Schouderpijn

Schouderpijn komt vaak voor bij zowel jonge volwassenen als ouderen en in beide groepen zijn er verschillende oorzaken. Schouderpijn kan veroorzaakt worden door afwijkingen van de nek en schoudergordel. Vaak is overbelasting van de schouder de oorzaak van de schouderpijn. Dit kan leiden tot een schouderontsteking (irritatie van de slijmbeurs en de peesmanchet van de schouder). Hierbij kan een vernauwde ruimte tussen de botstructuren van de schouder een rol spelen. Een trauma (bijvoorbeeld een val) van de schouder, kan vooral bij jonge atletische volwassenen, de oorzaak van schouderpijn zijn. Dit kan onder andere leiden tot instabiliteit van de schouder. Slijtage aan de pezen en het kraakbeen in de schouder komt uiteraard vaker voor bij de oudere patiënten. In zeldzame gevallen kunnen aangeboren afwijkingen de oorzaak zijn van schouderpijn.

Meestal kan een orthopedisch chirurg aan de hand van een anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullend beeldonderzoek (röntgenopnamen, MRI-scan) vaststellen wat de oorzaak van de klachten aan de schouder is. Soms is een kijkoperatie (arthroscopie) van de schouder noodzakelijk om een diagnose vast te kunnen stellen en een optimaal behandelingsplan te bepalen.

In Kliniek ViaSana kunnen alle vormen van schouderpijn met behulp van hoogwaardige beeldtechnieken gediagnosticeerd worden. In het diagnostische traject wordt door orthopedisch specialisten van ViaSana ook met ervaren fysiotherapeuten samengewerkt.

Schouderpijn kan vaak conservatief, onder begeleiding van een bekwame fysiotherapeut, behandeld worden. De orthopedisch specialisten van ViaSana zijn op de hoogte van de meest moderne ontwikkelingen en behandelingen van de (arthroscopische) schouderchirurgie. Zowel de open- als de kijkoperatie technieken behoren tot hun vakgebied. Hiervoor is meestal een dagopname, maar soms een meerdaagse opname nodig, beide zijn mogelijk in kliniek ViaSana.

Test hier uw schouderklachten