terug
Hoe kunnen we u helpen?

Echtpaar krijgt op dezelfde dag een nieuwe knie

De heer (71) en mevrouw (70) Özkara werden op dezelfde dag geopereerd door dezelfde arts, deelden een patiëntenkamer, werden thuis verzorgd door hun dochter en hopen binnenkort weer zelfstandig te kunnen rijden naar hun vakantieland Turkije. In een interview vertellen zij over de voor- en nadelen van op dezelfde dag geopereerd worden.

Echtpaar Özkara

Twee versleten linkerknieën

Dhr: Mijn knie verdraaide ik vaak en dan zakte ik er doorheen. Ik ga regelmatig naar Turkije en daar ben ik een paar keer gevallen omdat ik door mijn knie zakte. Ik zwem 3 keer per week en fiets graag. Dat lukte niet meer door de pijn. Dat vond ik heel erg. Mevr: Ik had veel pijn bij het buigen en strekken van mijn knie. Het opstaan uit bed of uit een stoel ging heel moeizaam en gepaard met veel pijn. Ik heb altijd gewerkt en maak graag zelf kleding of gordijnen. Ook tuinier en kook ik graag. Dat lukte niet meer. Dhr: Toen besloten we naar de huisarts te gaan om onze knieklachten te bespreken. De huisarts liet röntgenfoto’s maken van onze knieën. Bij ons bleek allebei de linkerknie versleten te zijn en de huisarts verwees ons naar ViaSana. 

Afvallen

Mevr: Bij ViaSana werden we fijn en goed behandeld. Dr. Brinkman adviseerde ons beiden een knieprothese. Vóór de operatie moesten we nog wel afvallen van dr. Brinkman. Het risico op complicaties is bij mensen met een BMI van hoger dan 35 namelijk een stuk groter. We hebben elkaar goed gestimuleerd en zijn zo samen 17 kilo afgevallen. Het afvallen heeft ongeveer een half jaar geduurd. Dat deden we vooral met het eten van kleinere porties en minder brood eten. Omdat we beiden door een versleten knie minder mobiel waren was het afvallen een stuk moeilijker. Sporten en in beweging blijven lukte amper. 

Hechte familie

Dhr: Wij zijn al 50 jaar getrouwd en we doen sindsdien alles samen. In de fabriek werkten we ook altijd samen in dezelfde ploeg. Daarna deden we ook samen het huishouden. We zorgden samen voor de kinderen en we gingen graag samen wandelen. Mevr: We hebben vijf fijne kinderen. Zij adviseerden ons om de operatie tegelijkertijd te laten doen zodat we tegelijkertijd zouden revalideren en herstellen. De kinderen beloofden de zorg met alle plezier op zich te nemen. Ze hebben ons zelfs een elektrisch verstelbaar bed cadeau gegeven zodat we goed konden rusten tijdens de revalidatieperiode. 

Steun

Mevr: We vonden het heel prettig om op één kamer te zijn. Zo konden we elkaar steunen en moed inspreken. Ook na de operatie hadden we veel steun aan elkaar. Dhr: We zijn dat al 50 jaar zo gewend. We konden ons niet voorstellen om op een aparte kamer te liggen. We waren allebei heel erg zenuwachtig voor de operatie en vooral voor de ruggenprik. Het was fijn om elkaar moed in te kunnen spreken. We herinnerden elkaar eraan dat we de oefeningen moesten doen en als we opmerkten dat één van ons de oefeningen bijvoorbeeld verkeerd deed konden we elkaar corrigeren. Ik was zowel links als rechts slecht ter been. Na de operatie maakte ik me best wel eens zorgen. Mijn vrouw steunde mij en andersom deed ik dat bij haar ook.

Hoe ging het herstel?

Mevr: De dag na de operatie mochten we al naar huis. Onze jongste dochter is samen met haar man vier weken dag en nacht bij ons in huis geweest. Het was fijn dat onze jongste dochter bij ons was. Zij deed voor ons de dagelijkse werkzaamheden zoals eten koken, huishoudelijke taken en boodschappen. Ook was het fijn dat ze ons de medicatie op tijd gaf. Ze hield ons in de nacht in de gaten, zette onze voeten goed als die verkeerd stonden en hield in de gaten hoe het met het vocht in de knie was en of we koorts hadden. Ook was het voor ons moraal heel goed dat er iemand bij ons was. De thuiszorg hielp met de verzorging. De fysiotherapeut kwam aan huis om de oefeningen met ons te doen. 

Wat hopen jullie in de toekomst weer samen te kunnen doen?

Dhr: We willen heel graag weer samen gaan wandelen. Ook koken en het huishouden willen we zoveel mogelijk weer samen doen. We gaan een keer per jaar met de auto naar Turkije op vakantie. De laatste jaren heeft onze oudste zoon ons weggebracht en weer opgehaald. Ik hoop dat ik in de toekomst weer zelf naar Turkije kan rijden. Mevr: We willen dr. Brinkman, de anesthesist en alle medewerkers van ViaSana heel hartelijk bedanken voor de goede informatie, begeleiding, behandeling en nazorg. We zijn heel erg tevreden en blij dat we zo goed behandeld en verzorgd zijn.

Ervaringen van patiënten

Arthur  van Neerven

Arthur van Neerven
Knieprothese

Jose  Verhoeven

Jose Verhoeven
Knieprothese

Will  Coppens

Will Coppens
Knieprothese

Anne  van Els

Anne van Els
Voorste kruisbandoperatie

Gaby  de By

Gaby de By
Voorste kruisbandoperatie

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: