terug
Hoe kunnen we u helpen?

Knieprothese

Pijnklachten vormen de voornaamste reden waarom patiënten een nieuwe knie willen. De pijn is soms zo ernstig, dat u belemmerd wordt in uw normale dagelijkse activiteiten. U kunt bijvoorbeeld geen lange afstanden meer wandelen en moet soms zelfs een stok gebruiken. Traplopen gaat zeer moeizaam en is soms zelfs onmogelijk. Het kniegewricht wordt bovendien stijf, waardoor het moeilijk wordt om zelf sokken en schoenen aan te trekken. Al deze dagelijkse activiteiten kunt u weer gewoon uitvoeren, als u volledig hersteld bent van de operatie. De knieprothese zal dus een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van uw leven.

Onderzoek zelf of uw kniepijn wellicht aanleiding is voor een bezoek aan ViaSana of uw huisarts:

1. Diagnose kunst knie

Symptomen voor een knieprothese

Slijtage van het kraakbeen aan de knie kan pijn veroorzaken. De knie kan gezwollen raken, vooral na inspanning. Sport is soms onmogelijk, de knie kan haperen of er kunnen slotklachten optreden. Ook startpijn komt voor. Het strekken van de knie kan ook beperkt zijn. Vooral bij draaibewegingen en langdurige of forse belasting nemen de klachten toe. De actieradius met lopen neemt langzaam af. Lang staan kan pijnlijk zijn of een moe gevoel geven. Vaak is in het verleden al een deel van de meniscus verwijderd of is de knie verdraaid. Patiënten met O-benen hebben een groter risico van vervroegde mediale arthrosis. Ook kan bij een instabiele knie waarbij de voorste of achterste kruisband beschadigd is eerder slijtage optreden.

Diagnose knieprothese 

De diagnose van een versleten knie kan een orthopedisch chirurg eenvoudig stellen aan de hand van de klachten, het lichamelijk onderzoek en beeldvormend onderzoek. Röntgenfoto's moeten altijd belast gemaakt worden en een MRI-scan kan soms aanvullende informatie geven. Soms is een kijkoperatie knie gewenst om beter zicht op de knie te krijgen.

2. Behandelalternatieven voor een knieprothese

Een knieprothese wordt alleen geplaatst bij ernstige artrose. Als de klachten nog niet ernstige genoeg zijn kunnen er meerdere niet operatieve behandelingsopties geadviseerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de levensstijl zoals stoppen met sporten en hardlopen. Sommige sporten en beweegactiviteiten worden juist wel geadviseerd. Fietsen kan zelfs de klachten doen verminderen, bij deze beweging wordt de knie soepeler gemaakt. Fysiotherapie en afvallen kunnen er ook voor zorgen dat klachten verminderen. Pijnstillers kunnen de klachten verminderen. Denk aan paracetamol of een ontstekingsremmer (NSAID). Pijnstillers kunnen in overleg met de huisarts gestart worden. Een injectie met een krachtige ontstekingsremmer (cortison) in het kniegewricht kan ook effect hebben. Soms kortdurend, maar soms ook langer dan een jaar.

3. Uw prothese in het kwaliteitsregister

Alle gegevens over uw gewrichtsprothese en over de operatie komen in de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten, de LROI. Dit register geeft informatie over de kwaliteit van de prothesen en over de kwaliteit van de operaties. Stel dat een bepaald type gewrichtsprothese ernstige problemen veroorzaakt, dan kan de LROI laten zien welke ziekenhuizen of klinieken deze prothesen hebben geplaatst. De LROI informeert deze ziekenhuizen of klinieken. Elk ziekenhuis of kliniek neemt op haar beurt contact op met de patiënten die deze prothese hebben. 

Als u niet wilt dat uw gegevens worden opgenomen in de LROI, dan kunt u dat aangeven bij uw orthopedisch chirurg. Meer informatie vindt u op www.lroi.nl 

4. Fysiotherapie bij een nieuwe knie

Wanneer de patiënt ernstige slijtage heeft en conservatieve behandelingen niet aanslaan, dan kan de patiënt een knieprothese operatie krijgen. Voor de operatie gaat de patiënt naar de fysiotherapeut om te leren lopen met krukken en traplopen. Het is verstandig om uw spieren voor de operatie te versterken. Oefeningen hiervoor vraagt u aan uw fysiotherapeut. Hoe beter uw conditie voor de operatie is, hoe meer profijt u hiervan heeft na de operatie.

5. De plaatsing van een knieprothese

Het plaatsen van een knieprothese is een grote operatie. De plaatsing van een totale knieprothese duurt anderhalf uur. De operatie van een halve knieprothese duurt ongeveer één uur. Meer dan 90% van de patiënten is tevreden over de resultaten. Sommige patiënten zijn minder tevreden met het resultaat, omdat een complicatie is opgetreden of omdat de verwachtingen te hoog waren. De oorzaak van een matig herstel of bij blijvende pijnklachten kan niet altijd achterhaald worden.


De chirurgische ingreep
Bij een totale knieprothese wordt een snede gemaakt van ongeveer 15-20 cm aan de voorzijde van de knie boven de knieschijf. Bij een halve knieprothese wordt een snede van 8 tot 10 cm. naast de knieschijf gemaakt. Het kapsel en de spieren rond de knie worden losgemaakt en de versleten oppervlaktes van bot aan boven- en onderbeen worden weggezaagd. Hiervoor maakt ViaSana gebruik van speciale instrumenten die ervoor zorgen dat de prothese perfect op het bot aansluit.

Door een proefprothese te plaatsen test de chirurg de stabiliteit van de kunstknie. Als de stabiliteit goed is bevonden, zal de chirurg de definitieve prothesecomponenten plaatsen. Vervolgens zorgt hij ervoor dat de prothese goed vast komt te zitten met botcement. De totale knieprothese weegt ongeveer 350 gram.

In de onderstaande video wordt een inzicht gegeven in de resultaten na het plaatsen van een knieprothese. Onderaan deze pagina onder het kopje 'gerelateerde video's' geeft een specialist meer onder andere meer uitleg over de keuze voor een knieprothese, hoe lang een knieprothese mee gaat en hoe een knieprothese wordt geplaatst. 

6. Halve knieprothese of een totale knieprothese

Ongeveer 30% van de patiënten die in ViaSana geopereerd worden krijgen een halve knieprothese. Een halve knieprothese kan niet altijd geplaatst worden. De knie moet nog voldoende stabiliteit hebben en alleen de binnen- of buitenkant van de knie mag versleten zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij x-benen of o-benen. Een halve knieprothese heeft een aantal voordelen ten opzichte van een totale knieprothese. De snee die tijdens de halve knieprothese operatie gemaakt wordt is kleiner dan bij een totale knieprothese, patiënten herstellen sneller en resultaten zijn over het algemeen beter. Dit komt mede omdat bij een halve knieprothese de kruisbanden intact blijven. Daardoor voelt een halve knieprothese meer als een eigen knie.

Klik op de infographic hieronder en bekijk de voordelen van een halve knieprothese ten opzichte van een hele knieprothese

Klik op de infographic hiernaast en bekijk de voordelen van een halve knieprothese ten opzichte van een hele knieprothese

7. Nieuwe operatietechnieken

Nog geen 10 jaar geleden lagen mensen nog een hele week in bed na de operatie. 30 jaar geleden zelfs 3 weken. Nu gaan ze bijna allemaal na één nacht naar huis en kunnen ze al na een paar uur staan en krukkenlopen. En we zijn nog lang niet klaar met innoveren, nieuwe technieken blijven zich aandienen: opereren met een robot, een op maat gemaakte prothese of een bepaalde benadering. Regelmatig krijgt orthopedisch chirurg Bas Rutten vragen over ‘nieuwe’ technieken. Meer informatie over deze techniek vindt u in de column van Bas Rutten.

8. Wat gebeurt er na plaatsing van een nieuwe knie?

Na de operatie wordt u naar de verkoeverkamer gebracht. Hier wordt u nauwlettend geobserveerd door de verpleegkundige; de anesthesioloog is bovendien altijd bereikbaar. Ademhaling, hartslag en bloeddruk worden gecontroleerd en als dat nodig is, krijgt u extra zuurstof toegediend.

Na de operatie verblijft u 1 nacht in ViaSana. Enkele uren na de operatie doet de fysiotherapeut oefeningen met u. Ook loopt u op de dag van de operatie een klein stukje met een looprekje. Na ongeveer 4 dagen mag u thuis starten met fysiotherapie. U krijgt oefeningen voor de beweeglijkheid, balans en kracht van uw been.

Daarnaast loopt u met twee krukken. Bij een kwalitatief goed looppatroon kunt u op advies van uw fysiotherapeut uw krukken afbouwen naar één of geen krukken. In het begin kan uw knie stijf aanvoelen, dit verdwijnt na een paar passen. Deze stijfheid kan een jaar aanhouden of blijvend zijn. Wij noemen dit startproblemen. Ervaart u in de eerste periode een stekende avond/nachtpijn dan is het aan te bevelen de loopafstanden te beperken. U kunt zich dan beter richten op oefeningen die de knie soepel maken door bijvoorbeeld de hometrainer wat meer te gebruiken.

9. Oefeningen

In onderstaande video vindt u vier oefeningen die u na de operatie kunt doen.

10. Leefregels en adviezen

Elk revalidatieproces verloopt anders, leefregels en adviezen zijn een leidraad:

  • Direct na de operatie: lopen met twee krukken, fietsen op de hometrainer, traplopen (tree voor tree).
  • Na een week: binnen met één kruk lopen.
  • Na twee weken: buiten met één kruk lopen.
  • Na vier weken: lopen zonder krukken, buiten fietsen, traplopen, zwemmen (geen schoolslag), huishoudelijke activiteiten.
  • Na zes weken: licht sporten zoals wandelen en fietsen, autorijden als u geen krukken meer gebruikt, tuinieren (niet op de hurken), licht werk (administratief, onderwijs).
  • Na drie maanden: sporten zoals golf, fitness, dansen en tennis, zwemmen met schoolslag en gemiddeld zwaar werken zoals schilderen, horeca en verpleging.
  • U mag nooit meer: zwaar sporten zoals squashen, contactsporten, hardlopen, zwaar werken zoals in de bouw, stratenmaker, loodgieter. Dit kan leiden tot het vroegtijdig loslaten van de prothese.

Niet hurken
Het is onverstandig om te hurken. Hurken is volledig door de knieën gaan en met uw billen op uw hakken zitten. Door te hurken wordt de prothese verkeerd belast en kunt u de prothese loswrikken. Daarom moet u buigen tot meer dan 130 graden vermijden.

Op de knie zitten
U mag op de knie zitten (knielen) na de operatie. Dit kunt u meestal na 6 maanden. Toch blijven veel mensen dit onprettig vinden.

11. Complicaties

Knakkend geluid
Bij het bewegen van de knie, kunt u een knakkend geluid horen. Dit komt veel voor en is normaal. Het geluid wordt veroorzaakt doordat bij een beweging van de knie het metaal van de prothese contact maakt met het plastic deel.

Niet hurken
Het is onverstandig om te hurken. Hurken is volledig door de knieën gaan en met uw billen op uw hakken zitten. Door te hurken wordt de prothese verkeerd belast en kunt u de prothese loswrikken. Daarom moet u buigen tot meer dan 130 graden vermijden.

Pijn in de knieholte
Door vocht kunt u een paar maanden last hebben in de knieholte. U kunt uw knie moeilijker buigen en strekken.

Slapen
Het is normaal dat u de eerste 4 tot 6 weken minder goed slaapt. Het kan zijn dat u ’s nachts vaker naar het toilet moet. Door de operatie is de bloedsomloop in uw been verstoort. Hierdoor zakt het vocht overdag in uw been. Dit wordt dik tot erg dik. Wanneer u ligt, wordt het vocht heropgenomen in de bloedbaan en afgevoerd via de blaas. Als u gaat slapen, zet dan het voeteneinde van het bed omhoog of leg een kussen onder het matras. Leg geen kussen onder uw knieholte, want dat kan leiden tot een beperkte strekking van de knie en verminderde circulatie. De knie is de eerste weken met name in de nacht en ochtend stijf.

Stekende nachtpijn
Stekende nachtpijn komt vaak door teveel oefenen met kracht overdag. Oefen meer met souplesse als u dit ervaart.

Strak bandgevoel
Het kan zijn dat u na de operatie een strak bandgevoel heeft. Dit kan een jaar aanhouden. Veel licht bewegen, zoals fietsen, kan dit verminderen. Soms is dit gevoel blijvend.

X- of O-been
Bij patiënten met een X- of O-been voert de orthopedisch chirurg tijdens de operatie een standsverandering van het been uit. Omdat het geopereerde been hierdoor rechter komt te staan, is het mogelijk dat u een verandering in beenlengte ervaart. Dit gevoel verdwijnt na een aantal weken of maanden.

Zwelling
Als de zwelling van het geopereerde been toeneemt, moet u het been gedurende de dag zo vaak mogelijk hoog houden. De eerst 12 weken is het been dikker. Dit kan een jaar duren, dit komt omdat het kapsel in de knie verdikt is en er littekenweefsel ontstaat.

12. Fietsen

Fietsen op de hometrainer is aan te raden. In het begin kunt u nog niet rond trappen. Het heen en weer pendelen in ontspanning is een goede oefening. U moet vooral niet forceren. Het is aan te raden om 3-6x daags een paar minuutjes deze oefening uit te voeren. Het buiten fietsen kunt u gaan uitvoeren na advies van uw fysiotherapeut. 

13. Autorijden

Als u goed kunt doorlopen op de trap en u kunt lopen zonder krukken, dan mag u weer autorijden. Ben ervan bewust dat u een noodstop moet kunnen maken. Let op: u bent niet verzekerd als u met krukken in de auto zelf gaat rijden. 

14. Tot slot

Het is goed om te weten dat u een mechanisch kunstgewricht heeft dat kan slijten. De meeste knieprotheses gaan minimaal 15 tot 20 jaar mee. Intensieve belasting en risicovol gebruik kunnen de duurzaamheid van het kunstgewricht nadelig beïnvloeden en in het ergste geval leiden tot loslating van de prothese.

Persoonlijke Prognose Check

Benieuwd naar uw prognose op basis van onze resulaten? Doe de Persoonlijke Prognose check. Vul uw gegevens in qua leeftijd, lengte, gewicht en geslacht en krijg een inkijk en wat u kunt verwachten wanneer u kiest voor een Knieprothese bij ViaSana.

De 10 meest gestelde vragen over de knieprothese

De meest gestelde vragen over een halve knieprothese

Ervaringen van patiënten met knieklachten

Ad  de Beer

Ad de Beer
Knieprothese

Jeroen  Bevers

Jeroen Bevers
Voorste kruisbandoperatie

Anny  van Gend

Anny van Gend
Meniscus operatie

Joop  Derks

Joop Derks
Knieprothese

Frank  Gielis

Frank Gielis
Kijkoperatie knie

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: