terug
Hoe kunnen we u helpen?

Arthrodese spronggewricht (bsg en osg)

Herkent u dit?

  • Er is sprake van ernstige slijtage van het voet- of enkelgewricht
  • Lopen doet pijn en gaat moeilijk
Arthrodese spronggewricht (bsg en osg)

Voorbereiding op de operatie

Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een brochure mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.

De operatie

Wat wordt er gedaan bij de operatie?

Via een kijkoperatie worden het scheenbeen, kuitbeen en het sprongbeen van de voet vastgezet. Eerst wordt het versleten kraakbeen verwijderd uit het gewricht. Daarna worden middels twee steekgaatjes via de binnen- en buitenkant van uw enkel twee schroeven geplaatst zodat uw enkelgewricht aan elkaar kan groeien en verstijft. Wanneer uw enkel naast slijtage ook een fors afwijkende stand heeft, wordt een open techniek uitgevoerd. Dit gebeurt via een snede aan de buitenkant van de enkel. De enkel wordt vastgezet met een hoekplaat.

Is het een dagbehandeling?

Na de operatie verblijft u één nacht in ViaSana.

Revalidatie

Mogelijke gevolgen

  • Het resultaat van de operatie is over het algemeen goed. Uw geopereerde enkel blijft stijf, hieraan zult u moeten wennen. Denk aan lopen, rennen, aankleden, fietsen en autorijden. Mocht u na het lezen van de patiënteninformatie vragen hebben of behoefte hebben aan een extra controle, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.

Complicaties

Na de operatie zijn er overige complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen. Lees er hier meer over.

Leefregels en adviezen

  • Het is belangrijk de voet goed hoog te leggen na de operatie. De operatie geeft zwelling, dit kan pijnlijk zijn. Door het hoogleggen komt er minder zwelling en druk in het geopereerde gebied, waardoor ook de pijn vermindert.
  • Als u naar huis gaat en u heeft een lange reistijd, meld dit dan aan de verpleegkundige. Zij geeft u een paracetamol voor de reis naar huis. Verder krijgt u pijnmedicatie mee voor de eerste dagen.
  • Na de operatie krijgt u voor de eerste 14 dagen een gipsspalk ter immobilisatie van de enkel. U moet in deze periode het been hoog leggen. De gipsspalk wordt na 14 dagen vervangen door een vast gips, dit blijft 4 weken zitten. U loopt dan met 2 krukken. Hierna komt u op controle bij de arts en hij beslist aan de hand van een foto of u nogmaals voor 4 weken een loopgips krijgt of een walker. De wondverzorging vindt plaats bij iedere gipswissel. U mag douchen met een gipshoes om uw gips, deze kunt u krijgen bij een thuiszorgwinkel. U mag pas in bad als u definitief geen gips of walker meer draagt. Wordt het gips toch nat, dan dient u contact op te nemen met Kliniek ViaSana voor het vernieuwen van het gips.
  • Het wondje is gehecht met oplosbare hechtingen, alleen de knoopjes van deze hechtdraden worden bij de eerste controle verwijderd. Verder hoeft de hechtdraad niet verwijderd te worden.
  • De eerste 2 weken heeft u een achterspalk, dan draagt u 4 weken circulair gips waarbij u aantippend mag belasten. Nadien draagt u afhankelijk van de röntgenfoto nog 6 weken loopgips of een brace (walker). Om pijn en zwelling te voorkomen moet u de eerste 14 dagen rust nemen en het been hoog leggen.
  • Een trombosebeen en een longembolie kunnen optreden als een bloedstolsel een ader van het geopereerde been afsluit. U krijgt ter voorkoming van deze complicatie een recept voor bloedverdunners (spuitjes) mee. Deze moet u gedurende de gips/walkerperiode gebruiken. Het toedienen van de spuitjes wordt u geleerd door de verpleegkundige.
  • De schroeven hoeven in principe niet verwijderd te worden. Wanneer u er toch last van krijgt kunnen deze operatief verwijderd worden. Bij voorkeur zit er tussen het verwijderen van de schroeven en de operatie minimaal een half jaar.

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: