terug
Hoe kunnen we u helpen?

Het werk van een anesthesiemedewerker in een kliniek

donderdag 21 juli 2022

Het werk van een anesthesiemedewerker in een kliniek

Reactie patiënt in enquête: “Alles was me heel duidelijk uitgelegd. Ook tijdens de voorbereidingen werd steeds gezegd wat men ging doen, waardoor ik me gerustgesteld voelde. Steeds werd me gevraagd hoe het ging. Tijdens de operatie zat er een hele lieve verpleegster, Cindy volgens mij, bij me en vertelde me wat men aan het doen was. Ook hebben we gezellig gekletst, waardoor ik me nog steeds rustig voelde en totaal ontspannen.” De verpleegster is anesthesiemedewerker Cindy Nieuwenhuijsen, in een interview vertelt ze over haar werk.

Tijd voor de patiënt

Cindy woont op een half uurtje rijden van ViaSana: “Als ik hier naar toe kom, is het met al die mooie weilanden net of ik door vakantiegebied rij.” Maar vakantie is het geenszins volgens Cindy: “Mensen denken dat er in een kliniek meer tijd voor de patiënt is. Het grappige is, dat is op de operatiekamer eigenlijk helemaal niet zo. In een ziekenhuis deden we op een drukke dag 4 protheses met soms nog 1 of 2 kleine ingrepen erbij. Hier in ViaSana krijgen soms wel 7 patiënten een nieuwe knie of heup. De eerste dag in ViaSana was ik echt verbaasd over het hoge tempo.” Toch zegt Cindy dat het rustiger werken is in ViaSana: “Iedereen is zo goed op elkaar ingespeeld, collega’s weten precies wat ze moeten doen, de lijntjes zijn korter en er zijn bijna geen spoedoperaties. Daardoor ervaar ik minder stress en geen onrust. Dat zorgt voor een super fijne werksfeer, het voelt voor patiënten alsof er meer tijd is.”

Ons kent ons

Cindy heeft in verschillende grote ziekenhuizen gewerkt: “Begrijp me niet verkeerd, in de ziekenhuizen is de sfeer ook goed. Maar ik vind een kleine setting leuker. Het is een geweldige kliniek, met heel tevreden patiënten, kundige artsen en collega’s. Er wordt goed werk geleverd. Dat in een hele prettige werksfeer. Collega’s zijn begaan en behulpzaam met en naar elkaar. Ik ga graag naar mijn werk! Ik ken alle collega’s en werk nooit samen met een onbekende. Je weet wat er speelt bij collega’s en wat ze in het weekend doen. Dat maakt het collegiale gesprek gemakkelijk. Misschien is dit ook wel de reden dat je dienst meestal makkelijk geruild of overgenomen wordt.”

Zorg wordt steeds gespecialiseerder

“In ziekenhuizen zien collega’s verschillende categorieën patiënten van vele verschillende specialismen en artsen. Dat maakt het werk daar afwisselender. Maar de zorg wordt steeds gespecialiseerder en taken specifieker, je kunt niet overal goed in zijn, zeker niet als parttimer. Bij ViaSana zien we alleen orthopedische patiënten die niet ziek zijn. Dat maakt het werk overzichtelijker. Uitgebreide narcoses hebben wij minder. Alleen patiënten die geen lokale verdoving willen of waarbij het niet kan, krijgen een narcose. Narcoses met intubaties hebben we ook niet vaak, alleen bij rugoperaties. Onze patiënten krijgen meestal een ruggenprik of een andere locoregionale verdoving.”

Praatje met de patiënt

Tijdens de operatie houdt de anesthesiemedewerker de vitale functies in de gaten en wordt gezorgd dat de patiënt zich comfortabel voelt: “Meestal hoop ik dat de patiënt ervoor kiest om wakker te blijven. Dan kan ik uitleggen wat er gebeurt en een praatje maken. Soms is het beter dat de patiënten een beetje slapen, de operatie lijkt dan sneller te gaan. Dat is prettig voor patiënten die nerveus zijn of waarbij de operatie wat langer duurt. Ik hoop dat de patiënt een prettige ervaring heeft, zodat ze bij een eventueel volgende operatie minder gespannen zijn. Dat is mijn doel!”

Diensten

Naast de gezellige werksfeer is volgens Cindy een fijne bijkomstigheid dat er geen avond-, weekend- en nachtdiensten zijn: “We beginnen om 7:30u en om 16:00u zijn we klaar. Natuurlijk loopt het ook wel eens uit, maar over het algemeen weet je waar je aan toe bent. We hebben ook een late dienst, die begint om 9:00u en is om 17:30u klaar. Die vangt dan de eventuele uitloop van een operatieprogramma op. Dat geeft mij de rust om naast mijn werk ook andere dingen te doen. En ik ben op tijd thuis als daar het spitsuur begint.” Besluit de enthousiaste Cindy met een lach.

Mike Gabriël
Mike Gabriël

Marketing manager

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: