terug
Hoe kunnen we u helpen?

In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen last van artrose. Ongeveer 30.000 Nederlanders krijgen jaarlijks een nieuwe knie. Orthopedisch specialist Bas Rutten plaatste in 2019 ruim 300 knieprothesen. Hij merkt dat veel patiënten dezelfde vragen hebben. In dit artikel beantwoordt hij de tien meest gestelde vragen.
Waarom wordt er gekozen voor een knieprothese?

Een knieprothese plaatsen doe ik natuurlijk niet zomaar. Dit is een ingrijpende operatie met een langdurig herstel. Altijd zal ik in eerste instantie proberen het probleem zonder operatie te verhelpen. Wanneer op de röntgenfoto een eindstadium slijtage zichtbaar is (dat wil zeggen bot op bot) en de pijn zo erg is dat de patiënt er in het dagelijks leven fors beperkt door is, dan kan de patiënt mogelijk in aanmerking komen voor een knieprothese. Uiteraard zal dit per patiënt verschillen, uiteindelijk beslis ik samen met de patiënt of een operatie zinvol en noodzakelijk is.

Welke conservatieve behandelmethoden zijn er?

Vaak is er sprake van artrose, maar is deze nog niet ernstig genoeg voor een knieprothese. Ook kunnen de klachten nog te beperkt zijn. Er zijn meerdere niet operatieve behandelingsopties. Mijn eerste advies is aanpassing van levensstijl, stop sporten als hardlopen en contactsporten. Veel fietsen met weinig weerstand zal de klachten vaak doen verminderen, met deze beweging polijst u als het ware uw gewricht. Uiteraard kan een fysiotherapeutische behandeling zinvol zijn. Probeer piekbelasting te vermijden. Gewichtsreductie zal uiteraard ook de belasting op de knie verminderen. Bij een eventuele operatie is de kans op complicaties bij overgewicht ook groter, om deze reden mogen in onze kliniek dan ook geen operaties worden uitgevoerd bij patiënten met een BMI boven de 35. 

Pijnstillers kunnen de klachten ook verminderen. Zo adviseer ik mijn patiënten om te beginnen paracetamol en voeg ik soms, bij onvoldoende verlichting, ook een ontstekingsremmer (NSAID) toe. Pijnstillers kunt u ook in overleg met uw huisarts starten. Met een injectie kan een krachtige ontstekingsremmer (cortison) in het kniegewricht worden gespoten. Het effect van een injectie kan per patiënt verschillen. Sommige patiënten hebben geen of een kortdurend effect en anderen hebben langer dan een jaar profijt.

Kan ik te jong zijn voor een prothese?

De gemiddelde leeftijd van de patiënten die een knieprothese krijgen is rond de 70 jaar. Er is geen minimum leeftijd voor een prothese. Indien u als patiënt aan de eerder genoemde criteria voldoet kunt u in aanmerking komen voor een operatie. Bij jonge patiënten doe ik er wel alles aan om het moment van implanteren van een prothese zo lang mogelijk uit te stellen. Een jonger iemand is vaak veel actiever. De kans is dan groter dat de prothese ooit vervangen zal moeten worden (een zogenaamde revisie operatie) Dit is een ingrijpende operatie waarvan de resultaten en de tevredenheid over het algemeen lager is dan bij de primaire ingreep. Ook is het percentage complicaties bij een revisie ingreep hoger. Soms zijn andere ingrepen mogelijk om de artrose te behandelen, te denken valt aan een standscorrectie of in hele beperkte gevallen gewrichtsdistractie.

Wat zijn andere operatieve mogelijkheden bij een knieprothese?

Een deel van de mensen met knieslijtage hebben door een standsafwijking (een O-been of X-been) een overbelasting van een deel van de knie waardoor slijtage in dat deel van de knie is ontstaan. Een standsbeencorrectie kan dan een goede oplossing zijn. Bij deze ingreep verplaats je de belasting van de knie naar het goede gedeelte. Meer informatie hierover kunt u vinden op deze pagina. Een kijkoperatie is niet zinvol bij slijtage en wordt niet meer uitgevoerd.

Hoe ziet de behandeling van een knieprothese eruit?

Het plaatsen van een totale knieprothese is een grote operatie. De operatie neemt ongeveer 45 minuten in beslag. Bij een totale knieprothese wordt een snede gemaakt van ongeveer 15-20 cm aan de voorzijde van de knie boven de knieschijf. Het kapsel en de spieren rond de knie worden losgemaakt en de versleten oppervlaktes van bot aan boven- en onderbeen worden verwijderd. Hiervoor maak ik gebruik van speciale instrumenten die ervoor zorgen dat de prothese perfect op het bot aansluit. Door een proefprothese te plaatsen wordt de stabiliteit en functie getest. Als we tevreden zijn met het resultaat worden de definitieve prothesecomponenten geplaatst en gefixeerd met botcement. Nadien wordt de wond gesloten. De knie is gelijk belastbaar en u zal, zodra de verdoving uitgewerkt is, met de fysiotherapeut in onze kliniek aan de revalidatie beginnen.

Wat zijn de risico’s / complicaties van een knieprothese?

Bij elke operatie kunnen complicaties ontstaan. We nemen uiteraard alle mogelijke maatregelen om dit risico tot een minimum te beperken. Hiervoor hebben we een operationeel systeem van risicomanagement dat continu wordt verbeterd. Uiteraard dient u te weten wat de gevolgen en de risico's zijn, voordat u besluit om deze operatie te ondergaan. Lees meer over de complicaties: https://www.viasana.nl/behandelingen/knie/knieprothese/

Wanneer ben ik hersteld?

De eerste 6 weken zijn het meest intensief. Vaak zult u gedurende deze periode krukken moeten gebruiken. Autorijden en buiten fietsen is vaak niet mogelijk. Ook zult u uw werkzaamheden 6 tot 12 weken niet kunnen uitvoeren. Uiteraard is dit afhankelijk van het soort werk dat u doet. Na 3 maanden kan u vaak de meeste dagelijkse dingen weer uitvoeren.

Het totale revalidatieproces kan wel twee jaar in beslag nemen en zelfs dan houdt 5 tot 10% van de patiënten in meer of mindere mate restklachten. Gelukkig is het overgrote deel van de patiënten zeer tevreden na een knieprothese. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat veel patiënten na 6 maanden veel minder pijn hebben dan voor de operatie en het dagelijks functioneren sterk is verbeterd. 8 van de 10 patiënten geeft na zes maanden aan veel of volledig hersteld te zijn. Meer weten over de resultaten: https://www.viasana.nl/waarom-viasana/wetenschappelijk-onderzoek/resultaten-knieprothese/

Hoe lang gaat de knieprothese mee?

De overlevingsduur van een prothese is afhankelijk van de belasting. Bij normaal gebruik zal de prothese meestal meer dan 15-20 jaar meegaan. Lichaamsgewicht en activiteitenniveau hebben zoals u zult begrijpen een groot effect op de overleving van de prothese. Piekbelasting dient u te vermijden, bepaalde sporten kunt u niet meer uitvoeren. Ook zwaar lichamelijk werk zoals in de bouw wordt afgeraden. Helaas kunnen ook andere factoren de overlevingsduur van de prothese negatief beïnvloeden zoals instabiliteit, een niet goede plaatsing van de componenten of een laaggradige infectie van de prothese. Deze genoemde problemen zullen vaak ook zorgen voor restklachten en een verminderde tevredenheid van de knie.

Heeft een knieprothese ook beperkingen?

Bij de meeste mensen is de pijn na een operatie weg en kunnen de meeste normale activiteiten en werkzaamheden weer worden opgepakt. Toch is niet alles verstandig of mogelijk. Na de operatie is knielen soms lastig. Ook worden zware sporten zoals squashen, contactsporten en hardlopen afgeraden. Buiging boven de 130 graden geeft meer druk op de achterzijde van de prothese waardoor deze vroegtijdig zou kunnen loslaten. We adviseren dus de knie niet verder dan 130 graden te buigen. Zwaar lichamelijk werk zoals in de bouw wordt eveneens ontraden. Dergelijke activiteiten en werkzaamheden kunnen de levensduur van de prothese sterk nadelig beïnvloeden.

Kan de prothese worden vervangen?

Wanneer een knieprothese niet goed functioneert of pijnlijk is door een duidelijke oorzaak (bijvoorbeeld, loslating, instabiliteit, een niet goede plaatsing van de componenten of een infectie van de knieprothese) dan kan de knieprothese indien nodig worden vervangen. Dit wordt een revisie operatie genoemd. Hierbij wordt de oude prothese verwijderd en een nieuwe prothese geplaatst. Deze prothese heeft vaak langere stelen om fixatie in het vaak zwakkere bot toch goed mogelijk te maken. Om tot een goed behandeladvies te komen heeft ViaSana een gespecialiseerd spreekuur voor patiënten met een niet goed functionerende knieprothese. Lees meer op: https://www.viasana.nl/behandelingen/knie/revisie-knieprothese/

Er zijn geen resultaten gevonden op uw zoekwoord.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Staat uw vraag of antwoord er niet bij? Neem vrijblijvend contact met ons op

Corona maatregelen
laatste nieuws