terug
Hoe kunnen we u helpen?

Iron Viking na kruisbandoperatie

Na een kruisbandoperatie een loodzware Iron Viking afleggen? Ingrid Rosmalen gaat het zaterdag proberen in het Belgische Gent.

IngridRosmalen

Rennen, tijgeren, klimmen en zwemmen

Als fanatiek sporter doe ik sinds 2014 aan OCR (Obstacle Course Racing). Dat zijn heftige parkoersen variërend van 7 tot meer dan 40 km met verschillende obstakels die je moet overwinnen. Denk aan tijgeren door modder, klimmen over metershoge muren, lopen met zware wreckbags, en onderste boven over een koord klimmen (apenhang). En dat alles op verschillende ondergronden zoals zand, asfalt en bos. Erg uitdagend en leuk tot het vorig jaar fout ging bij een van de obstakels. Ik gleed weg en hoorde in mijn knie van alles scheuren. Omdat ik door de blessure een instabiel gevoel had in mijn knie en last had van slotklachten kon ik niet goed lopen. Ik besloot om naar een orthopedisch chirurg te gaan.

Niet mijn eigen knie

Op aanraden van een bekende uit de OCR wereld koos ik voor ViaSana. Vrij snel werd duidelijk dat mijn voorste kruisband was afgescheurd en mijn meniscus in tweeën lag. Omdat ik wilde blijven sporten koos ik voor een kijkoperatie. Vrij snel daarna kon ik al geopereerd worden. Dat vond ik erg spannend, daarom wilde ik niks van de operatie mee krijgen. Maar ik werd gerustgesteld door de lieve assistentes. Ik besloot het eerst met een ruggenprik te proberen. Daar was ik achteraf erg blij om. Doordat ze met een camera in mijn knie gingen kon ik op het scherm de operatie volgen. Ik had helemaal niet het gevoel dat het mijn eigen knie was waarin ze bezig waren. De operatie was ook helemaal niet zo bloederig als ik mezelf had wijsgemaakt.

Vertrouwen in mijn knie

Op de dag dat ik geopereerd werd kon ik ook weer naar huis. Alles verliep zeer voorspoedig. Zo ging ik na twee dagen al naar de fysiotherapeut en zat ik na vier dagen al op de hometrainer. Omdat ik weer aan een obstakelloop mee wilde doen zocht ik een goede sportfysiotherapeut en deed ik mee aan het kruisbandonderzoek van ViaSana. Zo maakte ik de kans op een nieuwe scheuring van de kruisband zo klein mogelijk. Het was een intensieve revalidatie met vallen en opstaan waardoor ik mijn lichaam erg goed heb leren kennen. Ik ben erg goed begeleidt door mijn fysio, hij heeft mij opnieuw leren lopen, fietsen en hardlopen. Bij de eerste obstakelloop die ik deed was ik erg angstig. Ik had hoogtevrees en durfde niet te landen op mijn knie. Samen met mijn fysiotherapeut heb ik een goede landtechniek aangeleerd. Het vertrouwen in mijn knie is nu gelukkig weer terug.

Fitter dan ooit

Mijn specialist Roland Donk was eerlijk, hij zei dat lang niet iedereen na een kruisbandoperatie zijn of haar oude niveau weer haalt. Of ik ooit nog een obstakelloop zou kunnen doen was niet met zekerheid te zeggen. Maar ik voel me fitter dan ooit en zaterdag 2 september sta ik in Gent aan de start van de Iron Viking. Daar moet ik binnen 7,5 uur zo’n 42 km afleggen en meer dan 100 obstakels overwinnen. Ik heb hier hard voor getraind de afgelopen maanden en aan meerdere obstakellopen meegedaan variërend van 7 tot 33 km. Na bijna een jaar revalideren is mijn knie er helemaal klaar voor.

Ervaringen van patiënten

Okke  Kamps

Okke Kamps
Voorste kruisbandoperatie

Nettie  Reuvers

Nettie Reuvers
Knieprothese

Eric  Knijff

Eric Knijff
Beenstand correctie

Echtpaar Özkara

Echtpaar Özkara
Knieprothese

Lambert  Bus

Lambert Bus
Knieprothese

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: