terug
Hoe kunnen we u helpen?

Schouderprothese

Hoe is het schoudergewricht opgebouwd?

De schouder bestaat uit drie beenderen: De bovenarm (humerus), het schouderblad (scapula) en het sleutelbeen (clavicula). Al deze structuren worden door gewrichtsbanden of ligamenten bij elkaar gehouden. Gewrichtsbanden zijn structuren die de botten met elkaar verbinden en de beweeglijkheid van de beenderen ten opzichte van elkaar begeleiden en beperken.

De bovenarm zit gecentreerd in de kom van het schouderblad, rond de kop van de bovenarm ligt de rotatorenmanchet. De rotatorenmanchet bestaat uit de pezen van vier spieren: de supraspinatus, de infraspinatus, de subscapularis en de teres minor. Deze pezen vormen de verbinding tussen de verschillende spieren en het bot. Wanneer de spieren samentrekken wordt deze spanning via de pees op het bot overgebracht en kan de arm bewogen worden.

Het dak van de schouder wordt gevormd door de onderzijde van het acromion, een deel van het schouderblad. Tussen het dak van de schouder en de pezen van de rotatorenmanchet ligt een slijmbeurs (de bursa subacromialis), die met een minimale hoeveelheid vocht gevuld is en de frictie tussen bot en pees vermindert. Zij biedt dus een zekere bescherming voor de pezen.

De kop van de bovenarm, is een bolvormige structuur die verscheidene bloedvaatjes ontvangt net op de rand van de kraakbeenlaag die deze kop bedekt.

Waarom een schouderprothese?

  • Artrose (slijtage) van de schouder.
  • Reuma (reumatoïde artritis).
  • Fracturen in de schouder.
  • Onherstelbare scheuren van de rotatoren-manchet.

Diagnose

Via lichamelijk onderzoek en röntgenfoto's wordt vastgesteld wat de ernst van de schade van de schouder is. Op basis hiervan zal uw arts advies geven over het wel of niet laten plaatsen van een schouderprothese operatie. Uiteindelijk bent u zelf degene die bepaalt of u de operatie aan uw schouder wilt ondergaan. Onderschat de operatie van een schouderprothese en de revalidatieperiode hiervan niet; het herstel vraagt veel wilskracht en inspanning. Door een goede voorbereiding kunt u zichzelf onnodige spanningen en teleurstellingen besparen. ViaSana zal u hier uiteraard in ondersteunen.

Doel van de schouderprothese

Pijnklachten vormen de voornaamste reden waarom patiënten deze operatie ondergaan. De pijn in de schouder is soms zo ernstig, dat u belemmerd wordt in uw normale dagelijkse activiteiten. U kunt bijvoorbeeld moeizaam of geen huishoudelijke werkzaamheden uitvoeren of uzelf verzorgen. Ook slapen kan een probleem zijn. Het schoudergewricht wordt bovendien stijf, waardoor het moeilijk wordt om uzelf te wassen en om te kleden. Als u weer hersteld bent van de de schouderprothese operatie, kunt u al deze activiteiten weer uitvoeren. De schouderprothese zal dus een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van uw leven.

Meer dan 85% van de patiënten is tevreden over de resultaten van hun prothese. Sommige patiënten zijn minder tevreden met het resultaat, omdat een complicatie is opgetreden of omdat de verwachtingen te hoog waren. De oorzaak van een matig herstel kan niet altijd achterhaald worden. De opname duurt twee tot vier dagen.

Uw prothese in het kwaliteitsregister

Iedere gegevens over uw gewrichtsprothese en over de operatie komen in de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten, de LROI. Dit kwaliteitsregister geeft informatie over de kwaliteit van de prothesen en over de kwaliteit van de operaties. In het geval dat een bepaalde soort gewrichtsprothese ernstige problemen veroorzaakt, dan kan de LROI laten zien welke ziekenhuizen of klinieken deze prothesen hebben geplaatst. De LROI ligt deze ziekenhuizen of klinieken in. Elk ziekenhuis of kliniek neemt op haar beurt contact op met de patiënten die deze prothese hebben gekregen.

Als u niet wilt dat uw gegevens worden opgenomen in de LROI, dan kunt u dat doorgeven aan uw orthopedisch chirurg. Extra informatie vindt u op www.lroi.nl 

In de kliniek

Na de operatie verblijft u één nacht in ViaSana. De fysiotherapeut geeft een oefenschema. Onder begeleiding mag u uit bed en op de stoel zitten. Het kan even duren tot de verdoving in de arm uitgewerkt is, daarom worden oefeningen de volgende dag met u doorgenomen. De eerste 24 uur draagt u in bed een immobiliser. De dagen daarna wordt deze overdag afgebouwd en gaat u over op het dragen van een sling.

Pijnmedicatie

Pijn komt na iedere operatie voor. De pijn moet draaglijk zijn. Het is belangrijk om de voorgeschreven medicatie in te nemen. Gebruik hiervoor de medicatielijst die u meekrijgt van de verpleegkundige. Als u minder pijn heeft, kunt u beter bewegen en oefenen. Dit draagt bij aan een sneller herstel.

Specifieke complicaties

Voor een schouderprothese gelden complicaties die voor elke operatie gelden, lees de complicatie folder door. Bij een schouderprothese kunnen meer zeldzame complicaties optreden:

Zenuwbeschadiging
Een zenuwbeschadiging kan een doof gevoel in de arm veroorzaken of onvermogen om de arm op te tillen. Door zwelling kunt u hier de eerste week ook last van hebben, dit wordt geleidelijk beter.

Infectie
Diepe infectie van het wondgebied waarbij ook de prothese geïnfecteerd raakt.

Frozen shoulder
Soms kan er stijfheid van het schoudergewricht optreden na de operatie. Over het algemeen herstelt dit spontaan. U dient in dit geval rekening te houden met een langere hersteltijd.

Luxatie
Ook een schouderprothese kan uit de kom raken. Het risico hierop is echter zeer klein. Door gebruik van de signature techniek is het risico nog kleiner.

Fracturen
Tijdens of kort na het plaatsen van de prothese kunnen er breuken in het bot van de schouder ontstaan. Dit kan meestal tijdens de operatie direct hersteld worden. Het is mogelijk dat dit leidt tot een langere nabehandeling.

Weer thuis

In de eerste zes weken na de operatie is geleidelijk opbouwen het advies. Overdag draagt u de sling; ‘s nachts de immobiliser. Het gebruik van de sling mag u twee weken na de operatie afbouwen. Dit betekent dat u thuis de sling kunt aflaten. Gaat u de deur uit voor bijvoorbeeld een wandeling, dan is het verstandig om de sling mee te nemen. Voelt de arm moe of zeurend aan, dan kan u de arm op een kussen laten rusten.

Zelfverzorging

Met uw geopereerde arm mag u onderhands ondersteunend helpen bij de dagelijkse activiteiten zoals aan- en uitkleden, douchen en een boterham smeren. Met uw geopereerde arm mag u het gewicht van een glas water of kopje koffie dragen.

Slapen

Het is normaal dat u de eerste vier tot zes weken minder goed slaapt. De eerste drie maanden mag u niet op de geopereerde zijde slapen. U kunt uw arm extra ondersteunen met een kussen. U mag wel op de niet-geopereerde zijde liggen.

Huishoudelijke taken

Huishoudelijke taken moet u de eerste 6 weken beperken. Activiteiten als stofzuigen of ramen wassen kunt u niet doen. Lichte activiteiten zoals afwassen, de was vouwen – op aangepaste wijze – gaan gemiddeld vanaf 4 weken weer.

Autorijden en fietsen

De eerste 4 tot 6 weken mag u niet autorijden en fietsen. Dit mag als u voldoende controle over de arm hebt en u zichzelf in staat acht op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer.

Sporten

Het hervatten van sport is afhankelijk van het type sport dat u beoefent. Wandelen mag u direct na de operatie opbouwen en is goed voor de conditie. Fitness en zwemmen – op aangepaste wijze – mag na 6 tot 8 weken. Golf en dansen kan men gemiddeld na 3 maanden weer oppakken.

Controles

De controles worden afgewisseld door uw behandelend arts en een schouderfysiotherapeut.

  • 10-14 dagen | Fysiotherapeut, hechting verwijderen.
  • Na 6 weken | Orthopedisch chirurg en controle röntgenfoto.

Andere relevante informatie bij deze operatie

Ervaringen van patiënten met schouder- en armklachten

Jay  Plamont

Jay Plamont
Kijkoperatie schouder

Tonny  Janssen

Tonny Janssen
Kijkoperatie schouder

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: