terug
Hoe kunnen we u helpen?

Vitaliteitscoach moet zelf aan de bak

Waterpoloër, personal trainer en vitaliteitscoach Yannick van Roessel revalideert doordeweeks (top)sporters met blessures. Sinds maart van dit jaar zijn de rollen omgedraaid. Tijdens een wedstrijd verdraaide zijn knie, een kijkoperatie met intensief revalidatietraject volgde.

Om deze redenen koos Yannick voor ViaSana
Advies van anderen
Yannickvan Roessel

Verdraaid

Van Roessel woont in Oss maar speelt waterpolo in het eerste van Aqua-Novio ’94 uit Nijmegen. Aan zijn seizoen kwam abrupt een einde toen hij het duel aanging met zijn tegenstander: “Omdat ik in de verdediging moest, wilde ik me omdraaien om terug te zwemmen. Maar mijn been zat klem tussen zijn benen. Ik hoorde ‘pang’, het voelde alsof mijn knie eruit draaide. Zo goed als ik kon, zwom ik naar de kant. Mijn teamgenoten hesen mij uit het water omdat ik mijn been niet meer kon strekken. In een rolstoel werd ik het zwembad uitgereden.” Omdat het zaterdagavond was moest hij met zijn coach en een teamgenoot naar de huisartsenpost. Daar werd geadviseerd om rust te houden en maandag naar de huisarts te gaan als hij nog klachten had: “En óf ik nog klachten had! Ik kon niet staan en zelfs niet liggen. Het hele weekend heb ik niet geslapen. Maandag ging ik zo snel mogelijk naar de huisarts. Hij verwees mij naar ViaSana.”

Meniscus redden

Kijkoperaties aan de knie worden tegenwoordig niet snel gedaan. Met name bij ouderdomsklachten die geleidelijk ontstaan heeft een kijkoperatie zelden meerwaarde. Er moet een trauma zijn geweest en de knie moet op slot zitten. Martijn Brinkman was de kniespecialist waar Van Roessel de eerste afspraak had: “Dokter Brinkman liet direct een MRI maken, daar was op te zien dat mijn meniscus volledig was afgescheurd. Hij wilde mij graag opereren maar dit moest volgens hem zo snel mogelijk. Toevallig was er bij zijn collega Eijdems eerder plek.“ Ralph Eijdems legt uit dat een afgescheurde meniscus snel geopereerd moet worden: “Er is een grotere kans op genezing als de wond vers is. Als we deze diagnose stellen op het spreekuur, kijken we altijd wie van de collega’s het eerste plek heeft. Vroeger werd bij dit soort scheuren de meniscus in zijn geheel verwijderd. Dit geeft op de lange termijn ernstige artrose. Dat is voor jonge mensen die hun knie veel belasten onwenselijk. Tegenwoordig hebben we betere technieken. Daardoor kunnen we de meniscus wel behouden. Daar hebben we in ViaSana veel ervaring mee omdat we veel jonge sporters zien.”

Operatie

Yannick van Roessel vond de operatie spannend: “Ik ben niet zo dol op de ruggenprik omdat je dan geen controle meer hebt over je lichaam. Maar ik werd gerust gesteld door de dokter en zijn assistenten, ze hebben goed voor me gezorgd. Toen de ruggenprik begon te werken, zakte mijn been direct plat op de operatietafel. Dat vond ik bizar omdat ik daarvoor dagenlang mijn been niet kon strekken. Tijdens de operatie kon ik op een tv-scherm meekijken met de camera die ze gebruiken om in de knie te kijken. Verder zie je niet veel omdat alles goed is afgedekt. Ik had daarom niet het idee dat ik mijn eigen knie op het scherm zag. Aan het einde van de operatie werd het afdekmateriaal opgeruimd en zag ik dat de arts mijn been over zijn schouder had. Door de verdoving heb je niet in de gaten wat er allemaal gebeurd. De operatie verliep goed en ik mocht dezelfde dag naar huis. Pijn heb ik vlak na de operatie helemaal niet gehad. De verdoving werkte nog. Maar toen die in de nacht was uitgewerkt, nam de pijn behoorlijk toe.” ViaSana belt de eerste dag dat patiënten thuis zijn altijd om te vragen hoe het gaat. Zo ook bij Van Roessel: “Ik werd netjes gebeld en gaf aan dat ik hoopte dat de pijn snel zou verzachten. De verpleegkundige zei dat ik morgen moest terugbellen als het niet was verbeterd. Gelukkig werd de pijn in de loop van de dag zeker de helft minder.”

Driepoot

Voor de revalidatie na een kijkoperatie met meniscushechting staat zes maanden, maar Yannick wilde snel aan de gang: “In totaal heb ik acht weken thuis gezeten, maar je kunt iedere dag steeds een beetje meer. Dat voelt elke keer weer als een overwinning. Na de eerste week rolde ik met mijn voet op een flesje heen en weer en na drie maanden kon ik weer squatten. Ik werk bij Tripod Training in Oss als clubmanager en vitaliteitscoach. We richten ons op de drie belangrijke elementen van een gezond leven: voeding, beweging en beleving. Net zoals bij een echte driepoot moet de balans tussen die elementen kloppen. Is één van de drie uit balans, dan verlies je het evenwicht. Dit is door de blessure ook bij mij het geval en dat is eerlijk gezegd best leerzaam. Mijn specialiteit is het verzorgen van revalidatietrainingen voor topsporters. Ik krijg veel klanten met gewrichtsklachten via fysiotherapeuten. Ik wil dat zij hun doelstellingen halen en minstens op hun oude niveau terugkomen. Vaak moet ik mijn klanten afremmen omdat ze te veel en te snel willen. Ik merk dat ik precies hetzelfde heb. Deze ervaring kan ik zeker gebruiken bij het coachen van mijn klanten.”

Corona

De coronacrisis heeft grote gevolgen, vooral voor de mensen die er direct mee te maken hebben. Wat dat betreft valt het bij de positieve Van Roessel enigszins mee: “Ook wij hebben maatregelen moeten nemen. Zo coach ik veel klanten op afstand met videobellen. Deze week hebben we gehoord dat we weer buitentrainingen mogen verzorgen, binnen mag dit nog niet. Toch heb ik ook geluk gehad, want nu ik drie maanden verder ben kan ik bijna alles weer. Als ik de blessure net iets later had opgelopen, dan was ik nu misschien nog niet geopereerd. De wachttijden zijn door corona overal een stuk langer.” Voor het waterpolo kon corona niet op een beter moment komen, zegt Van Roessel: “Ik heb niet veel wedstrijden hoeven missen, de competitie werd twee weken na het oplopen van mijn blessure stilgelegd. Het is zuurder dat ook de bekercompetitie is afgeblazen, want we stonden in de halve finale. Daar had ik vanaf de tribune graag bij willen zijn. Hopelijk kunnen de maatregelen snel versoepeld worden, want ik mis het water en mijn team. Bij de start van het seizoen in augustus wil ik weer volledig fit zijn. Dat zou dan volledig te danken zijn aan het team van ViaSana. Zij hebben mij behandeld, zoals ik mijn klanten ook wil behandelen.”

Ervaringen van patiënten

Lambert  Bus

Lambert Bus
Knieprothese

Yannick  van Roessel

Yannick van Roessel
Meniscus operatie

Arthur  van Neerven

Arthur van Neerven
Knieprothese

Ingrid  Seijger

Ingrid Seijger
Kijkoperatie knie

Bea  Russens

Bea Russens
Knieprothese

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: