terug
Hoe kunnen we u helpen?

Schouderpijn

Schouderpijn komt vaak voor bij zowel jonge volwassenen als ouderen en in beide groepen zijn er verschillende oorzaken. Schouderpijn kan veroorzaakt worden door afwijkingen van de nek en schoudergordel. Vaak is overbelasting van de schouder de oorzaak van de schouderpijn. Dit kan leiden tot een schouderontsteking (irritatie van de slijmbeurs en de peesmanchet van de schouder). Hierbij kan een vernauwde ruimte tussen de botstructuren van de schouder een rol spelen. Een trauma (bijvoorbeeld een val) van de schouder, kan vooral bij jonge atletische volwassenen, de oorzaak van schouderpijn zijn. Dit kan onder andere leiden tot instabiliteit van de schouder. Slijtage aan de pezen en het kraakbeen in de schouder komt uiteraard vaker voor bij de oudere patiënten. In zeldzame gevallen kunnen aangeboren afwijkingen de oorzaak zijn van schouderpijn.

Meestal kan een orthopedisch chirurg aan de hand van een anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullend beeldonderzoek (röntgenopnamen, MRI-scan) vaststellen wat de oorzaak van de klachten aan de schouder is. Soms is een kijkoperatie (arthroscopie) van de schouder noodzakelijk om een diagnose vast te kunnen stellen en een optimaal behandelingsplan te bepalen

In Kliniek ViaSana kunnen alle vormen van schouderpijn met behulp van hoogwaardige beeldtechnieken gediagnosticeerd worden. In het diagnostische traject wordt door orthopedisch specialisten van ViaSana ook met ervaren fysiotherapeuten samengewerkt.

Schouderpijn kan vaak conservatief, onder begeleiding van een bekwame fysiotherapeut, behandeld worden. De orthopedisch specialisten van ViaSana zijn op de hoogte van de meest moderne ontwikkelingen en behandelingen van de (arthroscopische) schouderchirurgie. Zowel de open- als de kijkoperatie technieken behoren tot hun vakgebied. Hiervoor is meestal een dagopname, maar soms een meerdaagse opname nodig, beide zijn mogelijk in kliniek ViaSana.

Wat kunt u verwachten van de huisarts?

Een huisarts verwijst u als patiënt naar de orthopedisch chirurg als andere behandelmethodes geen of onvoldoende effect hebben gehad. Bij een bezoek aan de huisarts kunt u verwachten dat hij of zij vraagt naar de type schouderklachten en de ernst van de schouderklachten. De huisarts kan een bewegingsonderzoek doen. De aangedane schouder wordt tijdens dit onderzoek vergeleken met de andere schouder. Ook bespreekt hij de mogelijke diagnose en het te verwachten beloop. Bij onvoldoende verbetering wordt pijnmedicatie verlengt, kan een lokale injectie gegeven worden of wordt u verwezen naar een fysiotherapeut of orthopedisch chirurg.

Deze informatie vindt u in de NHG standaarden. Deze richtlijnen zijn bedoeld om het medische beleid in de dagelijkse praktijk van de huisarts te ondersteunen. De webversies van de standaarden zijn voor iedereen toegankelijk.

Soorten schouderpijn

Er zijn verschillende soorten schouder- en armpijn te onderscheiden. De meest voorkomende zijn:

Ervaringen van patiënten met schouder- en armklachten

Patrick  van den Berg

Patrick van den Berg
AC luxatie

Remo  Speijers

Remo Speijers
Schouder uit de kom

Sandy  van Mol

Sandy van Mol
Schouderpijn

Simone  Dillen

Simone Dillen
Schouder uit de kom

Rob  van Dal

Rob van Dal
Tenniselleboog

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: