terug
Hoe kunnen we u helpen?

Startoefeningen

Voor spieren, botten, maar zeker ook voor kraakbeen is belasten van de gewrichten essentieel. Lichamelijke activiteiten zoals fietsen, wandelen en zwemmen worden aanbevolen en geven minder druk op het kraakbeen dan bijvoorbeeld voetballen en andere sporten waarbij veel gedraaid wordt.

Naast deze lichamelijke activiteiten is het ook belangrijk om extra oefeningen uit te voeren  om de belastbaarheid van de spieren en kraakbeen te verbeteren. Kraakbeen heeft namelijk  belasting nodig om gezond te blijven. Door het bewegen onderhoudt u de voeding van het kraakbeen. De dosering van de belasting  is wel belangrijk. Soms is het  bijvoorbeeld beter om 4 keer per dag een kwartier te wandelen dan 1 keer per dag een uur.

Om te beginnen kunt u gebruikmaken van oefening 1, 3, 9, 14, 16 en 22.

Probeer 2 -3 series van 10-15 herhalingen. De oefeningen mogen pijn doen, maar de pijn moet wel acceptabel zijn (< 5 op schaal van 10) en mogen niet langer dan 24 uur aanhouden. Als de knie dik en warm wordt en pijn > 5 heeft u teveel gedaan en is het verstandig om de belasting te verminderen. U kunt dan beter (tijdelijk) andere oefeningen doen.

Een fysiotherapeut kan u ook helpen om een oefenprogramma op maat te maken of onder begeleiding van een fysiotherapeut te trainen.

Meer informatie over artrose van de knie kunt u vinden op de pagina:  Artrose knie of https://www.fysiosupport.com/ 

Deze inhoud is samengesteld door de fysiotherapeuten van FysioSupport en orthopeden van ViaSana.

Vervolgoefeningen

U heeft onlangs adviezen van ons gekregen. Deze adviezen bestonden uit het gebruik van oefening 1, 3, 9, 14, 16 en 22. Hierboven kunt u de oefeningen nogmaals bekijken.

Als de afgelopen weken de oefeningen geen toename van klachten hebben gegeven, is het zinvol om het oefenprogramma uit te breiden. Dit kunt u doen door gebruik te maken van oefening 5, 21, 25 en 27.

Probeer wederom 2-3 series van 10-15 herhalingen uit te voeren. De oefeningen mogen pijn doen, maar de pijn moet wel acceptabel zijn (< 5 op schaal van 10) en mogen niet langer dan 24 uur aanhouden. Bij zwelling en warmte van de knie moet u de belasting gaan verminderen.

Het blijft belangrijk om lichamelijke activiteiten zoals fietsen, wandelen en of zwemmen voort te zetten.

Bij twijfel en of behoefte aan begeleiding kunt u altijd bij een fysiotherapeut terecht.

Meer informatie over artrose van de knie kunt u vinden op de pagina: Artrose knie of https://www.fysiosupport.com/ 

Deze inhoud is samengesteld door de fysiotherapeuten van FysioSupport en orthopeden van ViaSana.

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: