terug
Hoe kunnen we u helpen?

Okke Kamps

Okke Kamps is 31 jaar en in ViaSana geopereerd aan een zwaar beschadigde meniscus en een afgescheurde kruisband. In de revalidatieperiode moest hij veel fietsen. Een passie ontstond en hij rijdt nu zelfs mountainbikewedstrijden. In de video hieronder is te zien hoe hij in Zuid-Spanje over smalle paadjes en steile hellingen scheurt.

Waarom moest u geopereerd worden?

Ik had knieletsel opgelopen tijdens een ski-ongeval. Na diverse consulten in andere ziekenhuizen, waarbij ze dachten dat alleen de meniscus beschadigd zou zijn, bleek dat zowel de meniscus als de voorste kruisband in mijn linker knie beschadigd waren. Door de goede diagnose van de specialist bleek de voorste kruisband totaal afscheurd te zijn. De meniscus was hevig beschadigd.

Wat weet u nog van de operatie zelf?

In de ochtend goed ontvangen door het medisch personeel en werd ik langzaam klaar gemaakt om mijn ruggeprik te krijgen. Na de ruggeprik werd ik naar de operatiezaal gebracht waarbij ik netjes werd ingelicht over wat er ging gebeuren. Nadat mijn been gedesinfecteerd was begonnen ze met de ingreep en heb ik de operatie kunnen aanschouwen via een televisiescherm. Na de operatie ben ik een beetje bijgekomen in de verkoeverkamer en werd ik naar mijn kamer gebracht. De volgende dag mocht ik na de controle van de arts naar huis.

Waar kent u ViaSana van?

Via mijn fysiotherapeut van Wolbert fysiotherapie uit Uden.

Kunt u de revalidatieperiode omschrijven?

Een week na de operatie ben ik begonnen met het plannen van de revalidatie. Dat was in het begin zachtjes aan rek- en strekoefeningen doen en hard werken om voor de eerste keer de fietsbeweging te maken. Zodra de fiets in beeld kwam ben ik dagelijks op de hometrainer mijn omwentelingen gaan maken om de knie soepel te houden. Vanuit de fietsoefeningen ben ik begonnen met loop- en evenwichtsoefeningen om mijn knie aan te sterken. In het begin was ik te enthousiast met trainen en gaf mijn knie al snel aan dat het teveel was. Dit had als gevolg dat er wat vochtvorming ontstond in de knie. De hele revalidatie bestaat uit luisteren naar je lichaam (knie). Dus blijft het een gevecht in arbeid en rust.

Na een paar weken ben ik heel structureel gaan trainen. Dat hielt in dat ik 4 dagen in de week aan het revalideren was bij de fysiotherapie en 1 keer in de week deed ik met een groep mijn oefeningen. Dit resulteerde al snel dat ik beter ging lopen en dat ik coördinatie oefeningen kon doen tijdens het joggen. Na deze periode kwam de fase van coördinatie, hardlopen en onverwachte oefeningetjes om vertrouwen te krijgen maar ook om de kracht terug te krijgen in het been. Na een paar maanden van hard werken werd ik erg enthousiast en blijf ik maar trainen om eigenlijk weer te kunnen gaan skiën. Na ruim een half jaar was het zover. Ik kon mijn eerste meters maken op de ski rollerbaan in Uden. Heel voorzichtig mijn bochten maakend en in de spiegel kijkend of ik technisch dit wel aan kon. Dit ging erg goed en 2 weken later stond ik in Flachau weer op de ski's in de echte sneeuw. Loon naar werken, na 7 maanden erg hard te trainen voor 1 doel.

De hele revalidatie is voor mij een uitdaging geweest. Zo moet je het ook zien, want gelukkig kan ik nu aangeven na de oparatie weer alles te kunnen.

Hoe is het nu met u en wat kan u allemaal weer?

Na de operatie en revalidatie ben ik geheel de oude geworden. Sterker nog de revalidatie heeft ervoor gezorgd ik een amateur wedstrijdrijder ben geworden in de fietssport met als specialisatie mountainbiking. In de video hieronder is te zien hoe ik in een internationale wedstrijd in Almunecar (60 km van Malaga) Zuid Spanje aan het crossen ben. De mountainbike marathon is 50 km lang en heeft 2300 klimmeters.

Ervaringen van patiënten

Echtpaar Özkara

Echtpaar Özkara
Knieprothese

Youri  Zoon

Youri Zoon
Voorste kruisbandoperatie

Frank  Gielis

Frank Gielis
Kijkoperatie knie

Yannick  van Roessel

Yannick van Roessel
Meniscus operatie

Annet  Bens

Annet Bens
Voorste kruisbandoperatie

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: