terug
Hoe kunnen we u helpen?

Marian Derksen-Stevens

Marian Derksen-Stevens is 56 jaar en had ernstige knieklachten. Dankzij de plaatsing van een nieuwe knie en de goede zorgen van haar man(telzorger) hoopt ze binnenkort weer wandelingen met haar vriendinnen te maken.

MarianDerksen-Stevens

Wat waren uw klachten?

Drie jaar voor de plaatsing van de knieprothese ben ik hard gevallen van de mountainbike. Ik viel met mijn knie op een boomstronk. Ik heb daarna altijd last van mijn knie gehad, de pijn werd echter steeds erger. Vooral bij het (trap)lopen en het wandelen. Gek genoeg was de pijn tijdens de nachten het meest ondraaglijk.

Wat kon u niet meer?

Mijn werk in het onderwijs werd belemmerd door de kniepijn, bijvoorbeeld bij de gymles of op de speelplaats, maar ook bij onverwachte wendingen in het klaslokaal. Ook was ik overdag minder fit omdat ik 's nachts slecht sliep. Met mijn wandelvriendinnen kon ik hooguit 5 minuten lopen, dan moest ik al opgeven. Sporten is voor mij heel belangrijk, gelukkig kon ik zonder kniepijn wielrennen en mountainbiken. Maar zodra ik afstapte kwam de pijn direct weer opzetten.

Hoe bent u bij ViaSana terecht gekomen?

ViaSana hebben wij leren kennen via onze zoon Roel, die ook met knieklachten behandeld is en voor zijn motorsport kniebracen laat aanmeten bij ViaSana. Mijn oudste zus Ria heeft bij ViaSana twee knieprotheses gekregen en ook een clubgenoot van het wielrennen is bij ViaSana behandeld voor een knieprothese. Hun positieve ervaringen maakte de keuze voor ViaSana makkelijk.

Hoe verliep uw verblijf in de kliniek?

Bij ViaSana heb ik fantastische, persoonlijke begeleiding gehad vooraf, tijdens en na de operatie. Het viel daardoor ontzettend mee Iedereen had veel tijd en aandacht voor me. Het is erg fijn dat je meteen na de operatie al mag oefenen onder begeleiding van de fysiotherapeut, alhoewel dat bij mij nog niet meteen lukte vanwege duizelig- en misselijkheid na de operatie. Maar de volgende dag hebben we al met het looprek en de krukken geoefend. Wat mij belemmerde bij het lopen was de enorme spierpijn in mijn bovenbeen door de strakke band die tijdens de operatie om mijn bovenbeen had gezeten. Met masseren is die pijn gelukkig verdwenen.

Hoe ging het thuis?

Na twee nachten mocht ik naar huis, maar thuis heb ik vooral in de nachten erg veel pijn gehad, dit duurde wel zeker vijf weken, dat viel me wel zwaar. Ook de hoeveelheid pijnstillers en ontstekingsremmers die noodzakelijk waren, heb ik als nadelig ervaren omdat ik niet gewend was om pillen te nemen. Het was prettig dat ik thuis goed aan de oefeningen kon werken en dat ik kon fietsen op de hometrainer. Vijf weken lang heb ik twee keer per week fysiotherapie aan huis gehad. Zeker vier weken heb ik een 'strakke band' gevoel om mijn knie gehad. Meestal kwam dat ook door té fanatiek oefenen. Een goede balans vinden tussen in- en ontspanning vond ik best wel lastig, maar dankzij telefonisch contact met de ViaSana consulent en haar adviezen, is dat beter gegaan. Ook de app van ViaSana is erg waardevol, dan kun je per week nog eens lezen/bekijken waar je aan moet denken bij de revalidatie.

Hoe belangrijk was uw man voor u?

Iemand die de eerste week helpt is zeker fijn. Of dit nu een vriend, familielid of kennis is. In mijn geval was het mijn liefdevolle man, of zoals ik hem in de eerste weken na mijn operatie liever noemde, mijn man(telzorger). De geopereerde knie was bij mij na de operatie erg stijf, zo kon ik mijn eigen veters niet strikken. Mijn man Marius heeft in de eerste week geholpen bij het douchen, aankleden en schoenen aandoen. Hij verzorgde het eten, deed de was en de boodschappen. Maar ook zorgde hij dat ik op tijd rust nam, was hij de gastheer voor het bezoek, hielp hij 's nachts bij het naar het toilet gaan, was hij mijn taxi-chauffeur, etc. Na een week kon ik gelukkig veel dingen weer zelf. Maar een mantelzorger blijft belangrijk, al is het alleen maar om eens even heerlijk 'stoom af te kunnen blazen', of om op af te kunnen reageren, want soms ben je de situatie helemaal beu. Een goed gesprek of een lief woordje van je mantelzorger doet dan wonderen.

Hoe gaat het nu met u?

Na zes weken kon ik alles grotendeels weer zelf. Mijn knieoperatie is nu bijna zeven weken geleden en ik kan zeggen dat het steeds beter gaat met de mobiliteit. Je merkt dat je elke week vooruitgang boekt en dat voelt steeds weer als een overwinning. Zo is het prettig dat ik al na een paar weken de krukken aan de kant kon zetten, omdat ik al veel stabieler liep. Ik kan sinds deze week met mijn fiets naar de fysiotherapeut bij ons in het dorp, ik heb ook al autogereden. Het lopen gaat ook steeds beter, maar dat moet ik nog opbouwen. Toch hoop ik over een paar weken weer een heerlijke wandeling te kunnen maken met mijn vriendinnen. Tegen iedereen zou ik willen zeggen: neem de tijd voor het herstel en de revalidatie, de inspanning moet je geleidelijk aan opbouwen voor het beste resultaat. Heel veel dank aan ViaSana in Mill en natuurlijk mijn man(telzorger) voor de geweldige persoonlijke verzorging en begeleiding!

Ervaringen van patiënten

Yannick  van Roessel

Yannick van Roessel
Meniscus operatie

Will  Coppens

Will Coppens
Knieprothese

Yvonne  Bos

Yvonne Bos
Kijkoperatie knie

Lambert  Bus

Lambert Bus
Knieprothese

Agnes  Roest

Agnes Roest
Meniscus operatie

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: