terug
Hoe kunnen we u helpen?

Betere revalidatie voor kruisbandpatiënten dankzij Biodex

maandag 27 juni 2022

Betere revalidatie voor kruisbandpatiënten dankzij Biodex

De Biodex, er zijn er maar een paar van in Zuid-Nederland en nu ook in Mill. Het apparaat maakt gebruik van ’s werelds meest geavanceerde technologie op het gebied van krachtmeting en staat in één van de spreekkamers bij FysioSupport. De Biodex wordt voornamelijk ingezet voor revalidatie en blessurepreventie van patiënten die in ViaSana een kruisbandoperatie hebben ondergaan.

Geweldig Hulpmiddel

Niels Langens werkt bij FysioSupport en voert de Biodextesten uit bij de patiënten van ViaSana. Hij laat zien hoe de Biodex werkt. Rechtop zit hij in de stoel met zijn been vastgebonden aan een beweegbare arm van de machine: “Met dit geweldige hulpmiddel kunnen we een uitspraak doen over de spierkracht. Hiermee kunnen we patiënten die geopereerd zijn aan een gescheurde kruisband veiliger terug laten keren naar sport. Naast de knie kunnen we ook de kracht van andere gewrichten, zoals de schouder, testen. We hebben ook ideeën voor wetenschappelijk onderzoek waar de Biodex onderdeel van kan zijn.”

Kracht is belangrijk

Terwijl Langens zijn been krachtig heen en weer beweegt verschijnt op de monitor een golvende lijn: “Hier zie je precies hoeveel kracht ik in mijn beenspieren heb. Volledig objectief gemeten. Je kunt zien hoe sterk mijn quadriceps en mijn hamstrings zijn. Een slechte verhouding tussen die twee, of tussen beide benen, betekent een verhoogd risico op een nieuwe scheur van de kruisband. Met name de kracht van de hamstring heeft extra aandacht nodig. Bij de operatie wordt namelijk vaak één van drie hamstringpezen gebruikt als nieuwe kruisband. Dankzij de meting kunnen fysiotherapeuten het behandelprogramma beter op de patiënt afstemmen. Het laat precies zien welke spieren je extra moet trainen. Daarom testen we de sporters voor het eerst bij zes maanden en na negen maanden nog een keer.”

Niet alleen kracht

Uit onderzoek blijkt dat veel sporters aan het einde van de revalidatie nog te weinig kracht hebben. Maar kracht is volgens Niels niet het enige wat getest wordt om sporters weer verantwoord terug te laten keren naar hun sport: “We doen verschillende sprongtesten en kijken ook of de patiënt er mentaal klaar voor is. Durven ze ook echt alle bewegingen te doen zonder angst? Ook sportconditie en uithoudingsvermogen zijn belangrijk. Er is werk aan de winkel als één van de factoren onvoldoende is. Je wilt dan echt nog niet terugkeren op het sportveld. ViaSana heeft hier zelf ook onderzoek naar gedaan bij voorste kruisband patiënten. Deze resultaten passen wij toe om deze patiënten veilig te laten sporten.”

Andere praktijken

Niels maakt zijn been los van de beweegbare arm, hij loopt naar het apparaat en toont een rapport met kleurrijke grafieken: “We willen niet alleen onze eigen patiënten meten, maar ook patiënten van andere praktijken deze meting aanbieden. Het rapport geven we mee en de patiënt kan bij zijn eigen praktijk gericht verder revalideren. Het is mooi dat ViaSana verder denkt dan alleen opereren. Vaak worden patiënten na de operatie losgelaten, maar ik vind dat je als kliniek ook een verantwoordelijkheid hebt in de gehele revalidatie. ViaSana pakt die verantwoordelijk en ik mag daar onderdeel van zijn.”

Bekend met ViaSana

Over ViaSana was Niels al enthousiast voordat hij fysiotherapeut werd: “Vroeger heb ik zelf mijn kruisband gescheurd. Ik ben destijds in ViaSana geopereerd, perfect zoals alles geregeld werd. Het is mooi dat ik hier als kniespecialist nu zelf betrokken ben bij de revalidatie. Bij ViaSana zie ik de patiënten op controle na twee en zes weken en later zie ik ze bij FysioSupport terug voor de Biodextesten. Daarnaast blijf ik bij FysioSupport zelf patiënten optrainen gedurende hun revalidatietraject.”

Mike Gabriël
Mike Gabriël

Marketing manager

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: