terug
Hoe kunnen we u helpen?

Hernia opereren met nieuwe microscoop

dinsdag 10 december 2019

Hernia opereren met nieuwe microscoop

Er bestaan verschillende soorten operaties om een rughernia te verhelpen. Binnen ViaSana opereren we al jaren volgens de gouden standaard, de microscopische techniek. Sinds december staat er een nieuwe microscoop van ZEISS op de operatiekamers. Servan Rooker geeft tekst en uitleg.

Pakket van eisen 

In 2019 is het inkooptraject voor de nieuwe microscoop gestart Servan vertelt: “De oude microscoop was echt aan vervanging toe. Door de ouderdom konden er ook geen nieuwe onderdelen meer geleverd worden. Dus ik ben heel blij dat ViaSana die investering heeft gedaan. Er is een offertetraject gestart waarbij we intern een pakket van eisen en wensen in kaart hebben gebracht. Daar zat ik in maar ook de assistenten, Herman Donkers, Truus Swinkels en Carola Janssen. Daarna is in de markt getoetst wat de huidige stand van de technologie is. Bij drie bedrijven zijn offertes aangevraagd en uiteindelijk zijn twee apparaten getest.”

Twee testdagen

Allebei de machines waren perfecte apparaten en de verschillen waren op papier klein: “Ze voldeden allebei aan ons pakket van eisen. Daarom hebben we de apparaten in september in de kliniek getest. Ik wilde hiermee wachten tot Jesse Berger ook werkzaam was in de kliniek, hij moet er tenslotte ook mee werken. Om goed te kunnen testen hebben we het ok programma aangepast zodat we met het hele team een instructie konden krijgen. Op beide dagen is er iemand van de betreffende firma bij geweest om te assisteren bij de bediening en het installeren. De assistenten zijn begeleid bij het inpakken en manoeuvreren van de systemen zodat zij ook arbo-technisch een oordeel konden geven.”

Plussen en minnen

Na het testen hebben alle betrokkenen evaluatieformulieren ingevuld en verschillende onderdelen gescoord met plus- en minpunten. Zo konden de apparaten volgens Servan goed vergeleken worden: “Uit de evaluatie bleek dat de assistentes een voorkeur hadden voor het apparaat van ZEISS. Deze is door hen makkelijker te verrijden, te installeren en af te dekken. We vroegen om een extra testdag om nog eens goed naar de verschillen te kijken. Uiteindelijk besloten we om voor het apparaat van ZEISS te gaan.”

Betere zorg

Voor de assistentes is met name de hanteerbaarheid van het apparaat een groot voordeel, maar Servan noemt meer voordelen: “Met name het afdekken gaat veel makkelijker, daarnaast is de lichtbron en de beeldkwaliteit vele malen beter. Ook is er nu een beeldscherm waarbij de assistentes kunnen meekijken. Dit heeft als grote voordeel dat ze beter kunnen anticiperen op wat ik nodig heb. Bij het oude apparaat kon alleen ik in de microscoop zien wat ik aan het doen was. Het was een paar maanden werk maar dankzij de voorbereidingen van iedereen in de projectgroep hebben we nu een prachtig apparaat voor iedereen die er mee moet werken. Maar natuurlijk ook voor de patiënten, die kunnen we nog beter behandelen.”

Mike Gabriël
Mike Gabriël

Marketing manager

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: