terug
Hoe kunnen we u helpen?

Deze informatie heeft u ook op papier gekregen en vindt u in MijnViaSana.

Nuchter blijven (niet eten, drinken en roken)

Zes uur voor de opnametijd mag u niet meer eten, drinken en roken.

Verkoudheid, krasje, puistje, koortslip melden

U dient de dagen voor de operatie elke kleine en grote huidbeschadiging op uw lichaam, handen, voeten en gezicht te melden. Denk aan een krasje, korstje, puistje, ingegroeide teennagel of koortslip. Voorkom een huidbeschadiging: scheer u niet en draag een lange broek als u tuiniert. Voordat u de operatiekamer op gaat controleren wij uw huid. Vanwege het infectierisico kan de operatie mogelijk niet doorgaan. Ook als u verkouden bent, hoest of koorts heeft, bel ViaSana. Hoe sneller u belt, hoe sneller u een nieuwe operatiedatum heeft.

Innemen medicijnen zoals besproken met anesthesioloog

Wanneer u medicijnen gebruikt mogen deze alleen ingenomen worden in overleg met de behandelend arts. Dit geldt met name als u bloedverdunners en medicijnen voor diabetes 2 of medicijnen voor hoge bloeddruk gebruikt. Zie folder anesthesiologie.

Verandering in medicijngebruik of gezondheidstoestand doorgeven

U dient contact met ons op te nemen wanneer er veranderingen in uw medicijngebruik of gezondheidstoestand zijn opgetreden na uw bezoek aan de anesthesioloog of behandelend specialist.

Douche op de dag van opname

Voorkom infecties en zorg dat uw huid zo schoon mogelijk is. Gebruik tijdens het douchen echter geen oliehoudende zeep en na het douchen geen bodylotion of vette crème. Dit maakt het desinfecteren van de huid moeilijker. Ons advies is om uzelf op de dag van de opname goed te douchen met ‘gewoon’ water en zeep. Krijgt u een prothese dan wast u zich met Hibiscrub en gebruikt u de Bactroban volgens voorschrift.

Geen lenzen, sieraden, piercings of make-up

Tijdens uw operatie mag u geen make-up, sieraden, piercings en contactlenzen dragen, neem eventueel een bril mee. Bij een enkel- of voetoperatie, dient u nagellak, gelnagels en acrylnagels te verwijderen.

Regel een contactpersoon en vervoer

Wilt u ervoor zorgen dat u een contactpersoon regelt die bereikbaar is als u in de kliniek bent (neem contactgegevens mee) en u naar huis kan brengen (u mag niet zelf autorijden). Advies voor patiënten die een dagbehandeling ondergaan: regel iemand die 24 uur na ontslag bij u thuis aanwezig kan zijn.

AMO en medicijnen in originele verpakking(en) meenemen

Als u geen medicijnen gebruikt hoeft u geen AMO mee te brengen.

Bij opname moet u opnieuw een AMO (Actueel Medicatie Overzicht) opvragen bij uw apotheek. ViaSana neemt alleen een AMO aan waar alle medicijnen op staan die u op dit moment gebruikt. Medicijnen die u zonder recept gebruikt staan niet op uw AMO, hier dient u zelf een overzicht van te maken en mee te nemen. Daarnaast dient u de medicijnen in hun originele verpakking(en) mee te nemen.

Thuiszorg of zorghotel

In de periode vlak na de operatie bent u enige tijd beperkt. Dit kan bijvoorbeeld lastig zijn bij het wassen, aankleden en boodschappen doen. Bedenk vooraf waar u hulp bij nodig heeft. Als u geen hulp van naasten heeft, kan het zijn dat u recht heeft op thuiszorg of verblijf in een zorghotel. Controleer bij uw zorgverzekeraar wat vergoed wordt.

Fysiotherapie

Hoe beter u voor de operatie in conditie bent, hoe beter dit voor uw herstel is na de operatie. Een fysiotherapeut kan u hierbij begeleiden. Bij veel operaties wordt fysiotherapie na de operatie geadviseerd. Breng uw fysiotherapeut op de hoogte van de operatiedatum, zodat afspraken kunnen worden gepland. Controleer bij uw zorgverzekeraar wat vergoed wordt.

Pijnstilling en coldpack

We raden aan om paracetamol in huis te hebben. Na de operatie kunt u extra medicatie ophalen bij uw apotheek. Pijn komt na iedere operatie voor. Maar pijn moet wel draaglijk zijn. Met minder pijn kunt u beter oefenen, waardoor u sneller herstelt.  Een coldpack kan na de operatie verlichtend werken. U kunt het operatiegebied 10 tot 20 minuten per keer koelen, doe dit maximaal 5x per dag. Zorg altijd dat de coldpack geen direct contact maakt met de huid. Regelmatig van houding wisselen, het geopereerde ledemaat omhoog leggen geeft ook pijnverlichting. Als u aan uw voet of knie geopereerd bent legt u deze omhoog door een kussen onder de kuit, waarbij de knieholte vrij ligt en de knie gestrekt. 

Tandarts

Als u een knie-, heup- of schouderprothese krijgt, dan is het vanwege het infectierisico niet raadzaam een tandheelkundige behandeling te ondergaan. Dit geldt drie weken vóór de operatie tot drie maanden na de operatie. Acute gebitsproblematiek dient in overleg behandeld te worden.

Griepspuit of vaccinatie

Het is niet raadzaam om in de week voor en in de week na uw operatie een griepspuit of vaccinatie te laten zetten.

Overige tips voor thuis:

  • Houd er rekening mee dat u na uw operatie pas mag autorijden als u volledig hersteld bent. Anders bent u mogelijk niet verzekerd bij schade. Gebruikt u nog krukken of andere hulpmiddelen dan mag u dus zeker niet autorijden. Vraag uw verzekeraar wanneer u weer mag rijden.
  • Voorkom dat u valt, haal matjes en kabels weg en let op bij drempels.
  • Zet dingen die u vaak gebruikt op hoogte.
  • Draag stevige schoenen (niet bij voetoperaties).
  • Gebruik een stoel met armleuningen (niet bij schouderoperaties).
  • Til geen zware voorwerpen in de eerste weken na de operatie.
  • Bij een knie- en heupprothese raden wij aan thuis een hometrainer te gebruiken.

Wat neemt u niet mee?

Het is verstandig sieraden en andere kostbaarheden, zoals bankpasjes en grotere geldbedragen niet mee te nemen. De kliniek is niet aansprakelijk voor verlies of diefstal van eigendommen van patiënten.

Wat mag u meenemen?

ViaSana heeft gratis internet op alle kamers. Neemt u gerust uw laptop, tablet of mobiele telefoon mee. 

Bedenktijd en operatie annuleren

In korte tijd krijgt u van veel mensen informatie en een operatie is soms snel gepland. Wanneer dit te snel voor u ging of wanneer u om een andere reden de operatie wilt annuleren, kunt u contact opnemen met de opnameplanning (0485 476 344). 

Wanneer u andere vragen heeft of twijfelt kunt u contact opnemen met ons algemene nummer (0485 476 330).

Heeft u bewegings- of pijnklachten? Wij luisteren graag.