terug
Hoe kunnen we u helpen?

Oorzaken enkelbanden gescheurd

Een gescheurde enkelband kan optreden na een verstuiking. Bij een verstuiking hoeven niet altijd de enkelbanden te scheuren. Zo kunnen ook de enkelbanden oprekken of kan een beschadiging van kraakbeen optreden.

Symptomen enkelbanden gescheurd

Na een enkelverzwikking kan men klachten blijven houden. Naast pijn kan er ook stijfheid en zwelling zijn, maar ook een gevoel van instabiliteit. Een lichte misstap kan dan al een verzwikking geven. Indien de voet steeds naar binnen zwikt (en enkel naar buiten) rekken de buitenbanden (laterale banden) van de enkel steeds verder. Er kan zo een chronische instabiliteit (speling) van het BSG ontstaan.

Diagnose enkelbanden gescheurd

Wanneer een gescheurde enkelband ontstaat bij een verstuiking, wordt de buitenkant van de enkel snel dik en later blauw. Er zijn diverse gradaties van enkelbandletsels: een oprekking van de banden (soms al heel pijnlijk) en een gedeeltelijke ruptuur (scheur) of volledige gescheurde enkelband. 

Bij het onderzoek van een acuut enkelletsel is vaak eenvoudig vast te stellen of een het om een gescheurde enkelband gaat of dat de enkel gebroken is. Bij twijfel moet een röntgenfoto gemaakt worden.

Niet-operatieve behandelmogelijkheden

Vaak levert een conservatief behandeltraject al het juiste effect en is een operatie niet nodig. De onderstaande behandelmogelijkheden kunnen uitkomst bieden:

Fysiotherapie

De behandeling van een verstuikte enkel is veelal conservatief middels goede oefentherapie waarbij de spieren van de enkel getraind worden om zo een betere besturing te krijgen. Deze oefeningen worden gegeven door uw fysiotherapeut.

Pijnstilling

Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol vermindert vaak al de pijn. Als uw klachten aanhouden, kan de medisch specialist ontstekingsremmers voorschrijven. In een uiterst geval kunnen gerichte injecties met verdoving en een corticosteroïd het gewenste effect leveren.

Operatieve behandelmogelijkheden

Blijft de enkel ondanks goede oefentherapie regelmatig verzwikken dan is een operatieve behandeling mogelijk. Er zijn vele technieken maar in principe komt het erop neer dat aan de buitenkant een nieuwe enkelband gemaakt wordt. Dit kan gebeuren met een deel van de pezen die daar lopen b.v. peroneus brevis. Deze enkeloperatie kan met een overnachting in kliniek ViaSana plaats vinden

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: