terug
Hoe kunnen we u helpen?

Kunstwerk van schroeven en platen uit eigen been

Door een ongeluk heeft Theo van Dijk in verschillende ziekenhuizen veel operaties aan zijn been ondergaan. In de loop der jaren heeft hij de implantaten die bij die operaties gebruikt zijn verzameld. Na zijn laatste operatie in ViaSana heeft hij er een kunstwerk van laten maken. Lees het bijzondere verhaal van Theo van Dijk.

Theovan Dijk

Ongeluk

“Alweer een aanzienlijk aantal jaar geleden stond ik in de garage op een ladder. Omdat ik zeer ongelukkig viel liep ik een gecompliceerde bovenbeenbreuk op. Met de ambulance werd ik naar een ziekenhuis gebracht. Tijdens een operatie hebben ze mijn been weer rechtgezet door er een pen in te zetten. Maar omdat de pen niet verankerd was, is mijn been gaan draaien. Na nog een operatie is de pen met een aantal schroeven vastgezet maar in een verkeerde stand.”

Meer operaties

“Mijn fysiotherapeut zag na een aantal dagen dat de operatie niet goed was uitgevoerd en stuurde mij naar een ander ziekenhuis. Daar werd ik wel goed geopereerd maar omdat het zo’n gecompliceerde breuk was, zei de dokter dat het nooit meer helemaal goed zou komen. Gelukkig kon ik dankzij de plaatsing van een nieuwe pen nog wel hardlopen en sporten. Maar in de loop van de jaren werden de klachten toch weer erger. Door de verkeerde stand kreeg ik last van mijn knieën en achillespees. Ook aan die klachten moest ik steeds geopereerd worden.”

Laatste operatie

“Bij mijn laatste operatie ben ik door dr. Van Heerwaarden geopereerd. Hij stelde voor om het bot in mijn been door te zagen en het met schroeven en platen vast te zetten. Toen het bot eenmaal was vastgegroeid zijn alle implantaten uit mijn been verwijderd. Deze operaties zijn goed gelukt maar het is niet de verwachting dat ik weer helemaal pijnvrij wordt. Ik ben allang blij dat ik nu weer een wandeling kan maken, want zo erg waren mijn klachten. Ik kon niet meer fatsoenlijk lopen. In ViaSana ben ik fantastisch behandeld. Van het moment dat ik binnen stapte tot het moment dat ik werd uitgezwaaid.“

Oud ijzer

“Tja dat kunstwerk. Een vriendin van ons is kunstenares en maakt beelden. In de loop van de jaren heb ik na elke operatie al die platen, schroeven en pennen bewaard. Na de laatste operatie had ik de gedachte om al dat oud ijzer aan haar te geven. Ze mocht het spul allemaal gebruiken om er iets moois van te maken. Maar dat was zo eenvoudig nog niet. Die titanium platen en schroeven waren allemaal zo hard dat ze niet door te zagen waren. Uiteindelijk heeft ze het materiaal kunnen slijpen en er toch een mooie vorm van kunnen maken. Het materiaal uit alle ziekenhuizen is gebruikt, dat zijn dus eigenlijk drie leveranciers” Zegt de heer Van Dijk lachend. 

Relativeren

“Ik heb in de loop der jaren wel geleerd om te relativeren. Als de allereerste operatie in het ziekenhuis wel goed was gegaan, had ik nu waarschijnlijk minder klachten gehad. Ik kan me daar wel druk om maken maar ik denk liever aan de dingen die ik nu wel kan. Wat dat betreft is het eigenlijk net als het kunstwerk. Ik denk niet aan al die operaties als ik ernaar kijk. Ik zie er mijn vrouw in met beide benen stevig op de grond en een prachtige hoed. En andere mensen zien er weer iets anders in. Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt.”

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: