terug
Hoe kunnen we u helpen?

Arthrodese spronggewricht (bsg en osg)

Waarom wordt de enkel vastgezet?

De diagnose is ernstige slijtage van het gewricht. Hierdoor krijgt de patiënt pijn en is lopen moeilijk.

De behandeling

Via een kijkoperatie worden het scheenbeen, kuitbeen en het sprongbeen van de voet vastgezet. Eerst wordt het versleten kraakbeen verwijderd uit het gewricht. Daarna worden middels twee steekgaatjes via de binnen- en buitenkant van uw enkel twee schroeven geplaatst zodat uw enkelgewricht aan elkaar kan groeien en verstijft. Na de operatie verblijft u één nacht in ViaSana.

Wanneer uw enkel naast slijtage ook een fors afwijkende stand heeft, wordt een open techniek uitgevoerd. Dit gebeurt via een snede aan de  buitenkant van de enkel. De enkel wordt vastgezet met een hoekplaat.

Hoogleggen van de voet

Het is belangrijk de voet goed hoog te leggen na de operatie. De operatie geeft zwelling, dit kan pijnlijk zijn. Door het hoogleggen komt er minder zwelling en druk in het geopereerde gebied, waardoor ook de pijn vermindert.

Pijnmedicatie

Als u naar huis gaat en u heeft een lange reistijd, meld dit dan aan de verpleegkundige. Zij geeft u een paracetamol voor de reis naar huis. Verder krijgt u pijnmedicatie mee voor de eerste dagen. 

Wondverzorging

Na de operatie krijgt u voor de eerste 14 dagen een gipsspalk ter immobilisatie van de enkel. U moet in deze periode het been hoog leggen. De gipsspalk  wordt na 14 dagen vervangen door een vast gips, dit blijft 4 weken zitten. U loopt dan met 2 krukken. Hierna komt u op controle bij de arts en hij beslist aan de hand van een foto of u nogmaals voor 4 weken een loopgips krijgt of een walker. De wondverzorging vindt plaats bij iedere gipswissel. U mag douchen met een gipshoes om uw gips, deze kunt u krijgen bij een thuiszorgwinkel. U mag pas in bad als u definitief geen gips of walker meer draagt. Wordt het gips toch nat, dan dient u contact op te nemen met Kliniek ViaSana voor het vernieuwen van het gips.

Hechtingen

Het wondje is gehecht met oplosbare hechtingen, alleen de knoopjes van deze hechtdraden worden bij de eerste controle verwijderd. Verder hoeft de hechtdraad niet verwijderd te worden.

Bewegingsadvies

De eerste 2 weken heeft u een achterspalk, dan draagt u 4 weken circulair gips waarbij u aantippend mag belasten. Nadien draagt u afhankelijk van de röntgenfoto nog  6 weken loopgips of een brace (walker). Om pijn en zwelling te voorkomen moet u de eerste 14 dagen rust nemen en het been hoog leggen.

Fietsen en autorijden

U gaat weer leren fietsen en autorijden als het  gips of de walker niet meer draagt.

Sporten en werken

De sport- en werkactiviteiten worden met u besproken tijdens de controle bij de arts.

Bloedverdunners

Een trombosebeen en een longembolie kunnen optreden als een bloedstolsel een ader van het geopereerde been afsluit. U krijgt ter voorkoming van deze complicatie een recept voor bloedverdunners (spuitjes) mee. Deze moet u gedurende de gips/walkerperiode gebruiken. Het toedienen van de spuitjes wordt u geleerd door de verpleegkundige.

Schroeven verwijderen

De schroeven hoeven in principe niet verwijderd te worden. Wanneer u er toch last van krijgt kunnen deze operatief verwijderd worden. Bij voorkeur zit er tussen het verwijderen van de schroeven en de operatie minimaal een half jaar.

Complicaties (spoed 24/7)

Bij (twijfel over) de hierna genoemde complicaties, neemt u direct contact op met ViaSana. Ook in het weekend en ’s nachts, T (0485) 476 330.

Afknelling van de tenen bij gips door zwelling:

 • Wanneer de tenen wit worden.
 • Wanneer de tenen blauw worden met een ernstige zwelling.

Infectie, bij één of meer symptomen:

 • Toename van zwelling en roodheid in het operatiegebied.
 • Toename wondvocht.
 • Verandering in kleur en geur van het wondvocht.
 • Toename pijn.
 • Koorts (> 38 °C).

Trombose, bij één of meer symptomen:

 • Als uw kuit dik, rood, glanzend, gespannen en pijnlijk aanvoelt.
 • Als u de tenen niet naar uw neus kunt optrekken.

Longembolie, bij één of meer symptomen: 

 • Pijn op de borst.
 • Moeilijk ademhalen of een versnelde ademhaling.
 • Benauwd.
 • Transpiratie.
 • Verward.

Nabloeding, bij onderstaand symptoom: 

 • Toename van het bloed in het verband/gips. De kleur is dan helder rood.

Controles

 • 2 weken (röntgenfoto en hechtingen verwijderen) arts
 • 6 weken (röntgenfoto) arts

Resultaat

Het resultaat van de operatie is over het algemeen goed. Uw geopereerde enkel blijft stijf, hieraan zult u moeten wennen. Denk aan lopen, rennen, aankleden, fietsen en autorijden. Mocht u na het lezen van de patiënteninformatie vragen hebben of behoefte hebben aan een extra controle, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.

Ervaringen van patiënten met voet- en enkelklachten

Johan Scheepens

Johan Scheepens
Hallux valgus

Clemens van Alst

Clemens van Alst
Hallux valgus

Christine van de Bilt

Christine van de Bilt
Hallux valgus

Guus Korsten

Guus Korsten
Basisosteotomie / TMT-1 arthrodese

Aimee Kuijpers

Aimee Kuijpers
Hallux valgus

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: