terug
Hoe kunnen we u helpen?

Bicepstenotomie

De biceps ontspringt aan de voorkant van de schouder en eindigt kort onder de elleboog. Bij de voorkant van de schouder heeft hij twee koppen: een lange en een korte kop, beide koppen hechten aan op een andere plek.

De biceps zorgt voor buiging van de elleboog, het opendraaien van de onderarm en het heffen van de bovenarm. Naar de functie van de lange kop van de biceps is veel onderzoek gedaan en tot op heden is hierover nog geen eenduidigheid. Er wordt zelfs gezegd dat de lange kop van de biceps geen functie heeft. Mensen waarbij de lange kop is doorgeknipt (=tenotomie) hebben namelijk geen/weinig beperkingen.

Wat is een bicepstenotomie?

Bij een bicepstenotomie wordt de lange kop van de biceps in de schouder doorgesneden.

Waarom wordt deze operatie gedaan?

Bij pijnklachten in de schouder speelt de lange kop van de biceps mogelijk een rol. Tijdens een kijkoperatie beoordeelt de orthopedisch chirurg wat de rol van deze pees op de schouderklacht is. Als het behandelen van de bicepspees een goed gevolg kan hebben op de klacht, kan de orthopedisch chirurg besluiten tot een tenodese of tenotomie. Dit is moeilijk voorafgaand aan de operatie te bepalen.

Fysiotherapie en bewegen

Na de operatie wordt u doorgestuurd naar een fysiotherapeut. Deze fysiotherapeut begeleidt u in uw herstel en is uw aanspreekpunt bij problemen.

In grote lijnen zal uw revalidatie vier fasen doorlopen. Bij elke fase horen criteria om door te gaan naar de volgende fase. De snelheid van de revalidatie is dus afhankelijk van hoe het gaat (pijn, zwelling en functie) en niet zozeer afhankelijk van een aantal weken.

Het is belangrijk om te realiseren dat een bicepsprobleem vaak samengaat met andere schade en operaties aan de schouder. De restricties en tijdsindicaties van deze folder kunnen daarom ondergeschikt zijn aan richtlijnen voor het behandelen van de mogelijke andere schade. Overleg altijd met uw fysiotherapeut als dit bij u het geval is!

De eerste fasen zijn met name gericht op het verminderen van pijn en zwelling en het herstel van de beweeglijkheid van de schoudergordel. Tevens wordt een start gemaakt met het trainen van de spieren rondom de schoudergordel.

Sling

Na een bicepstenotomie kan u eventueel voor het comfort een sling gebruiken (maximaal 5 dagen). Mogelijk is u voorgeschreven langer de sling te gebruiken. Overleg dit met uw fysiotherapeut.

Werken en sporten

Na 8-12 weken kunt u waarschijnlijk uw activiteiten van algemeen dagelijks leven uitvoeren. Naarmate de revalidatie vordert, wordt de krachttraining uitgebreid en wordt er gewerkt naar terugkeer van werk-, en sportactiviteiten, dit is ongeveer na 16-20 weken.

Resultaat

Het resultaat na een bicepstenotomie is over het algemeen goed. Bij meer dan 76% van de patiënten zijn het dagelijks functioneren en pijnklachten één jaar na de operatie verbeterd. in meer dan 65% van de patiënten waren deze klachten zelfs (erg) veel verbeterd. Patiënten hebben beduidend minder moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Of er nog restricties gelden, moet u overleggen met uw fysiotherapeut of orthopedisch chirurg.  

Na een bicepstenotomie bestaat de kans dat de spierbuik van de bicepsspier korter wordt (dit wordt ook wel het 'Popeye sign' genoemd). Dit kan vooral cosmetisch vervelend zijn maar is verder niet schadelijk.

Wilt u meer weten waarom ViaSana veel waarde hecht aan wat u als patiënt vindt van uw behandelresultaat? Kijk dan op Mijn ViaSana resultaat


Wilt u meer weten over de resultaten van deze operatie, bekijk dan de resultaten pagina


Complicaties (spoed 24/7)

Bij (twijfel over) de hierna genoemde complicaties, neemt u direct contact op met ViaSana. Ook in het weekend en 's nachts, T (0485) 476 330.

Infectie, bij één of meer symptomen:

  • Toename van zwelling en roodheid in het operatiegebied.
  • Toename wondvocht.
  • Verandering in kleur en geur van het wondvocht.
  • Toename pijn.
  • Koorts (> 38 °C).


Nabloeding, bij onderstaand symptoom:

  • Toename van het bloed in het verband. De kleur is dan helder rood.


Zenuwletsel

Controles

2 weken  (hechtingen verwijderen)

Fysiotherapeut

6 weken

Fysiotherapeut

Vragen of een extra controle

Mocht u na het lezen van de patiënteninformatie vragen hebben of behoefte hebben aan een extra controle, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.

Ervaringen van patiënten met schouder- en armklachten

Jay  Plamont

Jay Plamont
Kijkoperatie schouder

Tonny  Janssen

Tonny Janssen
Kijkoperatie schouder

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: