terug
Hoe kunnen we u helpen?

Triggerpoint

Een triggerpoint is een lokaal pijnpunt en kan een zeer lokale verkramping in een of meerdere spieren veroorzaken. De klachten kunnen bestaan uit pijn, spierspasmen, gevoeligheid, stijfheid, bewegingsbeperking en vermoeidheid. De pijn kan vaak duidelijke aangewezen worden en kan overal in het lichaam voorkomen. Er zijn diverse oorzaken hiervoor mogelijk: overbelasting, verkeerde houding, te weinig beweging, stress of slechte voeding.

De behandeling bestaat uit een injectie in het trigger point. Er wordt een verdovingsmiddel ingespoten, soms ook nog een Corticosteroid. Bij sommige patiënten kan er ook nog een behandeling met Pulsed Radio Frequente stroom gedaan worden (PRF).

Het doel van de injectie is om de vicieuze cirkel te doorbreken. De pijn wordt hierdoor minder, waarna gestart kan worden met oefentherapie en/of ontspanningsoefeningen. Soms moet de injectie een of meerdere keren herhaald worden.

De behandeling duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

U moet voor de behandeling melden indien u:

  • Bloedverdunners gebruikt.
  • Zwanger bent of een vermoeden daarvan heeft.
  • Een overgevoelig of allergisch bent voor contrastmiddel, jodium, pleisters, verdovingsmiddel.

De behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd door uw arts, geassisteerd door een assistente, zij begeleidt u tijdens de behandeling.

Het is belangrijk dat u tijdens de procedure zo stil mogelijk blijft liggen of zitten. Aan de hand van de plek van de triggerpoint wordt bepaald hoe u op de behandeltafel moet liggen of zitten. Het te behandelen lichaamsdeel wordt ontbloot, gedesinfecteerd met een roze vloeistof en steriel afgedekt. De huid wordt lokaal verdoofd. De arts zoekt daarna met een speciale naald het triggerpoint op. Als de juiste plek gevonden is, wordt de lokale verdoving en eventueel het Corticosteroid ingespoten, daarna wordt de naald verwijderd.

U verlaat de behandelkamer als alle controles na de behandeling stabiel zijn. Daarna verblijft u ongeveer 20 a 30 minuten op de pijnpoli.

Na de behandeling mag u gedurende 24 uur niet zelf autorijden. Ook dient u 24 uur extra alert te zijn vanwege de kans op duizeligheid en/of een slap gevoel in de ledematen.

Mogelijke bijwerkingen / complicaties

  • Bloeding, infectie, zenuwschade.
  • Mogelijk tijdelijk een verdoofd gevoel in het been.
  • Tijdelijke toename van de pijn na de behandeling.
  • Bij behandeling rond de borst regio bestaat er een kleine kans op een klaplong of pneumothorax. Indien u benauwd wordt na de behandeling dient u dit direct aan te geven.

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: