terug
Hoe kunnen we u helpen?

Meedoen om de prijzen

Gaby de By is 20 jaar en is fanatiek judoka. Ook zij volgt de Olympische Spelen. "Met de dames trainde ik twee keer per week op de bondstraining en één van de judoka's die meedoet was een trainingsmaatje. Ik heb ze ook allemaal al een paar jaar zien trainen voor dit moment. Het is daarom voor mij ontzettend spannend om naar te kijken. Ik hoop dat ze winnen, ze verdienen het!" De By judoot bij Kenamju, de judokaschool van Dennis van der Geest. In de jeugd heeft ze al veel bereikt, zo was ze Nederlands Kampioen, twee keer derde van Europa en zelfs een keer vijfde van de wereld. Afgelopen jaar was ze geselecteerd voor het EK onder 23. Maar door een ongeluk tijdens een toernooi scheurde ze haar voorste kruisband. Ze is geopereerd in ViaSana en inmiddels op weg terug naar de top.

Gabyde By

Tegenstander

Mijn kruisband is afgescheurd op het kwalificatie toernooi voor het Nederlands Kampioenschap senioren. Het gebeurde al direct in de allereerste partij. Bij een inzet van een tegenstander boog mijn knie naar binnen met de tegenstander erbovenop. Mijn knie deed toen veel pijn en werd erg stijf. Ik ging onder behandeling bij een fysiotherapeut. Dit gaf verbetering, maar judoën bleef onmogelijk.

Doorzakken

Als ik een hele dag moest staan had ik aan het einde van de dag last van mijn knie. Verder bleef ik last houden van pijn bij het buigen. Ik kon mijn knie ook niet meer maximaal buigen. Cleanen (stang + gewicht voorslaan) kon ik ook niet meer met zwaar gewicht, dan schoot de pijn erin. Door mijn klachten kon ik niet meer judoën. Ik judo normaal zes keer per week maar door de onverwachtse bewegingen zakte ik door mijn knie.

De beste operatietechniek

Nadat uit de MRI scan bleek dat mijn voorste kruisband was afgescheurd adviseerde een chirurg uit een ander ziekenhuis mij om naar ViaSana te gaan. Bij ViaSana werd volgens hem de beste operatietechniek gebruikt. Ook kon hij mij garanderen dat ik bij ViaSana snel geholpen werd. Hij had gelijk en ik ben uiteindelijk geopereerd  door Tony van Tienen.

Een goede voorbereiding

Omdat ik nog wel krachttraining kon doen, heb ik mijn been voor de operatie zo sterk mogelijk gemaakt. Daar merk ik nu enkele weken na de operatie al de voordelen van. Ik ben in kracht relatief weinig achteruit gegaan. Onder begeleiding van een fysiotherapeut heb ik de maanden voor de operatie twee à drie keer per week allerlei oefeningen gedaan om mijn hamstring, kuit, bovenbeen en bilspieren sterker te maken. Deze krachtoefeningen deed ik vooral op apparaten omdat dit veilige en gecontroleerde bewegingen zijn. Verder deed ik oefeningen om de stabiliteit in mijn knie te verbeteren. Bijvoorbeeld door met mijn slechte been op een Bosuball (halve balansbal) te staan. Dit soort oefeningen zijn ook onderdeel van het revalidatieproces na de operatie.

De pijn viel me tegen

Tot nu toe verloopt de revalidatie volgens schema. De operatie is in april 2016 uitgevoerd. De hechtingen zijn eruit en de wondjes zijn mooi dicht. Ik kon binnen enkele weken alweer fietsen op de hometrainer en met een beetje steun squats uitvoeren. De fysiotherapeut komt niet meer thuis. In zijn praktijk doe ik twee of drie keer per week verschillende krachtoefeningen. Ook buigt en strekt hij mijn been handmatig om de bewegelijkheid van de knie te vergroten. Door de pijn vielen de eerste twee weken erg tegen. Ik heb veel pijnstillers geslikt. Maar na drie weken was de pijn zo goed als verdwenen, sindsdien gaat de revalidatie sneller en boek ik veel vooruitgang. De laatste weken, na vier maanden, zijn de oefeningen die ik krijg van mijn fysiotherapeut zwaarder geworden. Momenteel heb ik wel weer iets meer last bij het belasten maar ik ga ervanuit dat die klachten na een paar dagen rust weer afnemen.

Weer bij de top meedoen

Het gaat nu erg goed. Ik vind het fijn dat ik zoveel vooruitgang boek. Ik houd er rekening mee dat er nog wel kleine terugvallen zullen zijn. Voor nu ben ik allang blij dat ik niet meer zo afhankelijk van anderen ben en dat ik bijna geen pijn meer heb. Ik hoop uiteindelijk negen maanden na mijn operatie, begin 2017, mijn judo weer op te kunnen pakken en ook bij de senioren mee te kunnen doen om de prijzen. De By in actie tijdens de Europese Judo Cup Berlijn 2015

Ervaringen van patiënten

Gaby  de By

Gaby de By
Voorste kruisbandoperatie

Rob  Janssen

Rob Janssen
Voorste kruisbandoperatie

Yannick  van Roessel

Yannick van Roessel
Meniscus operatie

Ad  de Beer

Ad de Beer
Knieprothese

Ingrid  Rosmalen

Ingrid Rosmalen
Voorste kruisbandoperatie

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: