terug
Hoe kunnen we u helpen?

Deze informatie heeft u ook op papier gekregen en vindt u in MijnViaSana.

Vóór de operatie

Nuchter blijven (niet eten, drinken en roken)
Tot 6 uur voor opnametijd mag u niet roken, niks eten en beperkt drinken:

 • 6 tot 2 uur voor opnametijd drinkt u alleen heldere vloeistoffen: water, appelsap, sportdrankje, thee en koffie zonder melk.
 • tot aan de opnametijd mag u een slokje water om medicijnen in te nemen.
 • Als u in de middag opgenomen wordt, dan mag u (tot de laatste 6 uren voor opnametijd) licht ontbijten zonder zuivelproducten: beschuitje, thee of koffie zonder melk.

Bel bij verkoudheid, krasje, puistje of koortslip
U dient de dagen voor de operatie elke kleine en grote huidbeschadiging op uw lichaam, handen, voeten en gezicht te melden. Denk aan een krasje, korstje, puistje, ingegroeide teennagel of koortslip. Voordat u de operatiekamer op gaat controleren wij of u een huidbeschadiging heeft, vanwege het infectierisico kan de operatie mogelijk niet doorgaan. Ook als u verkouden bent, hoest of koorts heeft, bel ViaSana. Hoe eerder u belt, hoe eerder u een nieuwe operatiedatum krijgt. Tip om krasjes te voorkomen: niks scheren en niet tuinieren. 

Innemen medicijnen zoals besproken met anesthesioloog
Wanneer u medicijnen gebruikt, mogen deze alleen ingenomen worden in overleg met de behandelend arts. Bijvoorbeeld bij bloedverdunners, medicijnen voor diabetes 2 of medicijnen voor hoge bloeddruk.

Verandering in medicijngebruik of gezondheidstoestand doorgeven
U dient contact met ons op te nemen wanneer er na uw laatste bezoek aan ViaSana veranderingen in uw medicijngebruik of gezondheidstoestand zijn.

Douchen
Maak uw huid schoon door op de dag van opname te douchen met water en 'gewone' zeep. Gebruik geen oliehoudende zeep, bodylotion of vette crème. Dit maakt het desinfecteren van de huid moeilijk. Krijgt u een prothese of beenstand correctie, dan wast u zich met Hibiscrub en gebruikt u Bactroban volgens voorschrift.

Geen sieraden, lenzen of make-up
Draag tijdens uw operatie geen sieraden (zoals ringen en piercings), make-up en contactlenzen, neem eventueel een bril mee. Bij een enkel- of voetoperatie verwijdert u nagellak, gelnagels en acrylnagels van de voeten.

Regel een contactpersoon en vervoer
Zorg voor een contactpersoon die bereikbaar is als u in de kliniek bent (neem contactgegevens mee) en u naar huis kan brengen (u mag niet zelf autorijden). Krijgt u een dagbehandeling? Regel iemand die 24 uur na ontslag bij u thuis aanwezig kan zijn.

Meenemen naar de kliniek

AMO en medicijnen in originele verpakking(en) meenemen
Als u medicijnen gebruikt, dan moet u voor de opname opnieuw een AMO (Actueel Medicatie Overzicht) opvragen bij uw apotheek. ViaSana neemt alleen een AMO aan waar alle medicijnen op staan die u op dit moment gebruikt. Medicijnen die u zonder recept gebruikt staan niet op uw AMO, hier dient u zelf een overzicht van te maken en mee te nemen. Daarnaast dient u de medicijnen in hun originele verpakking(en) mee te nemen.

Fraxiparine meenemen, nog niet gebruiken
Fraxiparine, ook wel Nadroparine genoemd, helpt tegen trombose. Als u dit na de operatie moet gebruiken, dan heeft u een recept meegekregen.

 1. Vóór de operatie ophalen bij uw apotheek
 2. Bewaar op kamertemperatuur in een donkere ruimte
 3. Neem op de operatiedag mee naar ViaSana
 4. Na de operatie zet de verpleegkundige het eerste spuitje
 5. Thuis elke avond voor 21u, op hetzelfde tijdstip, één spuitje zetten

Handig om te weten

(€) Controleer of uw zorgverzekeraar dit vergoed.

Thuiszorg of zorghotel (€)
In de periode vlak na de operatie bent u enige tijd beperkt. Dit kan lastig zijn bij het wassen, aankleden en boodschappen doen. Bedenk vooraf waar u hulp bij nodig heeft. Als u geen hulp van naasten heeft, kan het zijn dat u recht heeft op thuiszorg of verblijf in een zorghotel.

Fysiotherapie (€)
Hoe beter u voor de operatie in conditie bent, hoe beter u herstelt. Een fysiotherapeut kan hierbij begeleiden. Bij veel operaties wordt fysiotherapie na de operatie geadviseerd. Breng uw fysiotherapeut op de hoogte van de operatiedatum en plan alvast afspraken.

Pijnstilling en coldpack
We raden aan om paracetamol en een coldpack in huis te halen, deze kunnen pijn verlichten. Daarnaast krijgt u na de operatie een recept voor medicatie mee. Hiermee kunt u extra medicatie (€) ophalen bij uw apotheek.

Tandarts
Als u een prothese krijgt, dan is het vanwege het infectierisico niet raadzaam een tandheelkundige behandeling te ondergaan. Dit geldt drie weken voor de operatie tot drie maanden na de operatie. Acute gebitsproblematiek dient in overleg behandeld te worden.

Griepspuit of vaccinatie
Het is niet raadzaam om in de week voor en in de week na uw operatie een griepspuit of vaccinatie te laten zetten.

In de kliniek

Na de operatie komt u bij op de verkoeverkamer, daarna wordt u naar uw patiëntkamer gebracht. U kunt naar huis als dit veilig is. Soms moet u een nacht langer in ViaSana blijven. De volgende dag wordt opnieuw beoordeeld of u veilig naar huis kunt. 

De anesthesioloog
De anesthesioloog is een medisch specialist die de anesthesie (verdoving) aan patiënten geeft. Voor de operatie krijgt u plakkers op de borst om de hartslag te meten en een klemmetje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Er wordt een bloeddrukband omgedaan om u tijdens de operatie in de gaten te houden.

Verdovingstechnieken
Bij een operatie aan uw heup, knie of voeten krijgt u spinale anesthesie (ruggenprik). Bij een schouderoperatie is dit plexus anesthesie (plaatselijke verdoving). Beide technieken hebben grote voordelen ten opzichte van algehele anesthesie (narcose). U herstelt sneller en uw operatie is technisch beter uitvoerbaar, omdat spieren volledig verslappen. Sommige operaties, zoals rugoperaties, kunnen alleen met algehele anesthesie.

Wilt u slapen tijdens operatie?
Hoewel u niks ziet van de operatie kan het zijn dat u licht wilt slapen. U kunt dan kiezen voor een sedatie (roesje). Meer weten over de verschillende technieken? Kijk op www.viasana.nl/operatie.

Bij thuiskomst

Wondzorg
Voordat u naar huis gaat, hoort u wanneer de pleister eraf moet:

 • Bij een prothese of beenstand correctie moet de pleister er de zevende dag na operatie in de ochtend af. Is de wond dan niet droog of ervaart u eerder forse wondlekkage? Bel direct: 0485 476 330.
 • Bij andere operaties moet de pleister er na 2 dagen af. Plak een reservepleister als de wond nog lekt.

Reservepleister
Bij lichte of forse wondlekkage moet u de pleister eerder wisselen voor een reservepleister. Deze reservepleister is voor kortdurend gebruik, mag maximaal 24 uur blijven zitten en moet na elke douchebeurt vervangen worden. Was uw handen en raak de wond nooit aan. Neem bij wondlekkage rust, leg het been hoog en koel regelmatig (5x daags).

Wat is forse wondlekkage?
De wond mag licht nalekken. Er mag geen forse wondlekkage optreden. Bel dan direct: 0485 476 330. U heeft forse wondlekkage als:

 • de pleister totaal verzadigd is en vervangen moet worden;
 • de wond opeens gaat lekken en de pleister half verzadigd is.

Douchen
De wond of pleister mag niet te nat worden. Na het douchen de wond of pleister droogdeppen met een schone handdoek. Laat de pleister na het douchen los? Plak een reservepleister.

Wat kan tegenvallen?

Naast de zeldzame complicaties zijn er tegenvallers die vaker voorkomen:

Pijn 
Pijn kan meevallen, maar ook tegenvallen, met name in de eerste periode. Het is moeilijk aan te geven wat u kunt verwachten. Zelfs patiënten die dezelfde operatie aan het linker- en rechtergewricht krijgen, kunnen per kant andere pijn ervaren. Met minder pijn slaapt u beter en kunt u beter oefenen, waardoor u sneller herstelt. Volg onderstaande tips om uw pijn draaglijk te maken: 

 • Gebruik voorgeschreven pijnmedicatie.
 • Leg een coldpack op het operatiegebied (10 tot 20 minuten per keer, maximaal 5x per dag). De coldpack mag geen direct contact maken met de huid.
 • Wissel regelmatig van houding en leg het geopereerde lichaamsdeel omhoog. Leg geen kussen onder de knieholte als u aan de voet of knie bent geopereerd.

Zwelling
Lichte zwelling in het wondgebied en omliggend weefsel is een normale reactie.

Bloeduitstorting/hematoom
Een bloeduitstorting kan na de operatie ontstaan. Deze houdt twee/drie weken aan en kan pijnlijk zijn. Daarna verdwijnt de bloeduitstorting vanzelf.

Doofheid van de huid
Tijdens het maken van de operatiesnede worden huidzenuwen doorgenomen. Dit geeft een doof gevoel aan één zijde van het litteken. Vaak blijft dit dove huidgevoel bestaan.

Autorijden
Houd er rekening mee dat u na uw operatie niet mag autorijden tot u volledig hersteld bent. Gebruikt u nog krukken of andere hulpmiddelen dan mag u zeker niet autorijden. U bent namelijk niet verzekerd bij schade, vraag uw verzekeraar wanneer u weer mag rijden.

Tips

 • Voorkom dat u valt, haal matjes en kabels weg en let op bij drempels.
 • Zet dingen die u vaak gebruikt op hoogte.
 • Draag stevige schoenen (niet bij voetoperaties).
 • Gebruik een stoel met armleuningen (niet bij schouderoperaties).
 • Til geen zware voorwerpen in de eerste weken na de operatie.
 • Bij een knie- en heupprothese raden wij aan thuis een hometrainer te gebruiken.

Heeft u bewegings- of pijnklachten? Wij luisteren graag.

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: