terug
Hoe kunnen we u helpen?

Nieuwe schoudertechniek oefenen in lab op wielen

vrijdag 20 december 2019

Nieuwe schoudertechniek oefenen in lab op wielen

Vandaag staat het Arthrex MobileLab bij ViaSana. Dit moderne trainingscentrum op wielen is ingericht om operatie-assistentes en specialisten van ViaSana voor te bereiden op een nieuwe schouderoperatie: Superior Capsular Reconstruction (SCR). Deze techniek wordt in Nederland nog niet vaak uitgevoerd. Jur Vellema: “Het is een fantastische manier om onze schouderexpertise verder te vergroten. Samen met Viecuri onderzoeken Ralph Eijdems en ik wat de functie- en pijnverbetering is bij de SCR patiënten op lange termijn, in welke mate de positie van de schouderkop verbetert en natuurlijk of patiënten tevreden zijn.”

Voor welke klachten?

Bovenop het schoudergewricht ligt de supraspinatuspees. Deze zorgt ervoor dat de schouder en arm kunnen worden opgetild. Wanneer deze schouderspier beschadigd is, kan dat pijn en bewegingsbeperking geven. Jur Vellema: “Soms is het defect in de pees zo groot dat deze niet te hechten is. Tot nu toe was de enige remedie fysiotherapie of een schouderprothese. Voor jonge mensen is zo'n prothese ongeschikt omdat de levensduur van de prothese ontoereikend is. En fysiotherapie geeft bij deze patiënten vaak onvoldoende verbetering. Bij de SCR techniek wordt donorweefsel bovenop het schoudergewricht vastgezet en neemt zo een deel van de functie van de kapotte pees over. Wetenschappelijke studies die de korte termijn effecten hebben onderzocht, laten zien dat pijn vermindert en bewegingsvrijheid toeneemt.”

Projectgroep

ViaSana heeft een projectgroep opgericht die ervoor zorgt dat iedereen op tijd klaar is voor de techniek. Jur Vellema: “Behandelprotocollen, patiënteninformatie, werkinstructies en fysiotherapierichtlijnen moeten allemaal geschreven en geïntroduceerd worden. De Arthrexbus is onderdeel van de scholing. Het mooie is dat het trainingscentrum naar ons toe komt. Vaak moeten we nieuwe technieken in het buitenland leren, de bus bespaart reistijd en geld. Nu kunnen al onze medewerkers ook oefenen met de nieuwe techniek. Ze leren welke instrumenten nodig zijn en welke implantaten er gebruikt worden. Zowel de apparatuur in de bus, als de hulp van de Arthrex-instructeurs zijn uiterst nuttig.”

Mike Gabriël
Mike Gabriël

Marketing manager

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: