terug
Hoe kunnen we u helpen?

Qutenza

Wat is Qutenza?

Qutenza is een huidpleister met een hoge dosis capsaïcine (8%). Capsaïcine is een stofje dat onder andere in hete pepers zit. Dit stofje wordt gebruikt om zenuwpijn aan de huid te verlichten. Deze pijn wordt ook wel perifere zenuwpijn genoemd.

Qutenza kan eventueel in combinatie met andere geneesmiddelen tegen pijn worden gebruikt. De behandeling duurt ongeveer één uur.

Voorbereidingen

 • Het gebied waarop de Qutenza pleister wordt aangebracht dient u goed te wassen.
 • Breng op de dag van de behandeling geen huidlotion of huidcrème aan. Er trekt dan minder capsaïcine in de huid, wat het pijnverlichtend effect verlaagt.
 • Zorg voor afleiding tijdens de behandeling. Neem bijvoorbeeld gezelschap of een goed boek mee.
 • Als u een lange autorit van en naar ViaSana heeft, is het verstandig om een coolpack in een koelbox mee te nemen naar ViaSana. Lokale koeling is een goede manier om de eventuele pijn en branderigheid te verminderen.

Wat mag u meenemen?

ViaSana heeft gratis internet. Neemt u gerust uw laptop, tablet of mobiele telefoon mee.

Wat neemt u niet mee?

Het is verstandig sieraden en andere kostbaarheden, zoals bankpasjes en grotere geldbedragen niet mee te nemen. De kliniek is niet aansprakelijk voor verlies of diefstal van eigendommen van patiënten.

Belangrijke informatie voor de behandeling

Qutenza mag alleen door een arts of door een verpleegkundige, onder toezicht van een arts, worden aangebracht. Het kan worden ingezet bij volwassenen zonder diabetes. Qutenza mag niet worden gebruikt op uw hoofd, gezicht, beschadigde huid of open wonden. Een behandeling met Qutenza is niet mogelijk indien u overgevoelig of allergisch bent voor capsaïcine, chilipepers of siliconen.

De behandeling

Voor de behandeling begint, wordt het behandelgebied gemarkeerd. Het gebied wordt hierna met water en zeep gewassen en afgedroogd. Haartjes die zich in het behandelgebied bevinden, zullen worden afgeknipt (niet afgeschoren).

De Qutenza-pleister geeft een branderig gevoel. Om dit te verminderen wordt er een verdovende gel op het behandelgebied aangebracht.

Om de Qutenza-pleister steviger op de huid te drukken, kan de arts gebruikmaken van bijvoorbeeld een rekverband, zwachtel of strakke sokken.

Probeer niet dichtbij de Qutenza-pleister in te ademen. Dit kan tot hoesten en niezen leiden. Het is ook verstandig om de pleister niet aan te raken, omdat de pleister een prikkend en branderig gevoel geeft als het in aanraking komt met uw huid. De arts maakt daarom ook gebruik van speciale handschoenen. Tijdens de behandeling kan de huid branderig, pijnlijk of prikkend aanvoelen en kan de huid erg rood worden. Dit gevoel is te vergelijken met (hevige) zonnebrand. Aan het einde van de behandeling en kort daarna is dat gevoel het hevigst en wordt een paar uur, tot een paar dagen na de behandeling minder. Niet iedereen heeft hier tijdens deze behandeling last van. Het is ook mogelijk dat de behandeling als pijnloos wordt ervaren, dit doet niets af aan het effect van de Qutenza-pleister.

Als de pijn tijdens de behandeling erger is dan u kunt verdragen, kunnen er pijnstillers worden toegediend. Meld dit tijdig aan de arts of verpleegkundige. Een verkoelend kompres of een coolpack kan misschien al helpen, zodat er geen andere maatregelen hoeven te worden genomen.

Indien u aan uw voeten wordt behandeld, wordt de pleister na 30 minuten verwijderd. Bij behandeling van zenuwpijn op andere delen van het lichaam wordt de pleister na 60 minuten verwijderd.

Nadat de pleister is verwijderd, wordt er een reinigingsgel op uw huid aangebracht die één minuut blijft zitten. Vervolgens wordt alle overtollige capsaïcine van uw huid verwijderd. Tot slot wordt het behandelgebied voorzichtig met water en zeep gewassen.

Na de behandeling

Indien u pijnmedicatie gebruikt, moet u niet stoppen met het innemen hiervan zonder dit met de arts te hebben besproken.

Het is belangrijk dat u het behandelgebied de eerste dagen na de behandeling laat rusten. Raak het behandelgebied niet aan en krab hier ook niet aan. Laat ook kinderen en huisdieren niet met het behandelgebied in aanraking komen.

Als u merkt dat uw huid te gevoelig of branderig is, gebruik dan tijdens het baden en/of douchen geen heet water. Het is normaal dat het branderige gevoel de eerste dagen 's nachts of tijdens inspanning verergert als het behandelgebied (te) warm wordt. Met een coolpack of vochtig washandje kan pijn en branderigheid vaak al worden verminderd.

Vaak helpen reguliere pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, verlichtend tegen pijn of een branderig gevoel. Zorg dus dat u deze voldoende in huis heeft.

Vergeet niet uw normale dagelijkse activiteiten gewoon te hervatten.

Resultaat

Het duurt 2-14 dagen, voordat de werking van de Qutenza-pleister maximaal is. Indien u hierna nog steeds veel pijn heeft, kunt u altijd contact opnemen met ViaSana. De werking van de Qutenza-pleister duurt tot 12 weken. De behandeling kan zo nodig elke 90 dagen worden herhaald.

Complicaties

Bij (twijfel over) de hierna genoemde complicaties, neemt u direct contact op met ViaSana. Ook in het weekend en 's nachts, T (0485) 476 330.

 • Snel, langzaam of abnormaal kloppend hart
 • Tweedegraads brandwonden, symptomen hiervan kunnen zijn:
 • ernstige roodheid;
 • blaarvorming;
 • weglekken van vocht uit de huid;
 • heel pijnlijk bij aanraking;
 • opgezwollen, nat of glimmend.

Er kunnen ook bijwerkingen optreden na behandeling met de Qutenza-pleister. Neem contact op met ViaSana als onderstaande bijwerkingen optreden of erger worden:

 • Pijn aan het behandelgebied, die langer dan één dag aanhoudt.
 • Jeuk, roodheid, bultjes, blaren, zwelling, droogheid, huidreactie, irritatie of een bloeduitstorting in het gebied waar de pleister is aangebracht.
 • Een branderig of verminderend gevoel, zwelling of pijn in/van ledematen.
 • Oogirritatie, hoesten, keelirritatie, misselijkheid, spierspasmen, gordelroos of vermindering van smaak.

Vragen of extra controle

Mocht u na het lezen van de patiënteninformatie vragen hebben of behoefte hebben aan een extra controle, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: