terug
Hoe kunnen we u helpen?

Studenten kijken mee bij operaties

vrijdag 29 november 2019

Studenten kijken mee bij operaties

Het personeelstekort in de zorg is een groot probleem. Daarom enthousiasmeert ViaSana studenten voor de zorg middels stageplekken. Recent hebben 15 leerlingen van de opleiding Bachelor Medische Hulpverlening meegelopen op het OK-complex van ViaSana. In een interview vertellen Kia (20), Tim (19), Jopie (18) en Mirlaine (20) van de HAN uit Nijmegen over de opleiding en hoe zij de stage in ViaSana ervaren hebben. 

Verschillende achtergronden

Tim de Wit volgde na de havo de studie elektrotechniek: “Tijdens de studie kwam ik er achter dat die richting niks voor mij was, ik miste het sociale aspect dat zorgberoepen wel hebben.” Kia Verouden deed op de middelbare school vmbo-t: “Daarna ben ik de opleiding doktersassistent gaan doen. Vroeger keek ik al van die ziekenhuisfilms enzo. Dat priegelwerk tijdens operaties vond ik toen al tof, dus ik wilde daar verder in.” Mirlaine Oude Alink uit Oldenzaal deed mbo verpleegkunde: “Ik vond het een hele leuke opleiding maar ik wilde graag nog een hbo opleiding doen.” Jopie Bonnemaijers deed net als Tim ook de havo en wil graag als operatieassistent werken: “Maar nu ik ook met andere domeinen zoals spoedeisende hulp in aanraking ben gekomen lijkt me dat eigenlijk ook wel leuk.”

Vijf domeinen

Het animo voor de opleiding is ieder jaar groter dan het aantal opleidingsplekken. De HAN wil graag meer plekken aanbieden, maar is ook afhankelijk van de stagecapaciteit in het werkveld. In de eerste 2 jaar van de opleiding krijgen studenten een brede theoretische basis aangeboden. Daarnaast maken zij in het begin van het eerste jaar kennis met het werkveld middels meeloopdagen. Hier ontdekken ze de vijf domeinen binnen medische hulpverlening. Mirlaine licht toe: “We kunnen tijdens de opleiding kiezen voor spoedeisende eerste hulp, cardiologie, anesthesie, operatieve zorg of ambulancezorg.” Jopie vindt het goed dat ze al snel in de praktijk de beroepen zien: “We zitten nog geen twee maanden op school maar zien nu al wat de beroepen inhouden. Je kunt dus al snel inschatten wat je leuk vindt en wat bij je past.”  

Anders dan gedacht

Mirlaine vindt het opvallend dat ze na de meeloopstages een compleet ander beeld van de beroepen heeft gekregen: “Ik had bij operatieassistenten het idee dat ze alleen maar wat aangeven. Maar het is echt veel meer en leuker dan dat. Zo heeft ook gezien dat anesthesiemedewerker een ontzettend leuke en uitdagende baan is. Bij spoedeisende hulp had ik juist veel meer actie verwacht dan hoe het werkelijk was. Op TV zie je altijd van die heftige trauma’s, maar in werkelijkheid viel het wel mee.” Jopie: “Dankzij de stages zie je echt wat je gaat doen en je kunt daar maar beter snel achter komen zodat je op tijd de juiste studierichting kunt kiezen.”

De operatie

Kia vertelt over haar eerste dag: “Ik mocht de hele dag meelopen en ik moest om kwart voor acht aanwezig zijn. Maar ik was er al om kwart voor zeven, ik wilde gewoon graag op tijd komen. En toen was daar mijn eerste operatie. Je kunt echt de botten van de knie zien. Dat had ik nog niet eerder gezien. Een heel apart gezicht maar wel mooi om te zien.’ Mirlaine vult aan: “Ja het is best raar om zo te zeggen eigenlijk, maar het gaat er wel heftig aan toe met al die boortjes en zaagjes.” Jopie vond het ergens ook wel weer meevallen: “Ik dacht dat het ging bloeden, maar dat doet het bijna niet.” Tim: “Gisteren heb ik tijdens een andere stage wel een bloedvat gedotterd zien worden, maar dat is toch iets anders, daar maken ze maar een heel klein sneetje.”

Gesmeerde machine

Mirlaine: “Iedereen is zo goed op elkaar ingespeeld tijdens de operaties van ViaSana. Ze hebben ontzettend veel taken, maar weten precies wat ze moeten doen, echt een gesmeerde machine.” Maar het is niet alleen hard werken, Jopie vond het in ViaSana ook erg gezellig: “Er is een leuke sfeer. Ze maken tussendoor praatjes en lachen veel, dat is leuk om te zien.” Tim vult lachend aan: “Er was zelfs een cool muziekje tijdens de operaties.” Kia vond dat de voordelen van een klein team duidelijk te zien waren: “Ze kennen elkaar goed en weten de handelingen uit hun hoofd waardoor de operatie snel en soepel verloopt. Maar ze wisselen ook van rollen bij verschillende operaties. Het is niet zo dat ze alleen maar hetzelfde doen de hele dag.”

Persoonlijk

Dat in ViaSana persoonlijke zorg wordt geleverd viel Mirlaine ook op: “Het viel me op dat iedereen de patiënt ook echt een handje geeft voor de operatie. Ze doen het echt samen dat is bijvoorbeeld bij de spoedeisende hulp anders. Daar werk je zelfstandiger, maar krijg je wel meer verschillende patiënten te zien. Jopie: “In een kliniek wordt alles gepland, op de spoedeisende hulp weet je niet wie je krijgt. Het is maar net wat je zelf het leukste vindt.” De studenten zijn allen enthousiast en hebben ieder zo hun eigen voorkeur, zo ook Tim: “Ik twijfel omdat ik nog niet overal stage heb gelopen. Tot nu toe gaat het tussen ambulancezorg en operatieve zorg. Maar ik sta ook open voor de andere beroepen die ik de komende dagen ga ontdekken. Het wordt een leerzaam jaar!”

Mike Gabriël
Mike Gabriël

Marketing manager

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: