terug
Hoe kunnen we u helpen?

Bankart

Het schoudergewricht bestaat uit een kop en een kommetje, een rolgewricht. Rondom het kommetje zit een kraakbenige rand (labrum) die het kommetje wat dieper maakt. Hierdoor past de kop van de bovenarm beter in het kommetje.

Door een val of een blessure kan het labrum beschadigd raken, waardoor er instabiliteit van het gewricht ontstaat. De kop neigt dan uit het kommetje te rollen.

Afhankelijk van de plaats van het defect spreken we over een bankart of een SLAP laesie, zie afbeelding.


Voorbereiden op de operatie

Na de operatie bent u beperkt in uw handelen. Het is goed om alvast na te denken over uw situatie thuis.

  • Zorg voor gemakkelijk zittende kleding die u met één hand uit kunt krijgen. Zo bent u minder afhankelijk.
  • Voor alleenstaanden is het goed om na te denken over eventuele hulp, in de vorm van mantelzorg of thuiszorg.  Deze hulp is o.a. nodig; - lichamelijke verzorging - wondverzorging - huishoudelijke werkzaamheden
  • Een coldpack kan verlichting geven bij pijn (koel 15 min., op de bedekte huid).
  • Extra klein kussen ter ondersteuning onder de elleboog kan verlichting geven in de nacht.

De operatie

Een kijkoperatie wordt pas uitgevoerd indien fysiotherapeutische begeleiding met een uitgebreid oefenprogramma onvoldoende resultaat oplevert of indien er eerder luxaties hebben plaatsgevonden. Daarnaast dient met een contrast-MRI de beschadiging bevestigd te zijn. Via een kijkoperatie (meestal 2 of 3 kleine sneden) wordt het losliggende deel van het labrum en het kapsel weer vastgezet op het kommetje. Als het nodig is, wordt het kapsel ingekort. Hierbij worden gaatjes geboord in de rand van het kommetje waarop het labrum en/of kapsel met oplosbare ankertjes wordt gefixeerd.

Pijnmedicatie

Op de afdeling ontvangt u medicijnen voor thuis. Het is van belang de medicijnen te gebruiken om de pijn onder controle te houden.

Wondverzorging/douchen

Op de wondjes zit een absorberend verband. Dit mag u na 24 uur verwijderen. De pleisters eronder mag u na 2 dagen verwijderen, daarna brengt u schone, droge pleisters aan. 2 dagen na uw operatie mag u douchen. Na het douchen dept u het wondgebied droog met een schone handdoek en plakt u er nieuwe pleisters op. Het is belangrijk de oksel goed te drogen na het douchen. Gebruik hiervoor eventueel een föhn. Dit om irritatie van de huid te voorkomen. U mag na 3 weken in bad, als de wond dicht is.

Hechtingen

De wondjes zijn gehecht met onoplosbare hechtingen die verwijderd moeten worden bij de controle.

Immobilizer

Na de operatie draagt u een immobilizer (draagdoek). Deze zorgt ervoor dat uw arm gestabiliseerd is.

Fysiotherapie en bewegen

  • De eerste week mag u minstens 6 keer per dag de elleboog strekken. De immobilizer (draagdoek) mag dan af en na het oefenen kan de arm even ondersteund op een kussen liggen in een positie, waarbij de oksel vrij komt. Het is raadzaam de hand en pols in de immobilizer veel te bewegen.
  • Na 2 weken mag u met fysiotherapie beginnen en starten met pendeloefeningen (kleine bewegingen maken, waarbij u voorovergebogen staat of zit en de arm ontspannen naar beneden hangt). De fysiotherapeut begeleidt u verder tijdens de revalidatie. Bij ontslag krijgt u behalve een verwijzing voor de fysiotherapie ook een richtlijn voor de verdere revalidatie mee.

De oefeningen die u krijgt zijn er vooral op gericht om binnen de 'veilige zone' de schouder toch beweeglijk te houden, zodat de kans op een stijve schouder beperkt blijft.

  • Na 4 weken mag geleidelijk het gebruik van de immobilizer afgebouwd worden.
  • Na 6 weken heeft u de immobilizer niet meer nodig en kan u onder begeleiding van de fysiotherapeut de bewegingsmogelijkheid, kracht en stabiliteit verder opbouwen.

In sommige gevallen wordt er een strikt nabehandelingschema gehanteerd, waarbij u 6 weken dag en nacht de immobilizer moet dragen en alleen bij oefeningen af mag doen. De fysiotherapie start dan ook pas na 4 weken.

Autorijden

Autorijden is vaak mogelijk na ongeveer 8 weken. Het is belangrijk dat u zelf voelt dat u weer veilig kunt deelnemen aan het verkeer.

Werken

Wanneer u weer kunt werken verschilt per beroep. Meestal kunt u na 6 weken het werk hervatten.

Sport

Dit wordt met u besproken tijdens de controle.

Resultaat

Het resultaat van de operatie is over het algemeen goed. Het is sterk afhankelijk van het opvolgen van de adviezen en fysiotherapie. Er is een kleine kans op een stijve schouder (frozen shoulder). Dit kan voorkomen worden door het bewegingsadvies op te volgen.

Complicaties (spoed 24/7)

Bij (twijfel over) de hierna genoemde complicaties, neemt u direct contact op met ViaSana. Ook in het weekend en 's nachts, T (0485) 476 330.

Infectie, bij één of meer symptomen:

  • Toename van zwelling en roodheid in het operatiegebied.
  • Toename wondvocht.
  • Verandering in kleur en geur van het wondvocht.
  • Toename pijn.
  • Koorts (> 38 °C).


Nabloeding, bij onderstaand symptoom:

  • Toename van het bloed in het verband. De kleur is dan helder rood.


Lichte neurologische klachten in de hand kunnen ontstaan doordat er trekkende kracht wordt uitgeoefend op de arm (tractie) tijdens de operatie of door de verdovende injectie in het nekgebied.

Controles

2 weken (hechtingen verwijderen)Fysiotherapeut
6 wekenFysiotherapeut
3 maandenSpecialist

Vragen of een extra controle

Mocht u na het lezen van de patiënteninformatie vragen hebben of behoefte hebben aan een extra controle, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst

Ervaringen van patiënten met schouder- en armklachten

Dick  Hubertus

Dick Hubertus
Tenniselleboog

Patrick  van den Berg

Patrick van den Berg
AC luxatie

Karen  Vogelsangs

Karen Vogelsangs
Schouderpijn

Hans  van Casteren

Hans van Casteren
Schouderpijn

Rob  Vergouwe

Rob Vergouwe
Schouderpijn

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: