideren altijd van belang.

Oorzaken verrekte knieband

Vaak wordt een verrekking of scheur in een knieband veroorzaakt door een ongeluk of sportletsel. Het letsel ontstaat als de knie een overmatige draaibeweging maakt waarbij de voet op de grond staat. Ook kan een scheur ontstaan tijdens het plotseling verminderen van snelheid of bij het overstrekken van de knie. Deze situaties vinden voornamelijk tijdens het sporten plaats. Vooral tijdens sporten met veel kap-, draai- en sprongbewegingen als voetbal, skiën, handbal of basketbal is er kans op voorste kruisbandletsel. Dit letsel ontstaat vaak zonder contact met tegenstanders.

Symptomen bij een verrekte knieband

Een verrekte knieband kan in elke levensfase ontstaan. Toch komt dit letsel het meest voor bij mensen in de leeftijd van 15 tot 35 jaar omdat mensen in die leeftijdsfase het vaakst sporten. 

Bij het ontstaan van kniebandletsel, zoals een scheur, horen of voelen patiënten vaak een ‘knak’, ‘klap’ of ‘scheurend’ geluid. Direct na het optreden kunt u meestal niet meer op uw been staan omdat het voelt alsof uw onderbeen loskomt van het bovenbeen. Na een paar uurtjes wordt uw knie vaak dik. Deze symptomen nemen vaak na twee tot vier weken af. Na die weken kunt u wel een instabiel gevoel houden in uw knie of het gevoel hebben dat u uw knie ieder moment kunt verdraaien. Voorste kruisbandletsel gaat vaak gepaard met letsel aan de meniscus, de binnenband of de buitenband.

Kruisband gescheurd

Als u naast een verrekte knieband ook de kruisband gescheurd heeft kan dit instabiliteitsklachten geven. De voorste kruisband zorgt er namelijk voor dat het scheenbeen niet naar voren beweegt. Daarnaast zorgt de voorste kruisband voor stabiliteit. Zodat het scheenbeen niet te ver draait ten opzichte van het dijbeen. Dit geldt zowel bij voor- en achterwaartse- als draaibewegingen. Tot slot biedt de voorste kruisband ondersteuning aan de binnen- en buitenband bij het geven van stabiliteit.

Diagnose

Een goede diagnose kan pas gesteld worden als de zwelling is afgenomen. In sommige gevallen is het daarom nodig de knie na een aantal dagen nog een keer te laten beoordelen door een huisarts of fysiotherapeut. Bij het vermoeden van een gescheurde kruisband, wordt u doorverwezen naar de orthopedisch chirurg. Deze vraagt naar het ontstaan van het letsel en brengt uw huidige klachten in kaart. Ook worden er testen uitgevoerd gedurende een lichamelijk onderzoek. Om de diagnose te bevestigen wordt een MRI-scan gemaakt. Ook wordt gekeken of er sprake is van ander bandletsel, gescheurde meniscus of kraakbeenletsel is. 

Niet-operatieve behandeling

Acute fase
Bij acuut letsel is de niet-operatieve behandeling gericht op het afnemen van de pijn en de zwelling. Om de knie te ontlasten, kan de fysiotherapeut, huisarts of orthopedisch chirurg adviseren om krukken te gebruiken. Daarbij kunt u ondersteuning krijgen van de sportfysiotherapeut. Deze begeleidt u daarnaast met het starten van oefeningen om de bewegingsvrijheid van het kniegewricht terug te krijgen. 

Sportfysiotherapeut
Als de pijn en de zwelling is vermindert en de belastbaarheid en bewegingsvrijheid van de knie zijn toegenomen, kunt u starten met de oefeningen. Bij de meeste patiënten biedt een conservatief behandeltraject de uitkomst bij het verhelpen van klachten en is een voorste kruisbandoperatie niet (direct) nodig.

Operatieve behandeling

De keuze om wel of niet te opereren bespreekt u met de orthopedisch chirurg. Dit is afhankelijk van het effect van het conservatief behandeltraject en wat u met uw knie wilt doen. Daarnaast kan een operatie noodzakelijk zijn als u een intensieve rotatoire (waarbij de knie veel draait) sport zoals ski, voetbal of hockey beoefent en wilt blijven beoefenen. Ook kan een operatieve behandeling uitkomst bieden als u in het dagelijks leven instabiliteitsklachten blijft ervaren ondanks een conservatief behandeltraject.

Landelijk worden er gemiddeld 30 voorste kruisbandoperaties per orthopeed per jaar uitgevoerd. Het gemiddeld aantal voorste kruisbandoperaties in Kliniek ViaSana bedraagt per orthopeed 110. 

Meer informatie over deze operatieve behandeling vindt u op de pagina Voorste kruisbandoperatie.

Ervaringen van patiënten met knieklachten

Rob  Mans

Rob Mans
O-benen

mevrouw  Van der Donk-Tol

mevrouw Van der Donk-Tol
Artrose knie

Fred  Weterings

Fred Weterings
Artrose knie

Alev  Kaya

Alev Kaya
Knieschijfpijn

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: