terug
Hoe kunnen we u helpen?

AC arthrose

Het acromio claviculair gewricht, ook wel het AC gewricht genoemd, is de verbinding tussen sleutelbeen (clavicula) en acromion, deel van schouderblad (scapula). Het is een belangrijk gewricht voor de beweeglijkheid van de arm en schoudergordel.

Zowel het uiteinde van het sleutelbeen als het acromion bevat een klein gewrichtsvlakje met een laagje kraakbeen. Ook het AC gewricht is onderhevig aan arthrose of slijtage van het kraakbeen, waardoor beide boteinden tegen elkaar komen en de pijn veroorzaken. AC arthrose ontstaat meestal tussen 40-60 jaar en kan veel pijn veroorzaken bij dagelijkse activiteiten. Meestal treden deze klachten op bij bovenhandse activiteiten omdat stress op dit gewricht dan groot is. Personen die veel bovenhands tillen hebben een verhoogd risico voor het ontwikkelen van AC arthrose. Ook een trauma van de schouder waarbij instabiliteit is opgetreden (zie acromio claviculaire luxatie) geeft op langere termijn een verhoogd risico voor AC arthrose.

Wat zijn de symptomen van een AC arthrose

Meest voorkomende symptoom is pijn bij bewegen van de arm. In een latere stadium is de pijn ook aanwezig in rust en 's nachts, waardoor slapen op deze schouder onmogelijk wordt. De pijn kan uitstralen naar de nek en bovenarm. Het hele gewricht is gevoelig en soms is een zwelling voelbaar. Soms zijn crepitaties (kraken van het gewricht) voelbaar en hoorbaar bij bewegen van de arm.

Diagnose AC arthrose

Meestal kan de diagnose gesteld worden aan de hand van het lichamelijk onderzoek. Rontgenonderzoek van de schouder is noodzakelijk om de diagnose te bevestigen. Een injectie in het AC gewricht met cortisone en een lokaal anaestheticum zal het vermoeden kunnen bevestigen als na de injectie de pijn weg is.

Behandeling van een AC arthrose

In milde gevallen van AC arthrose kan fysiotherapie veel verbetering geven. In het beginstadium kan veel gedaan worden om het proces te stabiliseren en de symptomen te verhelpen. Vaak is er een verminderde beweeglijkheid van de hele schoudergordel tengevolge van verminderde beweeglijkheid van dit AC gewricht. Het herstel van deze beweeglijkheid via fysiotherapeutische oefeningen is in vele gevallen voldoende. Injecties in het AC gewricht met cortisone en een lokaal anaestheticum kunnen voldoende, soms tijdelijke, pijnverlichting geven

Ernstige gevallen van AC arthrose en bij onvoldoende resultaat van niet operatieve behandeling zal operatieve behandeling aangewezen zijn. Bij een distale clavicularesectie zal een tot anderhalve centimeter van het uiteinde van het sleutelbeen worden weggenomen zodat er eigenlijk geen gewricht meer is tussen schouderblad en sleutelbeen. In de praktijk is dit een zeer effectieve maatregel die de pijn vrijwel volledig wegneemt. Het littekenweefsel dat ontstaat tussen het acromion en het nieuwe uiteinde van het sleutelbeen voorkomt dat de botstukken elkaar raken en opnieuw de pijn veroorzaakt.


Na de operatie zal de arm enkele dagen in een draagdoek worden gehouden. Al vrij snel, meestal na enkele dagen, wordt gestart met voorzichtig bewegen van de arm op geleide van de pijn, onder begeleiding van de fysiotherapeut, om te voorkomen dat de spieren te slap worden. Doel is om zo snel mogelijk weer normaal te bewegen met de schouder.

Resultaten

Bij meer dan 85% van de patiënten zijn pijnklachten en dagelijks functioneren een jaar na de operatie verbeterd. Bij meer dan 73% is het dagelijks functioneren zelfs (erg) veel verbeterd. Patiënten hebben na de operatie beduidend minder moeite met het uitvoeren van activiteiten.

Wilt u meer weten waarom ViaSana veel waarde hecht aan wat u als patiënt vindt van uw behandelresultaat? Kijk dan op Mijn ViaSana resultaat.

Wilt u meer weten over de resultaten van deze operatie, bekijk dan de resultaten pagina

Ervaringen van patiënten met schouder- en armklachten

Simone  Dillen

Simone Dillen
Schouder uit de kom

Dick  Hubertus

Dick Hubertus
Tenniselleboog

Frits  Frederiks

Frits Frederiks
Schouderpijn

Coen  Bos

Coen Bos
Schouderpijn

Linda  Ouweneel

Linda Ouweneel
Schouderpijn

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Corona maatregelen
laatste nieuws