Knieschijfpijn goed te behandelen met fysiotherapie
Alev Kaya is 15 jaar en had jarenlang knieklachten door een fietsongeluk. Een lang traject bij verschillende therapeuten en specialisten leverde niks op. Zelfs een kijkoperatie zorgde niet voor verbetering. Tot ze bij fysiotherapeut Michel Scheenloop kwam, werkzaam bij ViaSana en FysioSupport in Mill.
Ongeluk
In mei 2017 kreeg Alev Kaya een fietsongeluk. Alev vertelt over de nare gevolgen: “Na dat ongeval begon ik steeds meer last te krijgen van mijn knie. Ik ben gestopt met sporten en mijn bijbaantje als bezorger. Naarmate de tijd vorderde begonnen de klachten te verergeren. Ik kwam bij verschillende therapeuten, meerdere orthopeden en een sportarts. Ieder van hen had weer een andere diagnose. Ik moest een patellaband dragen, kreeg zolen en werd ingetapet. Niks hielp, erger nog de klachten werden ernstiger. Ik had zoveel pijn dat ik maar krukken heb aangeschaft om mijn knie niet teveel te belasten. Ik moest zelfs naar een psycholoog omdat de orthopeed zei dat de pijn 'tussen mijn oren' zat. In de tussentijd heb ik ook nog een kijkoperatie gehad. Maar niks werd er gevonden, terwijl de klachten elke dag erger werden.”
Totale beweegpatroon
Alev’s fysiotherapeut Michel Scheenloop legt uit: “Patiënten met pijn in de knieschijf zijn vaak goed fysiotherapeutisch te helpen. Vooral als de klachten na een trauma zijn ontstaan zoals bij Alev. Je weet dan dat er door het trauma iets is veranderd waardoor de patiënt anders gaat bewegen en dat zorgt voor een andere druk op de knieschijf. Als iemand pijn in de knie heeft, wil dat niet zeggen dat de oorzaak ook in de knie zit. Ik kijk bij een behandeling altijd naar het totale beweegpatroon van iemand. Daarbij kijk ik naar alle gewrichten. Bij Alev zat haar enkel vast en om toch goed te kunnen lopen ging ze onbewust compenseren door de knie naar binnen te buigen. De veranderde druk op haar knieschijf gaf tijdens die beweging het pijnsignaal dat Alev sterk voelde, en dat zie je niet op een mri scan of bij een kijkoperatie. Dat is de reden waarom de oorzaak van het probleem niet altijd snel gevonden wordt.”
Ongeloof
Alev besloot uiteindelijk om naar ViaSana te gaan: “Toen we daar tijdens onze eerste afspraak te horen kregen dat er inderdaad een afwijking in mijn meniscus was voelden we enigszins blijdschap. Er was eindelijk iemand die mijn klachten serieus nam. Maar toen deze arts ook therapie adviseerde, had ik eigenlijk weinig hoop. Al vrij snel werd er een afspraak gepland bij Michel. Michel zei dat hij me zou kunnen beter maken in een paar behandelingen. Ik geloofde hem eerst niet, want in bijna twee jaar is dat niemand gelukt. Michel was de enige die gekeken heeft naar de basis van mijn lichaam. Hij ontdekte dingen waar niemand iets over zei. Hij heeft alle blokkades in mijn lichaam losgemaakt. Mij opnieuw leren lopen. Na twee behandelingen had ik al voor 70% minder pijn.
Een paar behandelingen
Michel vertelt over de behandeling: “Om Alev van haar klachten af te helpen moest ik haar een ander looppatroon aanleren. Dat kon ik alleen bereiken door eerst haar enkelgewricht los te maken en haar rug te mobiliseren. Een paar behandelingen zijn daar genoeg voor. Ik probeer de patiënt weer op het goede spoor te krijgen en dan wordt al snel duidelijk of mijn aanpak wel of niet werkt. Het is trouwens niet zo dat ik tijdens die paar behandelingen iets magisch doe ofzo. De patiënt doet veruit het meeste werk, ze krijgen van mij oefeningen mee. Die moeten ze dagelijks goed uitvoeren zodat de hersenen van de patiënt weer leren wat het goede bewegingspatroon is. Ook kan ik zeker niet alle patiënten helpen. Soms kan ik de oorzaak ook niet vinden of spelen andere niet medische factoren een rol en volgt er bijvoorbeeld een traject bij een psycholoog of is een revalidatietraject waarbij meerdere disciplines betrokken zijn zinvol .” Alev is in ieder geval wel goed geholpen door Michel: “Ik kan weer fietsend naar school en dansen. Ook doe ik nu af en toe mee bij de gymles. Ik kan weer normale dingen doen. Michel heeft geen idee hoe gelukkig ik ben dat ik bij hem ben geweest.”