terug
Hoe kunnen we u helpen?

Artrose knie

Hoe ontstaat knieartrose?

Het kraakbeen is elastisch en heel glad waardoor de gewrichten makkelijk kunnen bewegen zoals buigen, strekken en draaien. Gedurende het leven staan gewrichten voortdurende bloot aan krachten waardoor langzaam slijtage aan het kraakbeen ontstaat. Hierdoor wordt het kraakbeen dunner en ruwer. Meestaal is de slijtage die tijdens het leven ontstaat gering en kan het lichaam die zelf repareren. Wanneer echter de kwaliteit van het kraakbeen sterk verminderd kan dit pijn, zwelling en een beperkte belastbaarheid van het gewricht veroorzaken. Randwoekeringen van het gewricht en ontstekingen kunnen ontstaan waardoor de klachten eveneens sterk toenemen. De oorzaak van artrose is moeilijk vast te stellen. Daarentegen zijn er bepaalde factoren die de kans op het ontwikkelen van artrose verhogen zoals: 

 • Letsels van het gewricht, denk bij de knie aan meniscus- en kraakbeen letsel of een gescheurde voorste kruisband
 • Secundaire artritis zoals reumatoïde artritis en jicht
 • Leeftijd, met toenemende leeftijd neemt de kans op het krijgen van artrose toe
 • Veel artrose in de familie, een bepaalde genetisch afwijkingen is hier nog niet voor gevonden
 • Overgewicht geeft op de gewichtsdragende gewrichten, heup en knie, meer kans op verslechtering van het kraakbeen

Symptomen

Pijn en stijfheid
Normaalgesproken begint artrose in de knie met pijn en stijfheid. Deze pijn of stijfheid ervaart u met name na rust of na belasting. Zo kan u pijn of stijfheid ervaren ’s ochtends of na een periode stilzitten. Deze pijn wordt ook wel startpijn of ochtendstijfheid genoemd. Daarnaast kunt u pijn of stijfheid ervaren na het ‘’te’’ veel belasten van de knie. Deze stijfheid zorgt ervoor dat u uw knie minder ver kunt buigen.

Veranderde gewrichten
Artrose in de knie kan leiden tot een zichtbare verandering in de gewrichten. Dit kan resulteren in een gewricht die breder wordt, vervormt, een andere stand aanneemt of uitsteekt. Dit symptoom heeft niet per definitie direct verband met pijn en stijfheid maar is wel een indicatie van artrose.

Krakende gewrichten
Een ander symptoom is het crepiteren van het gewricht. Dit houdt in dat bij het bewegen van het gewricht een krakend geluid hoorbaar is. Het kraken is niet per definitie schadelijk.

Ontsteking
Een laatste symptoom is zicht- en voelbaar wanneer de vergroeiingen van het bot tegen het gewrichtskapsel aan komen. Dit leidt in vrijwel elke situatie tot een ontsteking. Terug te zien is dat het gewricht dan dikker, roder, warmer en pijnlijker wordt en daarnaast neemt de functie (tijdelijk) af. Als u deze symptomen herkent, dan kan dit duiden op artrose. Wanneer u één of meerdere van deze symptomen ervaart, dan adviseren wij te beginnen met het ontzuren van het kraakbeen. Soms neemt de pijn zonder enige reden sterk toe. In deze situatie kan het zinvol zijn het gewricht te ontlasten door bijvoorbeeld een stok, kruk of pijnstillers te gebruiken. Vaak verdwijnt de pijn spontaan en blijft het gewricht na zo’n pijnepisode voor jaren weer redelijk tot goed belastbaar.

Diagnose

Bij artrose kunt u zelf eenvoudig de diagnose stellen. De verdenking op artrose wordt sterker wanneer u een van de bovenstaande symptomen ervaart of wanneer u …

 • Ouder bent dan 50 jaar
 • De klachten erger worden bij toenemende belasting van het gewricht
 • De stijfheid 's ochtends niet langer duurt dan 30 minuten (bij reuma duurt dit bijvoorbeeld langer)
 • Startklachten heeft, bijvoorbeeld bij het opstaan vanuit een stoel

Bij lichamelijk onderzoek kan een beperkte functie van het gewricht de waarschijnlijke diagnose ondersteunen en is een röntgen- en laboratoriumonderzoek meestal niet direct nodig.

Behandeling

Het ontstaan van artrose is een langdurig proces en kan niet genezen worden. Na verloop van tijd heef u behoefte aan verlichting van de klachten. Een aantal leefregels en behandelingen zijn dan gewenst. Bij lichte klachten kunnen de volgende eenvoudige maatregelen effectief zijn:

 • Regelmatig oefenen en conditie verder opbouwen
 • Aanpassen leefstijl en sport
 • Verminder desgewenst overgewicht
 • Draag adequate schoenen met schokabsorberende zolen

Als u meer klachten heeft is pijnstilling met paracetamol de eerste keus en zou een oefenprogramma met een fysiotherapeut zinvol kunnen zijn. Bij matige tot forse artrose met toenemende en langdurige klachten en beperkingen, ondanks bovenstaande maatregelen een afwachtend beleid, is een operatieve behandeling met een knieporthese een serieuze optie.

Pijnmedicatie

Wanneer de pijn gedurende een lange periode toeneemt of u weet dat u bij beweging meer pijn zult krijgen, dan zijn er een aantal medicijnen die u kunnen helpen.

Paracetamol
Een paracetamol is de eerste optie waar u gebruik van kunt maken. Het advies is om 2 tabletten á 1000 milligram, 3 of 4 keer per dag in te nemen.

Wanneer dit niet helpt
Als het innemen van een paracetamol niet het gewenste effect geeft, kunt u er een ibuprofen, naproxen of diclofenac bij slikken. Vraag aan uw huisarts of apotheek of u een ibuprofen, naproxen of diclofenac mag gebruiken. Als dit niet helpt wordt er in overleg aanvullende pijnmedicatie voorgeschreven.

Tot slot is een prik met het medicijn ‘’hyaluronzuur’’ mogelijk wanneer de prik met het medicijn ‘’corticosteroïd’’ niet het gewenste effect heeft. U wordt dan doorverwezen naar een orthopeed waar u meer uitleg over de prik ontvangt en de prik toegewezen krijgt

Preventie

Preventie van artrose is meestal niet mogelijk. Het beste is extreme belasting met het risico op een blessure te voorkomen. Een goede conditie en gezondheid zijn het belangrijkst bij het voorkomen van artrose. Minimaal 3 keer per week ruim een uur wandelen, minimaal twee maal twee tot drie uur fietsen per week of twee keer per week fitness zijn voldoende om een gezonde leefstijl te behouden. Begeleiding door een fysiotherapeut kan in de eerste fase tot meer beweging zinvol zijn. Hieronder is meer informatie over afvallen bij overgewicht terug te vinden en zijn er bewegingsoefeningen opgesteld die u helpen bij het voorkomen van (ergere) artrose. 

Afvallen bij overgewicht
Wanneer u zowel artrose in de knie als overgewicht ervaart, is het van belang af te vallen. Wanneer u minder weegt, komt er minder gewicht op de gewrichten waardoor uw klachten verminderen. Afvallen is het effectiefst bij beginnende klachten.

Beweging
In beweging blijven helpt bij aan het verminderen van de klachten en het functieverlies door artrose in de knie. Zolang het lichaam niet overbelast wordt tijdens het bewegen, is het niet schadelijk voor het gewricht. Evenals bij het afvallen geldt dat het in beweging komen en blijven het effectiefst is bij beginnende klachten. Kliniek ViaSana heeft hieronder voorbeelden van bewegingsoefeningen voor u opgesteld. Bij elke bewegingsoefening is een video toegevoegd met als doel u optimaal te begeleiden en ervoor te zorgen dat de oefening effectief wordt uitgevoerd

Ervaringen van patiënten met knieklachten

Marja van der Hagen

Marja van der Hagen
Kijkoperatie knie

Harry Boezer

Harry Boezer
Kijkoperatie knie

Reggy Siwaletti

Reggy Siwaletti
Knieprothese

Piet Altena

Piet Altena
Standsverandering onderbeen

Anouk Kocken

Anouk Kocken
Voorste kruisbandoperatie

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Corona maatregelen
laatste nieuws