Dr. Ronald van Heerwaarden

Ronald van Heerwaarden, geboren in 1965, is orthopedisch specialist en heeft zijn opleiding geneeskunde gevolgd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zijn specialisatie tot orthopedisch specialist heeft hij doorlopen in Alkmaar, Amsterdam (AMC) en Hilversum. Al tijdens zijn studie focuste hij zich op sportblessures en beenstandcorrecties (osteotomieën). Zijn eerste jaren als orthopeed heeft hij gewerkt in de Maartenskliniek in Nijmegen waar hij zich aanvankelijk als sportorthopeed en later als kniespecialist en osteotomiespecialist verder heeft ontwikkeld. Daarna is hij naar de Sint Maartenskliniek in Woerden gegaan waar hij zijn werkzaamheden ook een aantal jaren heeft gecombineerd met een medisch directeurschap.

Gewrichtsparende chirurgie

Inmiddels is Van Heerwaarden bekend als specialist op het vakgebied beenstandcorrecties en gewrichtsparende chirurgie. In Nederland is er nog steeds onvoldoende kennis en expertise over deze behandelmethodes, Van Heerwaarden heeft zich daarom ook na zijn studie hierin verder geschoold en gespecialiseerd. Op steeds jongere leeftijd krijgen mensen gewrichtsproblemen, daarnaast willen mensen met slijtage van de knie vaak langer actief leven zonder kunstgewrichten. Dankzij gewrichtsparende chirurgie kunnen deze mensen geholpen worden en kan vaak het plaatsen van een prothese worden uitgesteld.

Ronald van Heerwaarden benoemd als Europese voorzitter van het expertcomité over osteotomieën

De ESSKA is een Europese organisatie op het gebied van kniegewrichtaandoeningen en sportgeneeskunde. Zij brengen orthopedisch chirurgen, artsen en wetenschappers samen om onderzoek, praktische technieken en ervaring te delen zodat de kwaliteit van behandelingen verbeterd. De ESSKA bestaat uit verschillende expertcomités, zoals die voor de arthroscopie, wetenschap, kraakbeen, etc. Ronald van Heerwaarden is benoemd als de eerste voorzitter van het nieuw opgerichte comité voor osteotomieën en gewrichtsparende chirurgie. Dit comité is opgericht omdat er wereldwijd onvoldoende aandacht en kennis is voor deze expertise.

Kennis vergroten

De komende twee jaar willen de leden van het comité osteotomie-cursussen in Europa certificeren. Ook willen ze de resultaten en kosten van de behandelingen vergelijken met andere gewrichtsparende en gewrichtvervangende behandelingen. Daarnaast gaat het comité aan de slag met het opzetten van een Europees register voor osteotomieën rond de knie. Zo worden de resultaten van de behandeling beter voorspelbaar. Ook zijn de eerste voorbereidingen getroffen voor een boek over osteotomieën en gewrichtsparende operaties.

Waarom osteotomieën?

Beenstandafwijkingen kunnen aangeboren zijn of ontstaan tijdens de groei. Ook na fracturen en bij botziekten en ten gevolge van artrose kan een afwijkende stand van het been ontstaan. Daarnaast komt kraakbeenschade en gonartrose in toenemende mate bij jongere mensen voor. Na een osteotomie kunnen ook oudere mensen met artrose langer actief blijven. Gewrichtsparende chirurgie kan voor beide groepen een behandelalternatief zijn.

Beenstandcorrecties

Van Heerwaarden is naast orthopedisch chirurg in ViaSana wereldwijd bekend als docent en innovator op het gebied van beenstandcorrecties. Beenstandafwijkingen kunnen aangeboren zijn of ontstaan tijdens de groei. Ook na fracturen en bij botziekten en ten gevolge van arthrose kan een afwijkende stand van het been ontstaan en klachten veroorzaken. Collega's uit eigen land en chirurgen van over de hele wereld, bezoeken in ViaSana zijn praktijk om te observeren en te leren over de nieuwste chirurgische technieken. Ook in het buitenland is hij werkzaam in dit superspecialisme. Daarnaast is hij auteur van meer dan 100 wetenschappelijke presentaties, peer-reviewed research papers en boeken.

Aandachtsgebieden

Lidmaatschappen

Overige informatie:

BIG-nummer: 19043099801
AGB-nummer: 03005596