terug
Hoe kunnen we u helpen?

Vastzetten enkelgewricht

Via een kijkoperatie worden het scheenbeen, kuitbeen en het bovenste bot tussen scheenbeen en sprongbeen van de voet vastgezet. Eerst wordt het versleten kraakbeen verwijderd uit het gewricht. Daarna worden middels twee steekgaatjes via de binnen en buitenkant van uw enkel twee schroeven geplaatst zodat uw enkelgewricht aan elkaar kan groeien en verstijft. Na de operatie verblijft u één nacht in ViaSana.

Wanneer uw enkel naast slijtage ook een fors afwijkende stand heeft, wordt een open techniek uitgevoerd. Dit gebeurt via een snede aan de buitenkant van de enkel. De enkel wordt vastgezet met een hoekplaat.

Het resultaat

Het resultaat van de operatie is over het algemeen goed. U moet leren lopen bij de fysiotherapeut. Uw geopereerde enkel blijft stijf, hieraan zult u moeten wennen. Denk aan lopen, rennen, aankleden, fietsen en autorijden.

Bewegingsadvies

De eerste zes weken moet u aantippend belast lopen met twee krukken. Om pijn en zwelling te voorkomen moet u de eerste veertien dagen rust nemen en het been hoog leggen.

Het is belangrijk de voet goed hoog te leggen na de operatie. De operatie geeft zwelling, dit kan pijnlijk zijn. Door het hoogleggen komt er minder zwelling en druk in het geopereerde gebied, waardoor ook de pijn wordt verminderd.

Pijnmedicatie

Als u naar huis gaat en u heeft een lange reistijd, meld dit dan aan de verpleegkundige. Zij geeft u een paracetamol voor de reis naar huis. Verder krijgt u pijnmedicatie mee voor de eerste dagen.

Wondverzorging

Na de operatie krijgt u voor de eerste 14 dagen een gipsspalk in verband met de zwelling na de operatie. U moet in deze periode het been hoog leggen. De gipsspalk wordt na 14 dagen vervangen door een vast gips, dit blijft vier weken zitten. U loopt dan met twee krukken. Hierna komt u op controle bij de arts en hij beslist aan de hand van een foto of u nogmaals voor vier weken een loopgips krijgt of een Walker. De wondverzorging vindt plaats bij iedere gipswissel. U mag douchen met een gipshoes om uw gips, deze kunt u krijgen bij een thuiszorgwinkel. U mag pas in bad als u definitief geen gips of Walker meer draagt. Wordt het gips toch nat, dan dient u contact op te nemen met Kliniek ViaSana voor het vernieuwen van het gips.

Schroeven verwijderen

De schroeven hoeven in principe niet verwijderd te worden. Wanneer u er toch last van krijgt kunnen deze operatief verwijderd worden. Bij voorkeur zit er tussen het verwijderen van de schroeven en de operatie minimaal een half jaar.

Hechtingen

Het wondje is gehecht met oplosbare hechtingen, alleen de knoopjes van deze hechtdraden worden bij de eerste controle verwijderd. Verder hoeft de hechtdraad niet verwijderd te worden.

Sporten en werken

De sport- en werkactiviteiten worden met u besproken tijdens de controle bij de arts.

Fietsen en autorijden

U gaat weer leren fietsen en autorijden na de gips/Walkerperiode. Dit is ongeveer 6 weken na de operatie.

Algemene informatie

Op de pagina 'uitgebreide voorlichting' vindt u meer informatie die voor iedere behandeling van toepassing is.

Ervaringen van patiënten met voet- en enkelklachten

Johan  Scheepens

Johan Scheepens
Hallux valgus

Guus  Korsten

Guus Korsten
Basisosteotomie / TMT-1 arthrodese

Aimee  Kuijpers

Aimee Kuijpers
Hallux valgus

Clemens  van Alst

Clemens van Alst
Hallux valgus

Anita  van de Ven

Anita van de Ven
Hallux valgus

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: