terug
Hoe kunnen we u helpen?

Versleten heup

Hoe ontstaat artrose?

Artrose in de heup ontstaat in de meeste gevallen door ouderdom. Naast ouderdom kunnen ook overbelasting of herhaalde blessures door sporten of werk een oorzaak zijn. Andere oorzaken van artrose in de heup kunnen erfelijkheid, heupaandoeningen op kinderleeftijd of overgewicht zijn. Heupartrose is een van de meest voorkomende oorzaken voor invaliditeit onder ouderen. Dit risico is zelfs vergelijkbaar met het risico op invaliditeit als gevolg van hart- en vaataandoeningen. De oorzaak van heupartrose blijft moeilijk vast te stellen. Echter vergroten de onderstaande factoren de kans op heupartrose:

 • Chronische belasting, zwaar lichamelijk werk of intensief sporten 
 •  Beschadigde gewrichten, bijvoorbeeld door ongelukken of sportblessures
 • Aandoeningen in de heup op kinderleeftijd 
 • Uiteindelijk krijgt vrijwel iedereen op latere leeftijd te maken met artrose. De snelheid waar deze artrose zich mee ontwikkelt is tot op zekere hoogte erfelijk
 • Bij artrose speelt ook een lichte ontstekingsreactie van het lichaam een rol, waarmee de afbraak van het gewrichtskraakbeen versneld wordt

Wat zijn de symptomen van een versleten heup?

 • Liespijn: een versleten heup veroorzaakt pijn in de lies met vaak uitstraling naar de voorzijde van het bovenbeen. In het begin is de heuppijn vooral aanwezig bij activiteiten en bij belasten van de heup. Nadien is de heuppijn constant aanwezig, ook tijdens rust, en vaak is er sprake van nachtelijke pijn.
 • Bewegingsbeperking en stijfheid: bij langdurige arthritis is de beweeglijkheid van de heup ook vaak beperkt, met name het buigen en het maken van draaibewegingen kunnen lastig zijn. Ook het uitvoeren van simpele handelingen zoals sokken aandoen en nagels knippen kunnen lastiger worden.
 • Beenverkorting kan eveneens aanwezig zijn bij een versleten heup.
 • Kraken van het heupgewricht

Wat kunt u verwachten van de huisarts?

Een huisarts verwijst u als patiënt naar de orthopedisch chirurg als andere behandelmethodes geen of onvoldoende effect hebben gehad. Bij een bezoek aan de huisarts kunt u verwachten dat hij of zij u uitlegt wat artrose is. Ook bespreekt hij de mogelijke diagnose en het te verwachten beloop, daarnaast adviseert hij of zij bij veel pijn rust te houden en op geleide van de pijn te bewegen. De huisarts zal na een aantal dagen willen weten of de pijn minder is geworden. Eventueel krijgt u medicatie voorgeschreven.

Deze informatie vindt u in de NHG standaarden. Deze richtlijnen zijn bedoeld om het medische beleid in de dagelijkse praktijk van de huisarts te ondersteunen. De webversies van de standaarden zijn voor iedereen toegankelijk.

Hoe wordt de diagnose van een versleten heup vastgesteld?

 • Ziekteverloop en lichamelijk onderzoek: aan de hand van de ziektegeschiedenis en de heuppijn kan de diagnose al vermoed worden. Het onderzoek begint met het observeren bij het lopen. Vaak hebben mensen met een versleten heup een antalgisch (mankend) of Trendelenburg (lichaam hellend over de heup, 'eendengang') looppatroon. Bij een ernstig versleten heup kan beenverkorting ontstaan. Bij onderzoek van de heup zal vaak een pijnlijke bewegingsbeperking bestaan waarbij vooral het buigen en het draaien van de heup lastig wordt.
 • Röntgenonderzoek: is noodzakelijk om de diagnose te bevestigen en om de ernst van de versleten heup vast te stellen: vernauwing gewrichtsspleet, cystenvorming in het bot, osteofytvorming, beenlengteverschil. De mate van kraakbeenverlies is met een röntgenfoto vast te stellen.
 • MRI scan of botscan kan in een vroegtijdig stadium een versleten heup vaststellen voordat de gewone röntgenopnames afwijkingen laten zien. De pijnklachten bij een versleten heup nemen meestal geleidelijk toe. Aanvankelijk treedt de pijn met tussenpozen op, vervolgens vooral na bewegen en tot slot kan men zelfs constante pijn voelen, ook 's nachts. Op basis van de ernst van de heuppijn en beperkingen in het dagelijks leven wordt samen met uw behandelend orthopedisch chirurg een beslissing genomen voor een eventuele behandeling, zoals het plaatsen van een Heupprothese.

Conservatieve behandeling

Allereerst zal een niet operatieve behandeling worden ingesteld, voornamelijk bij artrose in een vroeg stadium: rust, oefentherapie (bilspierversterkende oefeningen), pijnstillers, eventueel volgen van een dieet en stoppen met roken. Eventueel kunnen injecties in het heupgewricht worden toegediend. Hierbij worden corticosteroiden met een lokaal anaestheticum in het gewricht gespoten.

Gewrichtsvervangende operatie met een heupprothese

Bij een ernstig versleten heup met pijn en bewegingsbeperking kan een heupprothese oplossing bieden. Bij deze operatie wordt de versleten heup vervangen door een kunstkom van slijtvaste plastic. De versleten heup kop wordt vervangen door een metalen steel in de mergholte van het bovenbeen. Op deze steel komt dan een metalen kunstkop. Afhankelijk van de leeftijd en conditie wordt gekozen voor een gecementeerde of een ongecementeerde prothese, of een combinatie van beide. Kort gezegd komt het er op neer dat bij een gecementeerde prothese zowel de kom als de steel met de kop erop met botcement worden vastgezet. Bij de ongecementeerde prothese worden de prothesedelen klemvast geslagen. Het bot moet in de prothese groeien, de zogenaamde ingroeiheup. De keuze van het soort prothese wordt met u op de polikliniek besproken.

Gewrichtsvervangende operatie met Resurfacing prothese

Het verschil met de totale heupprothese is dat alleen de oppervlakte van de beschadigde heupkop wordt vervangen door een metalen bal op een metalen kom. Deze operatie is een alternatief voor de jonge en actieve patiënt met een ernstige versleten heup. Eveneens is het een metaal-op-metaal prothese, waardoor het slijtvaster is.

Nadeel van deze techniek is dat oudere mensen met verminderde botkwaliteit (osteoporose) niet in aanmerking voor deze techniek omdat de kans op een heupfractuur groter is, zelfs jaren na de operatie. Het grootste nadeel van deze techniek is dat deze nieuwste generatie van resurfacing pas sinds 1998 op kleine schaal werd toegepast, waardoor betrouwbare studies met lange termijnresultaten nog ontbreken. Ook betreft het een metaal-op-metaal prothese. Studies hebben aangetoond dat door de wrijving van beide metaalcomponenten in het lichaam, de concentratie van metaalionen in het bloed en in de urine verhoogd is. Het gevolg hiervan is een mogelijke kankerverwekkend effect alhoewel hier nog geen gevallen van bekend zijn. Wel bestaan er gevallen van een lokale allergische reactie van het lichaam op het metaal (metallose).

Meer informatie over de heupprothese en de Rapid Recovery methode vindt u hier

Wat gebeurt er na de operatie?

Na de heupoperatie wordt u door ons team (medische specialisten, fysiotherapeuten, orthopedieconsulenten, verpleegkundigen) geholpen om weer zo snel mogelijk zelfstandig te functioneren. Het is uitermate belangrijk om na de heupoperatie weer te gaan lopen en het gewricht te belasten. Dit gebeurt onder begeleiding van de fysiotherapeut. Het is normaal dat u de eerste dagen na de heupoperatie wat pijn ervaart in het operatiegebied evenals zwelling van het gehele been. U krijgt hiervoor pijnmedicatie en dagelijkse injecties met bloedverdunners in uw buik of bovenbeen om de vorming van bloedklonters in het been tegen te gaan.

Eveneens zullen foto's worden genomen van uw nieuwe heup op de dag na de operatie. De operatiewond moet ten minste 2 tot 3 weken schoon en droog worden gehouden voor een optimale wondgenezing. Twee weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd door de orthopedieconsulent en krijgt u adviezen. Zes weken daarna vindt er weer een controle moment plaats door de arts en wordt er een röntgenfoto (bij ongecementeerde heup) gemaakt. Drie maanden na uw operatie vindt er een groepsevaluatie plaats. Deze bijeenkomst is tevens uw laatste controle.

Diverse richtlijnen voor bescherming van de heupprothese in de eerste periode na de operatie:

 • Vermijd buigen van de heup boven 90 graden (dit is een rechte hoek tussen romp en bovenbeen) om het uit de kom schieten van de heup te voorkomen. 
 • Vermijd bijvoorbeeld voorwerpen op te rapen van de grond en vooroverbuigen in een stoel.
 • Bouw gedurende de eerste 4 weken uw 2 krukken af op geleide van pijn en een goed looppatroon.
 • Forceer de heup nooit, of activiteiten die pijnlijk zijn voor de heup.
 • Vermijd zitten in lage stoelen. Gebruik een stoelverhoger en een stoel met armleuningen.

Autorijden

U wordt geadviseerd niet auto te rijden totdat u goed door kan lopen op de trap, zowel naar boven als naar beneden. U dient voldoende controle te hebben over uw been bij noodsituaties.

Pijnmedicatie

Wanneer u tijdelijk meer pijn heeft, of wanneer u veel gaat bewegen en daarbij pijn verwacht, kunt u pijnstillers gebruiken. De oefeningen en bewegingen kunnen het meest effectief worden uitgevoerd bij zo min mogelijk pijn. Het advies is om eerst gebruik te maken van een paracetamol. U mag 3 tot 4 keer per dag 1 of 2 tabletten á 500 mg paracetamol gebruiken (niet langer dan 4 weken achter elkaar). Wanneer u langer dan 4 weken achter elkaar paracetamol wilt gebruiken, is de hoeveelheid anders. Dan mag u niet meer dan 5 keer per dag 1 tablet van 500 mg paracetamol innemen. Een andere optie in dit geval is 2 keer per dag 2 tabletten van 500 mg tegelijk in te nemen.

Naast paracetamol kunt u gebruikmaken van een gel die u op het gewricht smeert. Deze gel wordt diclofenac (gel 1-3%) of ibuprofen (gel 5%) genoemd. U dient deze gel 2 tot 4 maal per dag zachtjes op de pijnlijke plek te smeren. In sommige gevallen geeft de gel wat jeuk of uitslag op de huid. Deze gel mag u in combinatie met paracetamol gebruiken.

Wanneer de klachten niet verbeteren of zelfs erger worden, dan worden er in de meeste gevallen sterkere pijnstillers voorgeschreven. Dit zijn NSAID’s pijnstillers die ook ontstekingen verminderen. Voorbeelden hiervan zijn diclofenac, ibuprofen en naproxen. NSAID’s pijnstillers kunnen bijwerkingen geven. Als u 60 jaar of ouder bent, gebruik maakt van andere medicijnen, ooit een allergische reactie heeft gehad na gebruik van NSAID’s of als u problemen heeft met uw maag, darmen, hart, bloedvaten of nieren, vraag dan eerst aan uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken.

Als NSAID’s pijnstillers niet helpen, of als u ze niet mag gebruiken, dan kunt u een prik in het gewricht krijgen tegen de pijn en ontsteking. Binnen één dag na de prik is in de meeste gevallen resultaat zichtbaar. Deze prik werkt ongeveer 3 weken. Wanneer dit niet genoeg helpt, kan de orthopeed tot slot een prik geven met hyaluronzuur.

Ervaringen van patiënten met heupklachten

Sonja van IJzendoorn

Sonja van IJzendoorn
Heupprothese

Harry van Mil

Harry van Mil
Heupprothese

Hanny Gijsel

Hanny Gijsel
Heupprothese

Theo Meeuwsen

Theo Meeuwsen
Heupprothese

Theo Aarts

Theo Aarts
Versleten heup

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Corona maatregelen
laatste nieuws