terug
Hoe kunnen we u helpen?

Minder pijn en minder opiaten dankzij PijnCoach app

maandag 1 oktober 2018

Minder pijn en minder opiaten dankzij PijnCoach app

Het gebruik van verslavende pijnstillers loopt in veel landen uit de hand. Ook het aantal Nederlandse gebruikers van oxycodon, een morfine-achtige zware pijnstiller, verdrievoudigde in de afgelopen 6 jaar tot 439.000 per jaar. Met de ontwikkeling van de PijnCoach app biedt Orthopedisch centrum Kliniek ViaSana uit Mill haar patiënten een effectief hulpmiddel om het gebruik van pijnstillers terug te dringen: actieve gebruikers van de app ervaren minder pijn en gebruiken maar liefst 44% minder opiaten.

Opiaten zijn pijnstillers die na operaties geadviseerd worden als andere medicatie onvoldoende pijnverlichting geeft. Het hoge gebruik van oxycodon is zorgelijk, omdat deze pijnstillers zeer verslavend kunnen zijn. Om patiënten te helpen pijnmedicatie op de juiste manier te gebruiken, liet Kliniek ViaSana de PijnCoach app ontwikkelen. Onlangs voerde ViaSana een onderzoek uit onder de gebruikers van de app. Het gerandomiseerde onderzoek werd uitgevoerd onder 71 patiënten die een totale knieprothese kregen in Kliniek ViaSana. Patiënten die actief gebruik maakten van de PijnCoach app gaven aan minder pijn te hebben en minder opiaten te gebruiken. “Actieve gebruikers van de PijnCoach app gebruikten 44% minder opiaten. Daarbij nam hun pijn tijdens het belasten van de knie vier keer sneller af, en nam nachtpijn zelfs zes keer sneller af.” aldus medisch directeur dr. Ronald van Heerwaarden.

De app

Patiënten konden de app, ontwikkeld door Interactive Studios uit Rosmalen, via een speciale link downloaden op hun eigen telefoon. Na plaatsing van een knieprothese stuurt de app op verschillende momenten pushberichten met vragen over de pijn. Aan de hand van de antwoorden geeft de app advies over medicatiegebruik, fysiotherapie en koelen en hoog leggen van het geopereerde been. Wetenschapscoördinator Yvette Pronk: “Vanwege de goede resultaten adviseert ons onderzoeksteam om de app beschikbaar te stellen voor al onze knieprothesepatiënten. Mogelijk heeft de app ook bij andere behandelingen en specialismen effect.”

Opiaatgebruik terugdringen

Hoofdonderzoeker en orthopedisch chirurg dr. Martijn Brinkman: “In Nederland worden jaarlijks zo’n 26.000 knieprotheses geplaatst, waarvan we er in ViaSana meer dan 600 plaatsen. Het juiste gebruik van pijnmedicatie is dus ontzettend belangrijk. De app kan daarbij helpen en we hopen dat andere zorginstellingen de app ook gaan gebruiken. Zo hebben veel patiënten er iets aan en besparen we onnodige gezondheidszorgkosten.”

Lees meer op: PijnCoach app krijgt (inter)nationaal veel aandacht

Lees het wetenschappelijke artikel op: JMIR mHealth and uHealth - Effectiveness of a Mobile eHealth App in Guiding Patients in Pain Control and Opiate Use After Total Knee Replacement: Randomized Controlled Trial

Mike Gabriël
Mike Gabriël

Marketing manager

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: