terug
Hoe kunnen we u helpen?

Ramus communicans

De ramus communicans is een zenuwtakje dat zich bevindt aan de voorkant van de wervelkolom. Een deel van de pijnprikkels, die afkomstig zijn van een tussenwervelschijf, worden door dit zenuwtakje doorgegeven naar de hersenen.

Door het betreffende zenuwtakje met een speciale naald te verwarmen, wordt de geleiding van de pijnprikkels door het zenuwtakje voor langere tijd geblokkeerd.

Het is niet zo dat de zenuw wordt 'doorgebrand'. Een aantal dunne vezels in de zenuw worden onderbroken, terwijl de dikke vezels intact blijven. Een gedeelte van de prikkels wordt uitgeschakeld, waardoor in veel gevallen de pijn verdwijnt, maar de zenuw eigenlijk zijn functie behoudt. Hierdoor kan de zenuw dus nog wel 'waarschuwen' bij overbelasting. Behandeling vindt plaats op minimaal twee niveaus en soms beiderzijds.

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

U moet voor de behandeling melden indien u:

  • Bloedverdunners gebruikt.
  • Zwanger bent of een vermoeden daarvan heeft.
  • Een overgevoelig of allergisch bent voor contrastmiddel, jodium, pleisters, verdovingsmiddel.

De behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd door uw arts, geassisteerd door een assistente, zij begeleidt u tijdens de behandeling.

Het is belangrijk dat u tijdens de procedure zo stil mogelijk blijft liggen.

U neemt plaats op de behandeltafel in buikligging. De huid wordt ontbloot, met een roze vloeistof gedesinfecteerd en steriel afgedekt. U krijgt een koude plaat op uw bovenbeen, deze dient ter geleiding van de stroom die later tijdens de behandeling gebruikt wordt. De arts bepaalt de te behandelen plaats met röntgenstralen. De huid wordt lokaal verdoofd.

De arts zal daarna met een speciale naald de zenuwen rond de facetgewrichten opzoeken met röntgenstraling. Wanneer de juiste plek gevonden is, wordt er via de naald een prikkelend gevoel (tinteling) en daarna kleine stroomschokjes opgewekt. Dit noemt met sensibel en motorisch testen. Direct als u een verandering voelt moet u dit duidelijk aangeven, zodat de arts de afstand tot de zenuwen kan bepalen.

Nadat de naalden zo dicht mogelijk bij de zenuwen zijn geplaatst, wordt een verdoving inspoten en worden de zenuwen verwarmd met een radiofrequente (RF) elektrische stroom. De duur van de behandeling wordt door de arts bepaalt, meestal is dit ongeveer 1-2 minuten. Zodra de stroombehandeling klaar is, krijgt u nog een verdovingsmiddel toegediend.

U verlaat de behandelkamer als alle controles na de behandeling stabiel zijn. Daarna verblijft u ongeveer 20 a 30 minuten op de pijnpoli.

Na de behandeling mag u gedurende 24 uur niet zelf autorijden. Ook dient u 24 uur extra alert te zijn vanwege de kans op duizeligheid en/of een slap gevoel in de ledematen.

Mogelijke bijwerkingen / complicaties

  • Bloeding, infectie, zenuwschade.
  • Mogelijk tijdelijk een verdoofd gevoel in het been.
  • Tijdelijke toename van de pijn na de behandeling.

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie