terug
Hoe kunnen we u helpen?

Martijn Brinkman plaatste in 2019 meer dan honderd halve knieprotheses. In dit artikel beantwoord hij de meest gestelde vragen over de halve knieprothese en legt hij uit wat de verschillen zijn tussen een halve- en een hele knieprothese.Wat is een halve knieprothese?

Bij een halve knieprothese krijgt u net als bij de totale knieprothese zowel aan de onderkant van uw bovenbeen als aan de bovenkant van het onderbeen een metalen deel, met daartussen een plastic onderdeel, dat de nieuwe glijlaag vormt. Bij een halve knieprothese worden alleen aan de binnenkant of de buitenkant van de knie deze prothese onderdelen geplaatst.

Is een halve knieprothese half werk?

Regelmatig zie ik patiënten die denken dat een halve knie minder goed is dan een hele knie. Dit is zeker niet waar! Een halve knie heeft juist veel voordelen ten opzichte van een totale knie. De revalidatie verloopt sneller en de resultaten, gemeten met wetenschappelijke score systemen, zijn beter. In tegenstelling tot een totale knie waarbij een of beide kruisbanden worden weggehaald, worden bij een halve knieprothese de kruisbanden niet weggehaald. Daardoor voelt een geplaatste halve knie natuurlijker en meer als de eigen knie.

Is het vervangen van een halve knie minder ingrijpend?

Nog een voordeel van een halve knie is dat deze vervangen kan worden door een ‘normale’ totale knie. Als een patiënt al een ‘normale’ totale knie heeft, dan kan deze niet vervangen worden door een nieuwe 'normale' totale knie. Er moet dan een grote revisie operatie gedaan worden met een grotere prothese. Als een patiënt een halve knie heeft, dan is het soms zelfs mogelijk om aan de andere kant van de knie ook een halve knie te plaatsen. Het vervangen van een halve knie is dus minder ingrijpend dan het vervangen van een totale knie.

Wanneer kan ik een halve knie krijgen?

Een halve knie kan geplaatst worden als alleen de binnen- of buitenkant van de knie versleten is. Dit kan het geval zijn bij een x-been of een o-been. De meerderheid van de mensen met knieslijtage hebben alleen aan de binnenkant van de knie slijtage.

Hoe vaak wordt een halve knie geplaatst?

In 2018 werd in Nederland bij 16% van alle knieprothese operaties een halve knie geplaatst en bij 84% een totale knie (LROI). Binnen ViaSana krijgt ongeveer 30% van de patiënten een halve knie en 70% een totale knie. In mijn ogen wordt er in Nederland te vaak gekozen voor een totale knie. Het komt regelmatig voor dat ik patiënten zie waarbij een andere orthopeed een totale knie heeft geadviseerd, terwijl de patiënt met een halve knie beter geholpen zou zijn. Of u nu een halve of hele knie krijgt, het is belangrijk dat u door een specialist geopereerd wordt die veel ervaring met beide operaties heeft.

Hoe lang gaat een halve knieprothese mee?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 80% van de halve knieprotheses 20 jaar of langer meegaan. Bij een totale knieprothese is dit ongeveer 85%. Toch adviseer ik vanwege de voordelen voor de patiënt altijd een halve knie als het kan, en alleen een totale knie als het niet anders kan. Dus een halve knie als alleen de binnen- of buitenkant van de knie is versleten en een totale knie als zowel de binnen- als buitenkant zijn versleten.

Welke halve knieprotheses kunnen er geplaatst worden?

Een halve knie kan geplaatst worden met een plastic deel, de nieuwe glijlaag, dat vrij kan bewegen tussen de metalen onderdelen of een plastic deel dat vast zit aan het onderbeen deel. In de wetenschappelijke literatuur is veel discussie over welk type ‘beter’ is, met elk hun veronderstelde voordelen. Bij ViaSana hebben we onderzoek gedaan naar beide typen protheses. Het onderzoek toont aan dat er twee jaar na de operatie geen verschil in patiënttevredenheid is tussen de twee typen. Bij ViaSana hebben we daarom gekozen voor de prothese met de vastzittende glijlaag, omdat dit type prothese betere lange termijn resultaten heeft volgens verschillende onderzoeken. In het ViaSana onderzoek werden 163 patiënten gevolgd tot twee jaar na de operatie. Meer informatie over dit onderzoek: https://www.viasana.nl/nieuws/...

Wat zijn de overeenkomsten tussen een halve en een hele knieprothese?

In dit artikel heb ik de verschillen tussen een halve en hele knie geprobeerd uit te leggen. Toch zijn er ook veel overeenkomsten tussen beide operaties. Een halve knie wordt net als een hele knie niet zomaar geplaatst. Het is een ingrijpende operatie met een langdurig herstel. Daarom proberen we altijd eerst een conservatieve behandeling waarbij geen operatie nodig is. De operatie duurt ongeveer even lang en ook het verblijf in de kliniek is even lang. Het revalidatietraject van een halve knie verloopt sneller maar is inhoudelijke vergelijkbaar. De veel gestelde vragen die mijn collega Bas Rutten beantwoordt over een totale knieprothese, gelden daarom ook voor een halve knieprothese. Kijk op: https://www.viasana.nl/vragen-...

Er zijn geen resultaten gevonden op uw zoekwoord.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Staat uw vraag of antwoord er niet bij? Neem vrijblijvend contact met ons op

Corona maatregelen
laatste nieuws