terug
Hoe kunnen we u helpen?

Ilse Vloet

Ilse Vloet is 19 jaar en heeft al jaren last van haar knieën. Dankzij een operatie aan haar beide knieën, gaat het inmiddels een stuk beter met haar.

IlseVloet

Wat waren je klachten?

Van kleins af aan had ik last van mijn knieën. Bij veel onverwachte bewegingen schoot de knieschijf naast de knie. Als kind ben ik veel onder behandeling geweest bij de fysiotherapeut. Tijdens de kermis in 2007 ben ik in een attractie flauwgevallen, waardoor zelfs mijn beide knieschijven eruit schoten. Per ambulance werd ik naar het ziekenhuis vervoerd. Twee weken heb ik met krukken gelopen en na veel krachtoefeningen bij de fysiotherapeut leek het erop dat mijn knieën weer voldoende waren aangesterkt. Wel moest ik voortaan als ik ging sporten een kniebrace dragen. Helaas mocht dit niet baten, want de knieschijf schoot er toch nog uit tijdens het hockeyen en zelfs wanneer ik liep, was de kans op een luxatie groot.

Op 28 maart 2011 vond de eerste afspraak plaats bij drs. Klaas van der Heijden van Kliniek ViaSana. Al snel werd duidelijk dat een knieoperatie noodzakelijk was. De uitslag van de MRI-scan zou uitwijzen of het een lichte of een zware operatie zou worden. Het werd een zware operatie, want mijn rechterknieschijf lag zeven centimeter te hoog en te ver naar buiten waardoor luxatie gemakkelijk kon plaatsvinden. Tijdens de operatie in april 2011 is de knieschijf naar onder en naar binnen verplaatst en de pees aan de binnenkant van mijn knie versterkt.

Ook mijn andere knie bleek niet in orde te zijn en in oktober 2011 ondervond ik dezelfde operatie aan mijn linkerknie. De schroeven die zijn geplaatst bij het opereren, zijn in 2012 en 2013 operatief verwijderd.

Waar ken je ViaSana van?

Van familieleden vernam ik dat ze goede ervaringen hadden met ViaSana. Ook mijn huisarts was positief over ViaSana en raadde mij deze kliniek dan ook ten zeerste aan. Mij werd verteld dat hier de beste medische specialisten op het gebied van orthopedie werkten.

Hoe verliep de revalidatie?

De eerste revalidatie, die van de rechterknie, verliep voorspoedig. Ik had in het begin pijn, maar deze was te verdragen. De eerste zes weken na de operatie droeg ik dag en nacht een brace om mijn been. Viermaal per dag moest ik mijn been passief buigen en strekken en drie keer in de week was ik onder behandeling bij de fysiotherapeut. Deze weken waren voor mij mentaal het zwaarst, omdat ik vrij weinig mocht en kon. Het was lastig te combineren met school. Wel was ik tevreden over het verloop van de revalidatie, want ik had weinig tot geen pijn en elke keer kon ik mijn been steeds meer bewegen. Na tweeënhalve maand met krukken te hebben gelopen, was mijn knie weer stabiel genoeg om te lopen. Door oefeningen bij de fysiotherapeut op het gebied van kracht, coördinatie en conditie werd mijn knie sterker en werd de kans steeds kleiner dat de knieschijf zou luxeren.

In oktober 2011 was de rechterknie voldoende aangesterkt om de operatie aan mijn linkerknie aan te kunnen. Dezelfde operatie, dus ook dezelfde revalidatie volgde. Deze revalidatieperiode was een stuk zwaarder dan de revalidatie na mijn eerste operatie. Al vanaf de eerste dag na de operatie had ik pijn aan de binnenkant van mijn knie. Uiteindelijk bleek deze pijn te worden veroorzaakt door het schroefje dat was geplaatst tijdens het opereren. In maart 2012 was het bot genoeg aangegroeid om het schroefje te kunnen verwijderen.

Daarna ging ik telkens met plezier naar de fysiotherapeut en de behandelingen leidden tot succes, want eind december waren mijn knieën voldoende aangesterkt. Na drie jaar kon ik een punt zetten achter de revalidatieperiode. Wat was dat een opluchting!

Hoe is het nu met je?

Voor de operatie kon ik onmogelijk hardlopen, hockeyen en overige sporten beoefenen zonder dat de knieschijf uit de kom schoot. Doordat ik zwakke knieën had, had ik weinig vertrouwen dat ze er niet uit zouden schieten als ik onverwachte bewegingen maakte.

Nu groeit het vertrouwen dat ik heb in mijn knieën met de dag. Jammer genoeg blijft de kans bestaan dat de knieschijf luxeert als ik sporten beoefen waarbij ik veel ongecontroleerde bewegingen maak. Daarom werd mij door drs. Klaas van der Heijden en de fysiotherapeut afgeraden om teamsporten te beoefenen. Een balletje slaan op het hockeyveld zit er voor mij helaas niet meer in. Wel ga ik tweemaal per week naar de sportschool om mijn knieën op het huidige niveau te houden of zelfs sterker te maken. Volgend jaar begin ik aan de opleiding Fysiotherapie en dan is het tevens van groot belang dat ik alles goed voor kan doen. Ik heb geen enkel moment spijt gehad van de operaties en kijk met een goed gevoel terug op de behandelingen bij ViaSana en bij fysiotherapeut Sjors Hofmans van Hofmans van Benthum in Cuijk.

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: